Pàgines

dissabte, 16 de gener del 2016

Dolmen a La Costa del Montseny

Aquest dissabte, acompanyats per bons amics, anem a diversos llocs que valen molt la pena de veure.

El primer, l'imponent menhir del Pla de les Pruneres, ja sabeu que és considerat el més important de Catalunya, per la seva morfologia i la seva antiguitat (podeu consultar la nostra entrada: Menhir de Mollet o del Pla de les Pruneres). Tot seguit, anem a Gallecs, l'espai protegit que tenim a Mollet, on hi ha una ermita romànica del segle XII i un camí amb diversos plataners a banda i banda bastant bonic.

Tot seguint la ruta marcada, ens dirigim al terme municipal de Lliçà d'Amunt per a admirar l'església de Santa Justa i Santa Rufina, romànica sel segle XI i molt maca; molt prop d'ella, es documenta un dolmen, que hem buscat diverses vegades la Cris i jo, però no l'hem localitzat mai.


Ara, ja anem cap al poble de La Costa del  Montseny, situat com el seu nom indica a la muntanya del Montseny. El que veurem ara és un dolmen inèdit que van trobar els amics Manolo i Fina al Puig d'Arques. A falta d'excavació, no se sap, però bé, m'hi jugo un pèsol congelat que sí que ho és. La fotografia és de fa uns anys... amb el sol que hi havia aquell dia, les nostres fotografies no han quedat gens bé.

Foto de Manuel Lara

Té molt bona pinta... i per si no en teniem prou, tot traient les fulles seques del que crèiem seria la llosa de coberta o part d'ella, la Cris va trobar això...


Un conjunt de cassoletes!!! De fet aquestes no les tenia controlades ni en Manolo, que és qui ens va guiar cap a la troballa que havia fet uns anys enrere... Això ens permet assegurar, com a mínim, la utilització d'aquestes pedres a alguna era prehistòrica.

Emprenem la tornada al cotxe i anem vers Granollers. Un cop dinats, fem un volt per la ciutat, sobretot pel nucli antic i la Porxada, llotja de grans del segle XVI. Anem també al Museu de Ciències Naturals de Granollers, on podem contemplar una col·lecció d'insectes i aràcnids. Després d'una llarga i interessant visita, la xicota que hi havia al taulell d'informació ens acompanya a l'edifici històric del museu, anomenat La Tela, on vam seguir admirant el fons del museu, en aquest cas, les col·leccions de malacologia (cargols, petxines i coralls) de Frederic Travé i Alfonso, i de fòssils de Joan Maria Viader.

Per completar el dia megalític, anem a visitar el Museu de Granollers, on tenen el menhir de Ca l'Estrada, que nosaltres ja havíem vist amb anterioritat (és a l'entrada del blog de Menhirs i poblat al Vallès Oriental i Occidental I) i on feien l'exposició itinerant "La fi és el principi", sobre pràctiques funeràries a l'època prehistòrica. 

Finalitzem la visita a Granollers entrant a l'espai de l'Adoberia, situat a la plaça de l'església, on es poden admirar les restes de la muralla l'adoberia medievals de la ciutat.

Acabem la diada a Mollet, on fem un sopar d'aquests de germanor, on tot són rialles i converses interessants.

P.D. Mesos més tard en Josep Tarrús visita el megàlit seguint el nostre blog, i confirma la seva autenticitat.


Coordenades:

Puig d'Arques de La Costa del Montseny: UTM(ETRS89): 31T, 452718, 4620941

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada