Pàgines

divendres, 9 de desembre del 2016

Megàlits al districte de Prades VIII

Tornem a França pel pont de la Puríssima. Ahir, ja vam ser a Aude veient Megàlits a Aude II, avui però, ens quedem als Pyrénées Orientales. Veurem dos dòlmens i un menhir.

Comencem la ruta des de Felluns, sortint del poble per les pistes sorrenques, on la veritat si intento explicar com vam arribar, encara embolicaré més la troca, més val anar amb un GPS, de fet, no és tant complicat... Gairebé sempre vas pel camí central... Però hi ha molts desviaments. Si serveix d'ajuda, és proper al dolmen de la Cauna del Moro, megàlit que ja hem vist a la visita de Dòlmens als Pyrénées Orientales II.

La cambra simple del Roc de l'Arca, es troba en un bosquet, al costat d'uns camps de vinyes i just a sota d'un caos rocós, pel que vam estar buscant inscultures sense obtenir resultat positiu.



Segons Abélanet, la cambra amida interiorment 1.50 metres de llarg per 0.80 d'amplada i 1 metre d'alçada.

Les excavacions efectuades no han originat cap troballa, pel que datarem aproximadament el megàlit, pel seu estil arquitectònic de l'era calcolítica, vers el 2200 -2000 a.C.

Tornem al cotxe i desfem el desgarbell de camins que hem fet, però aquest cop deixant Felluns a la nostra esquena. De fet, el què hem de fer és anar a Ansignan, Ansinyà en Català. Un cop a Ansinyà, prenem la D9 i la seguim 4.7 quilòmetres. En aquest punt trobarem una desviació a la dreta que prendrem, endinsant-nos a la D21. Som als afores de la població de Caramany i podem observar el seu embassament, les aigües del qual van submergir la necròpoli de 9 cistes neolítiques del Camp del Ginebre, una autèntica llàstima! Tornant a la ruta... seguim 6.3 quilòmetres per la D21 tot entrant al poble de Belesta, Bellestar en Català. Just entrar i fent una corba pronunciada amb fort desnivell a l'esquerra, farem via per la D38, que seguirem uns 5.8 quilòmetres fins trobar a mà esquerra de la carretera un monòlit estil menhir modern. Allà deixem el cotxe i a peu ens endinsem pel camí sorrenc que hi ha darrera seu, travessant primer un camp de vinyes i després un bosc. Sortim del bosc i tornem a entrar a camps de vinyes, a uns 170 metres d'aquest punt, veurem, a l'esquerra del camí, un espai sense vinyes amb una certa elevació. En aquest promontori trobarem el trencat menhir de Pedra Dreta o Peyre Drète, estintolat a terra.


Fou esmentat per primera vegada l'any 1835, per Joseph Jaubert de Réart i encara era dempeus. El 1907 encara era dret, segons la informació que hem pogut trobar, però el 1965, quan el visitar Abélanet, ja restava estintolat i trencat, tot i que al lloc original. Va ser desplaçat uns 20 metres pel propietari dels camps. Sens dubte, l'estat actual és degut al treball del agrícola de la zona.

Les seves dimensions són de 4.42 de longitud i un gruix màxim de 1.10 metres. No ens consta cap troballa als voltatns, però es té constància que prop seu existien dos dòlmens, avui en dia desapareguts, i hi ha un roc amb cassoletes, també desparegut.

Desfem el camí i tornem al cotxe, per dirigir-nos a l'últim megàlit del dia, el sepulcre de Saint Martin. Per arribar-nos-hi, seguim la D38, en la mateixa direcció que portàvem abans, fins al seu final, uns 800 metres després. Aquí girem a la nostra esquerra per la D612 i als 4.5 quilòmetres, a l'alçada de Montner, girarem a l'esquerra prenent la D79 que seguirem 2.4 quilòmetres més, fins a arribar al nucli de Latour de France o La Tor de França en Català. Un cop al poble, ens desviarem a l'esquerra per la D17 direcció Cassagnes, Cassanyes en Català, i seguirem 2.4 quilòmetres, on veurem una carretera d'aquelles quitranadas d'antic a mà dreta. Per ella seguirem, sent el camí principal entre unes vinyes, fins a trobar un desviament a la dreta, a uns 440 metres de l'inici de la pista. Uns 460 metres després, trobarem uns camps de vinyes a mà dreta... Doncs bé, el sepulcre és al bosc que hi ha darrera d'aquest camp de conreu. Recomanem anar amb el GPS, ja que es troba un pèl amagat.

Aquí tenim el dolmen de Saint Martin, també conegut com a dolmen del Roc de l'Arquet o bé dolmen de Planezes.


Va ser descobert fortuïtament l'any 1995 per Robert Lafont i Monique Bourdanel, veïns de Latour de France. Va ser objecte d'una excavació l'any 1999 per Valérie Porra, on van sorgir diversos fragments ceràmics de les edats del Bronze i del Ferro. Tot i això, es creu que són de diverses reutilitzacions, ja que daten la seva construcció vers el Neolític final.

No tenim dades de les dimensions de la cambra sepulcral, només hem pogut saber que consta d'un túmul de 4 metres de diàmetre, i que la gran llosa de coberta mesura 2.70 metres de longitud, 1.80 metres d'amplada i 40 centímetres de gruix mig.

Lamentablement, els dies d'hivern són molt curts, així que la foscor no ens permet fer més visites i retornem al tranquil nucli de Fossa, on ens allotgem.

Tot i això, si voleu completar aquesta ruta, ja que es passa per Ansinyà, es pot visitar l'aqüeducte romà. Per arribar-hi, se surt de la població per la D9 cap a Caramany i Bellestar i al poc, just al punt quilomètric 46, veurem la indicació a l'esquerra cap al pont-aqüeducte. Prenem la pista que baixa fins els prats i girem a la dreta per a travessar el riu Agly per un pont. Just després, tornem a girar a l'esquerra i seguim fins topar amb l'aqüeducte. Per deixar el cotxe, hi ha un aparcament a la dreta. uns metres més amunt.


Aquest aqüeducte, encara en ús pel rec de les vinyes, va ser construït pels romans entre el 220 i el 270 d.C., tot i que ha estat modificat posteriorment, sobretot a època medieval. Conserva 29 arcades, té una longitud de 170 metres i una alçada de 15 metres sobre el riu Angly.


Coordenades:

Roc de l'Arca: UTM(ETRS89): 31T, 458960, 4734424
Pedra Dreta o Peyre Drète: UTM(ETRS89): 31T, 471937, 4730624
Saint Martin o Roc de l'Arquet o Planezes: UTM(ETRS89): 31T, 469456, 4733969

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada