TRANSLATOR

dissabte, 7 de març del 2015

Poblat a Lloret de Mar / Maçanet de la Selva

Avui, excursió tranquil·la... anem direcció a Maçanet de la Selva tot prenent l'AP-7 i sortint-nos a la sortida 9-A, que va direcció Palamós per la C-35. Al poc de prendre-la, virarem per la N-II, direcció Barna, Malgrat i Blanes, a la qual trobarem a l'esquerra, just davant d'una casa amb porta metàl·lica, entre els quilòmetres 691 i 690, el desviament que ens portarà a la urbanització de Montbarbat en tres quilòmetres.

Un cop arribats a la urbanització, només us puc dir que el poblat és a la seva part més alta. Més val preguntar o fer servir el gps, tot i que indicacions viàries cap el poblat.

Després d'aparcar, vam anar a veure el suposat dolmen de Montbarbat, que jo crec que no és res, però hi ha fonts que el cataloguen com a pseudo-dolmen. 


Jo diria que de dolmen no té res, i tampoc no he trobat cap tipus d'informació sobre cap prospecció feta en ell. No sé... que cadascú opini el que vulgui.

Des del "dolmen", seguim un corriol en direcció sud-oest, que va resseguint l'última filera de cases, fins a petar a un camí més ample i condicionat. Enfilem aquest vers la part alta de la muntanya tot saltant una cadena per impossibilitar l'accés de cotxes. Al poc de caminar, començarem a veure la part de més al nord-est del poblat.


Seguim pujant pel camí, trobant noves excavacions un xic més amunt. En aquest punt és quan el poblat canvia de terme municipal, ficant-se a Lloret de Mar. Aquesta part és el que podríem dir el gruix del poblat.


Consta d'unes dimensions de 5.700 metres quadrats i fou habitat entre els segles IV i III a.C. La seva ubicació no és casual, ja que es troba just al cim del turó de Montbarbat, a 311 metres d'alçada i amb una excel·lent vista del terreny. A més de l'argument defensiu, també controlava les dues vies de comunicació més importants de la península.

Fou excavat l'any 1978 per la Universitat de Barcelona, excavació a la que s'hi va descobrir la seva muralla defensiva, amb dues torres. També es va excavar la zona de cases i el que seria l'era central. Tot i això, encara resta per excavar gran part del turó on afloren restes... com es pot comprovar si t'hi vas fixant a la visita (enmig del camí van sobresortint lloses i el que semblen murs).


De les troballes arqueològiques, s'hi va trobar una gran quantitat de ceràmica a mà, a més de ceràmica a torn ibèrica, una vaixella "de luxe" grega i diversitat d'àmfores ibèriques. I en quant a metalls, es van trobar diverses arracades i fíbules de bronze, i quantitat de ganivets i claus de ferro.


També s'hi han trobat diverses restes d'ornamenta personal, alguns molins de pedra, material de construcció i diversos ossos d'animals domèstics.

Nosaltres per avui ja pleguem. Baixem tot seguint el camí principal, que surt just al carrer de la urbanització on hem deixat el cotxe per visitar el "dolmen" i tornem a casa.


Coordenades:

Poblat de Montbarbat: UTM(ETRS89): 31T, 481421, 4620402 / 31T, 481552, 4620438
Possible sepulcre de Montbarbat: UTM(ETRS89): 31T, 481987, 4620663

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada