Pàgines

dimarts, 18 d’agost del 2015

Dolmen a Sant Climent de Peralta

Per acabar les vacances, passem uns dies a L'Estartit. Com el temps no acaba d'acompanyar per anar a la platja, ens dediquem a fer turisme pels macos pobles de la zona, com Palau-Sator, Peratallada, Pals, etc. Prop d'ells, hi ha un dolmen força destrossat pel que hem passat diverses vegades i no ens hem decidit mai a visitar... potser pel seu estat ruinós?

Per arribar-hi, és millor fer-ho des de La Bisbal d'Empordà, on hem de prendre la C-66 cap a Palafrugell. Un cop passat el trencall cap a Sant Climent de Peralta, agafem la segona pista a la dreta, que s'enfila cap a Les Gavarres, última pista abans d'un club. Pugem pel camí fins trobar un eixamplament a ambdues bandes, poc abans de que una línia elèctrica el travessi per sobre. Aparquem aquí i desfem un tros del camí, uns 100 metres, buscant un corriol desdibuixat a la nostra esquerra. Sincerament, ens pot semblar que qualsevol és un corriol, així que hem d'estar atents per agafar-ne el correcte o us deixareu la pell de les cames entre les bardisses i arbusts! Una vegada trobat el corriol, el seguim uns 30-50 metres fins passar una fita de pedres que marca el sepulcre dels Revolts de Torrent.


Segons Josep Tarrús i els posteriors estudiosos del sepulcre, es tracta d'una possible galeria catalana en V, possible ja que és difícil determinar amb exactitud la seva topologia donades les poques restes que se'n conserven. Només queden tres lloses en peu, dues de la cambra a la seva posició original (la llosa de capçalera i una lateral) a més d'una altra del corredor. aquests ortostrats determinen unes dimensions aproximades de 3,70 metres de longitud, per 1, 50 d'amplada i tan sols 0,40 d'alçada. Igual que al veí dolmen del Cementiri dels Moros de Torrent, sembla existir una disposició de lloses radials al voltant de la galeria, 13 segons Tarrús (1990) i una més segons la memòria de prospecció de Josep Oriol Font i Cot (2004).

Com es pot veure a la foto, s'ha conservat mitjanament la part esquerra del sepulcre, mentre que queden restes disperses i minses de la part dreta. Addicionalment, s'observa un parell de lloses més grans prop de la cambra, presumiblement pertanyents a la tomba.

Va ser descobert el 1985 i, pel tipus constructiu, pot datar-se dins del Neolític final 2700 - 2200 a.C. No ha estat mai objecte d'excavació, pel que no es disposa de troballes del megàlit.


Coordenades:

Revolts de Torrent: UTM (ETRS89): 31T, 508984, 4643867

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada