TRANSLATOR

dissabte, 5 d’octubre del 2013

Dòlmens a Querol

Avui, com a cosa especial anem cap Tarragona, a visitar dos dels pocs dòlmens existents a la província que hem trobat.

Per a localitzar el primer, és ben fàcil, anem fins el municipi de Valldossera (Querol) a la comarca de l'Alt Camp a Tarragona per la TV-2441, fins a la urbanització dels Ranxos de Bonany. En quan passem la carretera que mena cap a sant Jaume dels Domenys (T-244), que es creua en el nostre camí, és la segona entrada a mà esquerra (carrer Muntanya).

És la primera casa de la dreta del carrer (parcel·la 12). Es troba abandonada, així que si voleu visitar el sepulcre, que val molt la pena, haureu de saltar cap dins de la propietat.


La galeria catalana de Mas Pla és, sincerament, molt maca, diferent a les restes de megàlits que havíem vist fins ara (quan el vam visitar), guarda la porta d'accés a la cambra (jo sóc just darrere) i el terra d'aquesta és enllosat. El megàlit en si té un llargada total de 7.40 metres. Pel que fa a la cambra, consta d'unes dimensions de 3.85 metres de llarg, per 1.40 d'ample.

A la seva excavació l'any 1963 es van trobar diversos ossos, així com trossos de ceràmica i anells de bronze, però no es va extreure "ni gota" de sílex. Per les troballes obtingudes, es data el sepulcre al Calcolític, entre el 2200 - 1800 a.C.

Saltem de nou al carrer i amb el cotxe ens dirigim a la carretera que acabem de passar, cap a Sant Jaume dels Domenys (T-244), l'enfilem cap la dreta tal i com venim. Seguirem la T-244 fins que trobem un camí de terra que s'endinsa al bosc, a la banda esquerra de la carretera, just després de passar una casa, també a l'esquerra. Allà deixem el cotxe.

Ens posem a caminar pel camí, fins la segona bifurcació a l'esquerra, aneu amb compte no us despisteu, perquè sovint fan tasques de desbroçament al bosc i els camins es difuminen. Agafem la segona bifurcació i 30 - 50 metres abans d'arribar a un revolt bastant pronunciat a la dreta, ens endinsem pel bosc que queda també a la nostra dreta. D'aquest megàlit no us puc donar informació detallada de com arribar-hi, però podeu fer com nosaltres... buscar i buscar. L'únic que us puc dir és que no es troba gaire lluny del camí bifurcat del general que hem agafat, en un petit turó, creat amb les restes del túmul.


La cista megalítica de La Cabanyota és datada entre el Neolític final i Bronze final, entre 2500 - 650 a.C. i la cambra consta d'unes dimensions de 1.30 per 1.50, sent gairebé quadrada del tot. Guarda algunes pedres del cròmlec.

Va ser excavada l'any 1963, trobant en el seu interior trossos de ceràmica llisa.


Coordenades:

Mas Pla: UTM(ETRS89): 31T, 370936, 4583847
Cista  de la Cabanyota: UTM(ETRS89): 31T, 372402,4583490

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada