Pàgines

dissabte, 12 d’octubre del 2013

Dòlmens a Castellterçol II

Ens llevem d'horeta per a acostar-nos a Castellterçol a visitar una parella de dòlmens, els dòlmens del Criac. Del primer portem força informació, però del segon no n'hem trobat gaire... ens costarà localitzar-lo!?

A Castellterçol, agafem la carretera que va cap a Granera i aparquem el cotxe cap el quilòmetre 3,6, a una esplanada a la dreta de la carretera. Prenem el camí que surt d'allà i, en poc més de mig quilòmetre, trobarem una corba força tancada a la dreta. El dolmen del Criac es troba a la part del bosquet que queda a la dreta, a la zona de corba. Si ens hi fixem, el veurem des del camí, ja que és a molt poca distància d'ell.


Per la seva morfologia, està catalogat com a cista rectangular o cambra simple i se'l considera del Calcolític (2200 - 1800 a.C.). Les dimensions internes aproximades de la seva cambra són 1,60 m per 1,00 m. La seva alçada és superior a 1 metre, però no l'he trobat enlloc amb exactitud.

El sepulcre va ser descobert l'any 1935 per un veí de Castellterçol (Sr. Solé), i fou excavat el 1938 per un grup de castellterçolencs el 1938, trencant-se en dos la coberta durant aquests treballs. Posteriorment, el 1961 fou de nou excavat pel sr. Solé i en Ricard Batista, documentant divers material ceràmic, que acompanyaven una desena d'inhumacions.

Segons la informació que duem, al mateix bosquet, però uns 20 metres més al nord, hauríem de trobar el dolmen del Criac II. Ens posem per feina, però no hi ha manera. El sotabosc està crescut, només hem trobat un parell de referències d'aquest megàlit i això que, en teoria, és molt proper a l'altre... Acabem desistint, possiblement el sotabosc ja s'ha menjat aquest dolmen. És una pena, però tornem a casa amb un regustet un pèl amarg. Això sí, tornarem per la zona, ja que encara hi ha més dòlmens!

Coodenades:

Criac I: UTM(ETRS89): 31T, 424639, 4622094
Criac II: Destruït

2 comentaris:

  1. Me alegra ver que hay nuevos buscadores de dólmenes. No hace falta que te molestes en buscar Criac II, ya en el 1961, cuando Ricardo Batista, escribió el fascículo 1 de los Corpus, el dedicado al Moyanés, no hizo ni ficha, por lo que debía estar muy destruido, de alguno incluso publica el túmulo con alguna losa por encima, por lo que este en esa época estaba ya arrasado. Manuel Lara dolmenhir@yahoo.es
    Salud

    ResponElimina
  2. ¡Muchas gracias por tu comentario y la información aportada! Damos la búsqueda de Criac II por cerrada. Es una lástima que algunos megalitos que existían hace relativamente poco tiempo desaparezcan como si nada...

    ResponElimina