Pàgines

dilluns, 23 de febrer del 2015

"Dolmen" a Puigverd d'Agramunt

De retorn a casa després de l'escapada de relax per la Noguera, fem l'última parada. Després de dinar a Agramunt, prenem la carretera L-303 (C-352) cap a Puigverd d'Agramunt i Cervera. Poc després del quilòmetre 19, agafem la pista que surt a la nostra dreta i la seguim uns 400 metres. Ja a peu, travessem el prat que queda a l'esquerra en direcció a una petita illa d'arbres, on trobarem les minses restes del dolmen de Lo Tossal.

Tot i que és difícil determinar les seves dimensions i la seva tipologia, podria tractar-se d'un sepulcre de corredor força malmès de l'edat del Bronze (1800 - 650 a.C.).

S'han fet dos estudis del dolmen, un l'any 1964 i un altre el 2004, evidenciant una gran degradació entre ambdós informes. A l'estudi inicial, es parla d'un corredor de 10,85 metres de longitud i 0,60 d'amplada mitjana, amb unes lloses que sobresurten del terra entre 50 i 70 centímetres. En canvi, en Josep Oriol Font comenta al seu informe de prospecció del 2004 que sembla endevinar-se un corredor amb quatre lloses d'una banda i una a l'altra entre la vegetació. Pel que fa a les mides de la cambra, el segon estudi indica una longitud de 3,10 metres per 0,85 d'amplada, amb dos ortostrats a la capçalera i tres més a cada banda, conservant-se només a la seva posició original els tres del costat nord. Respecte a la coberta, tot i que l'estudi del 1964 cita tres lloses de grans dimensions, només resta un tros dins de la cambra que podria ser una part d'una de les tres lloses.

Per acabar, s'han documentat diverses troballes: fragments de ceràmica decorada de l'edat del Bronze i ibèrica, abundants restes de sílex i alguns fragments de destrals de pedra polimentada.

Vist aquest sepulcre, emprenem el retorn cap a casa, que tinc classe d'anglès i al Marc li toca fer classe de català a la veïneta.

Afegim un paràgraf a data juny 2024 per a indicar que, segons Tarrús i Carreras al seu compendi "El megalitisme a Catalunya: una visió actualitzada", no podem parlar d'Lo Tossal com un dolmen. De fet, esmenten dos Lo Tossal, tot i que no n'han visitat cap dels dos. El primer, ubicat a uns metres del que nosaltres vam visitar, no el consideren sepulcre per les dimensions. El segon, que fou l'estudiat per Josep Oriol Font, tampoc no el consideren per la disposició de les lloses. Així doncs, deixem el dolmen de Lo Tossal com a molt dubtòs.


Coordenades UTM(ETRS89):

Lo Tossal: 31T 343193 4626511

2 comentaris:

  1. Això de Puigverd d'Agramunt era molt més llarg quan es va descubrir. A mi hem recorda la Llopatera de Prats de Rei (A França hi ha llargues estuctures semblants a aquesta, pero la cronologia no queda clara). Ho crec més relacinat amb el món del Bronze Final.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la informació, Antoni! Ja ens va semblar que era una estructura estranya. No coneixem La Llopatera, tens més informació?

      Elimina