Pàgines

diumenge, 18 de juliol del 2021

Dolmen a La Bureba (Reinoso)

Ara sí, a la fi entrem a Burgos. El primer dolmen burgalès és el d'El Pendón, un magnífic megàlit que es troba al terme municipal de Reinoso, a la comarca de La Bureba. Havent dinat a Briviesca, emprenem la N-1 direcció sud seguint-la poc més de 10 quilòmetres, i, just al quilòmetre 269, ens desviem direcció Quintanavides i Revillagodos. A la illeta superior, sortirem pel primer desviament, que al poc creua l'AP-1. Just creuar-la, girem a la dreta per la carretera que hi ha i, als 2.8 quilòmetres ens desviem a la dreta per una pista sorrenca que en 600 metres ens porta davant del caminoi que duu al dolmen en 80 metres, aquí deixem el cotxe i enfilem pel camí que surt a la banda esquerra del camí tal i com hem arribat.

Es tracta d'un sepulcre construït al Neolític, segons l'equip de Manuel Rojo Guerra, de vers el 4000 a.n.e., i reutilitzat i modificat vers el Calcolític antic, que en aquesta zona és vers el 2500 a.n.e. Segons ells, a aquesta última etapa, la tomba fou tancada i va passar a tenir un ús més cerimonial.

Vam anar a aquest dolmen, com sempre, tota la família, però els nens estaven un xic neguitosos, i la Cris se'ls va endur de nou al cotxe als segons d'arribar, mentre jo em mirava el cartell informatiu. Tot seguit, em vaig decidir a inspeccionar el megàlit i, sincerament, em vaig quedar al·lucinat, estava en plena excavació.

La fotografia, com a poc a mi, em sembla impressionant... quin túmul més rar, estrany, diferent, però bonic i interessant, que tenim davant. Segons els arqueòlegs les dimensions originals de la tomba eren d'un diàmetre de 25 metres i uns 3 metres d'alçada, essent un dolmen de corredor dels més grans de tota la província. El que es veu ara és com va quedar després de, tal i com hem dit abans, la seva clausura i modificació per a usos cerimonials. Ara mateix consta d'un diàmetre de 8.5 metres per una alçada d'1.5.

Però el que més em va flipar va ser veure això:

Segons hem pogut saber, es tracta de la VI campanya d'excavació al sepulcre, i que durant aquest mes de juliol també es farien visites guiades al jaciment. Tot i això, la informació que hem pogut recuperar d'ell no és gaire “científica”.

Pel que hem trobat, fins ara s'han exhumat més de 100 individus, amb unes 12000 restes òssies, de les quals mes de 50 són cranis.

El que sobta als arqueòlegs d'aquestes restes és que, dels individus recuperats, hi ha un 30% d'infants menors de 12 anys, cosa estranya als sepulcres de la zona, i també que es denota certa violència entre les restes. Segons ells, han descobert diverses puntes de sageta i alguns dels cranis recuperats havien patit traumatismes perimortem. Amb aquests factors, opinem que podria haver estat el resultat d'una batalla.

Tot i això, també hi ha restes on sembla que els individus hagin mort en algun tipus d'operació “quirúrgica” de diverses patologies. Com és el cas d'una dona d'uns 50 anys, que sembla que hauria estat intervinguda d'otitis a l'oïda mitjana.

Degut al gran estat de conservació, els arqueòlegs han pogut recuperar restes esquelètiques que, per norma, no es conserven (i si ho estan, es troben en molt mal estat), com ossos hioides, cartílags, tiroides ossificades i ossos de l'oïda, com el martell, l'enclusa o l'estrep.

Visitat el preciós megàlit, del que seguirem els avenços amb interès, vaig a fer canvi de guarda a la Cris, per a que vegi el sepulcre... li agraden els ossos.


Coordenades UTM(ETRS89):

El Pendón: 30T 468873 4706159

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada