Pàgines

dissabte, 8 d’abril del 2023

Pintures rupestres a Mas de Barberans

Aprofitant les vacances de Setmana Santa, ens acostem a veure les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, al Mas de Barberans. Aquestes pintures només es poden admirar en visites guiades, ja que es troben tancades i no ès fàcil veure-les des de fora del recinte.

Comencem la visita guiada al Museu de la Pauma, al centre del municipi, on ens expliquen el descobriment i contingut del conjunt del Cocó de la Gralla. Una vegada acabada aquesta part, ens dirigim als cotxes, aparcats al costat de la cooperativa Sant Isidre, situada a l'entrada del poble, per a arribar-nos fins a l'aparcament de les pintures, a uns 4.5 km del poble. Des d'on tenim els cotxes, seguim la T-3421 cap a Santa Bàrbara i La Sènia uns 2800 metres i girem a la dreta per una pista entre oliveres que indica La Vall. Per aquesta pista, avancem 1600 metres més i deixem els cotxes a l'espai habilitat indicat. Ja a peu, als 200 metres, trobem una cruïlla i seguim les indicacions cap a les pintures (a una distància de 1400 metres des d'aquest pal) tot travessant el barranc de les Carroveres. 400 metres més enllà, ens trobem una bifurcació i ara anem a l'esquerra. Caminant 800 metres més, arribem a un pal indicador on es marca l'accés a les pintures per un corriol que s'enfila muntanya amunt. Si no es fa una visita guiada, aquest és el camí a seguir.

En canvi, amb guia, podem passar per dins d'una finca privada prenent el camí cap a la dreta. Arribarem a un camp d'oliveres i girarem cap a l'esquerra quan haguem recorregut uns 200 metres des de l'últim pal indicador. Avancem 200 metres més per a arribar al marge del camp i prendre un camí ben marcat que s'enfila cap a les pintures, que trobarem ja a només 100 metres.

Ens trobem davant d'un espectacular fris amb pintures d'estil naturalista, més conegut com a art llevantí, de 3 metres de longitud per 0.40 d'amplada contigut a un petit abric de 10 metres de longitud, 1 metre d'alçada i entre 0.70 i 1 metres de profunditat.

Les pintures, en general, són força visibles. Contenen 69 figures, destacant 27 arquers. A més, hi ha 4 figures humanes en una escena que sembla representar un ritual, 3 cabres pirinenques, 1 senglar, el que sembla ser 1 bòvid, 1 altre quàdrupe sense identificar i 1 figura zoomorfa també sense identificar.

Els arquers estan distribuïts en dues fileres, representats en moviment durant una escena de caça: miren cap a l'esquerra, on hi ha el senglar que persegueixen. Tot i que semblen tots iguals, tenen detalls diferenciadors com pentinats, trets facials o ornamentació corporal. La línia superior té els arquers més grans, mentre que la segona línia es troba sota les cames dels arquers més grans. Si ens hi fixem, els aconseguirem veure a la imatge inferior.

A l'esquerra de la línia principal del conjunt, es veu, molt difuminada, la possible escena ritual amb un ésser mitològic o similar.

L'última part de les pintures millor conservades és tota una sorpresa, ja que és impossible veure-la des de la tanca i és un petit conjunt conservat extraordinàriament. Es troba just al plec de l'abric i representa una cabra amb una fletxa clavada empaitada per un caçador solitari (o no, que es veuen restes de pintura que bé podrien ser més caçadors, tot i que la versió oficial és que són les restes de la sang de la cabra).

Una mica més avall dels arquers principals, molt malmès, es troba l'última escena, que sembla representar un altre arquer, aquest cop mirant a la dreta, disposat a tirar amb l'arc a un quàdrupe no identificat o a la cabra que l'acompanya.

Per tal d'identificar totes les pintures, inserim una foto del calc que ensenyen i expliquen a la introducció feta al Museu, ja que no hem pogut trobar l'estudi complet.

Les pintures del Cocó de la Gralla foren descobertes el 2004 per un veí de Santa Bàrbara, en Domingo Ribas, però no en va informar al Departament de Cultura de la Generalitat fins el 2014. Immediatament, es va confirmar l'autenticitat de les pintures i es van protegir i estudiar. El 2016, Ramon Viñas i Vallverdú va publicar una memòria amb tota la informació.

Finalitzada l'explicació de la guia, retornem als cotxes, alguns per l'escarpat camí oficial i altres, com nosaltres amb nens, pel que hem vingut, molt més planer i fàcil. I de l'aparcament, cap a casa, que ha estat un dia llarg i estem tots molt cansats.

La zona és rica en pintures rupestres, tot i que nosaltres no les coneixem encara. Podeu aprofitar l'estada per a visitar els abrics d'Ulldecona, que fan visites guiades molt més freqüents.


Coordenades UTM(ETRS89):

Pintures rupestres del Cocó de la Gralla: 31T 274548 4511361

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada