Pàgines

dimarts, 15 d’abril del 2014

Stonehenge (Anglaterra)

Com no hem fet gaires vacances últimament, ens permetem un luxe i anem a passar la Setmana Santa a England.

Els primers dies ens vam allotjar a Bath. Una ciutat preciosa, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO, ja per com de bonica arriba a ser, com pel seu entorn natural, com pels tresors arquitectònics-històrics que té.

Agafem el tren a Bath, que ens portarà a Salisbury, d'allà, just davant de l'estació surten els busos turístics que porten fins a Stonehenge. La veritat és que al final això del cromlech més important del planeta s'ha transformat en una atracció turística, amb restaurants, botigues, etc... De fet, l'autobús només et duu fins al restaurant i la botiga, després s'ha d'agafar una llançadera que et porta fins al monument. Si vols, ho pots fer caminant i anar veient de camí, una gran quantitat de túmuls sense excavar.


Nosaltres però, aquest cop no vam caminar gaire, llançadera fins allà, una volta a l'immens cromlech, que per cert, la volta és bastant cutre, ja que és per un camí marcat, i el cromlech en si queda a uns 10 metres en la part més propera, i quasi ja vam tornar.


Una foto de l'altre costat, per a que es vegi que la volta la fas lluny!!


Les funcions del conjunt de megàlits no les comentarem, ja que hi ha diverses opinions, però sí comentem que el cercle de megàlits data d'entre el 2500 - 2000 a.C., mentre que la part sorrenca que envolta els megàlits és de sobre l'any 3100 a.C. La qual cosa significa un ús prolongat en la prehistòria.

Stonehenge està format per quatre cercles, tots quatre concèntrics entre ells. El cromlech de pedres fa uns 30 metres de diàmetre (número 8 a l'esquema inferior). Està format pedres de 4.40 metres d'alçada. El segon cercle, a l'interior del primer (número 9), és de rocs blavosos més petits (uns 2 metres d'alçada) i conté el tercer cercle (número 10), una estructura en forma de ferradura de trilitons (tres pedres col·locades com si fossin una porta) d'uns 8 metres d'alçada. Al seu interior, si afinem molt la vista, veurem una llosa coneguda com l'altar, de 4.80 metres de longitud. Tot el descrit, és envoltat per una fossa de 104 metres de diàmetre (número 12), on hi destaquen les 56 fosses que reben el nom de forats d'Aubrey (número 11), tallant la seva concentricitat la gran avinguda de Stonehenge (número 1), que fa 23 metres d'ample per uns 3 quilòmetres de llargada.

També consta d'un gran roc (número 3), que crea un tall de raig de sol just en el centre del megàlit en el solstici d'estiu. Com a curiositat, esmentar que existeix una relació amb el cromlech de Woodhenge (a tres quilòmetres al nord-est de Stonehenge), on el sol creuava el centre de la construcció en la seva posta de sol el dia  del solstici d'estiu.


A Stonehenge, s'hi han trobat restes de 240 enterraments, prèviament cremats, que gràcies al C-14 s'estimen entre el 3030 i el 2340 a.C., fet que demostra que no tothom era enterrat aquí.


Aquesta és l'anomenada pedra Taló, situada fora dels cercles. És la pedra en la que impacta el sol, fent el raig amb el seu contorn, que travessa Stonehenge.


Una vegada visitat el conjunt, tornem al bus turístic i aprofitem el bitllet fent també la visita al turó d'Old Sarum, l'antiga ciutat de Salisbury desmuntada en època d'Enric VIII. De fet, l'església situada just sota el turonet només conserva els fonaments.


Fet, això, tornem a Salisbury a visitar la seva mítica catedral i el barri antic i finalitzem la jornada amb un parell de pintes a un pub típic.


Coordenades:

Stonehenge: UTM(ETRS89): 30U, 582027, 5670420