Cap de setmana completet com nosaltres diem, ja que havíem quedat amb els meus "tiets" que tenen un apartament a L'Estartit, per a fer una graellada de carn i, ja que hi érem, passar el cap de setmana allà, capbussada rere capbussada a les Illes Medes. Vam aprofitar per intentar localitzar una cista que no l'aconseguíem trobar (aquest era el segon intent, més el dia que vam visitar el paradolmen. Ja entendreu perquè o dic això), i apropar-nos fins a un dolmen, proper a on nosaltres crèiem que estaria l'amagada cista. Així doncs, aparquem a Romanyà de la Selva.
Síííííí!!!!! Per fi!!!! Ja l'hem trobat!!!
En certa manera, entenc perquè no la trobàvem, la cista es troba just darrere del Paradolmen del Camp d'en Guitó, a uns dos metres baixant el desnivell (Dòlmens de Romanyà de la Selva i Santa Cristina d'Aro), però vaja, o vas amb una fotografia de les seves restes o em sembla a mi que pots estar donant voltes fins que canviï l'estació.
Aquesta és la cista de l'Oliveret, la fotografia es veu com si estés a terreny pla, però no és així.
Aquest sepulcre està datat al Calcolític (2200 - 1800 a.C.). Les mides aproximades es desconeixen degut al mal estat en què es troba, de fet, a la seva excavació no es van trobar restes humanes, però sí un ganivet de sílex i restes d'un vas ceràmic. Està catalogat com una possible cista.
Tornem al cotxe i anem direcció el cementiri de Romanyà. A uns 100 metres del poble, agafarem un trencall asfaltat a l'esquerra. Un quilòmetre després, passarem per davant d'un tros de casa també a mà esquerra i seguirem per la carretera asfaltada uns 4 quilòmetres tenint com a objectiu un gran radar meteorològic de la Generalitat (una pilota blanca). Continuem fins que trobem dues bifurcacions a l'esquerra, just a sota del radar, allà deixem el cotxe i pugem a peu fins al radar. Es recomana pujar al mirador que hi ha just al costat d'aquest.
Baixem del mirador i agafem un corriol que surt des de la base de les escales i que en pocs metres ens durà al dolmen de Puig d'Arques.
Aquest sepulcre de tipus galeria coberta en U, segons Josep Tarrús data del 2700 - 2200 a.C. i té unes mides de 7 metres de llarg, per 1.5 metres d'amplada i una alçada de 2 metres. El megàlit va ser reexcavat i restaurat a finals del 2001, principis del 2002 pel grup GESEART, amb l'ajut de diversos arqueòlegs i col·laboradors. Aquest estava molt deteriorat en no tenir cap tipus de fonament, el terra del dolmen és roca mare. El primer en esmentar-lo fou Pere Caner, l'any 1964.
Respecte a l'excavació, destacar l'inexistència de restes antropològiques, potser degut a l'acidesa del sòl de la zona, ajudat per les continuades violacions que ha sofert el sepulcre. Però l'aixovar que va trobar Pere Caner fou prou extens; es documenten: 1 plaqueta de pissarra verdosa molt treballada, 1 fragment de raspador o ganivet de sílex, 2 puntes de sageta del mateix material i 35 fragments de ceràmica a mà. A més, a l'excavació que va fer el GESEART el 2001, aparegué un altre fragment ceràmic sense identificar, d'estil prehistòric. Tots aquests materials, són dipositats al Museu Arqueològic de Calonge.
Coordenades:
Cista de l'Oliveret: UTM(ETRS89): 31T, 498370, 4633801
Puig d'Arques: UTM(ETRS89): 31T, 499777, 4637468
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada