TRANSLATOR

Últimes rutes publicades i actualitzacions

 • Nova ruta pels Pyrénées Orientales, prop de Cameles, Castellnou i Queixàs: Dòlmens a Pyrénées Orientales XII.

 • Actualització a la comarca del Baix Llobregat, amb dos sepulcres confirmats i un altre possible sepulcre i un menhir no confirmats. Tot al terme municipal de Begues, Baix Llobregat, Barcelona: Dòlmens a Begues, i possibles dolmen i menhir.

 • Actualització amb planimetries, fotografies del aixovar i més informació dels megàlits de Pinell, al Solsonès, Lleida: Dòlmens, menhir i poblat a Pinell III.

 • Actualització amb informació del dolmen inèdit de Can Xinquet, al terme municipal d'Odèn, al nucli de Cambrils, Solsonès: Dolmen a Odèn II (Cambrils)

 • Actualització d'una ruta del 2015, amb un nou sepulcre, més informació i planimetries. Seran 7 sepulcres dels que 2, els catalogarem com a dubtosos, però amb molt bon a pinta. Aquest cop li toca rebre la nostra visita, a la zona dels Pyrénées Orientales a França: Dolmens als Pyrénées Orientales I.

 • Ruta sortint de Suïssa visitant de pas un cròmlec, uns menhirs i pedres gravades, i el dolmen de la Cave aux Fées, ja a França: Megàlits a Haute-Savoie, Vaud i Genève.

 • Excursió prop de casa, al límit entre els termes de Sentmenat i Caldes de Montbui, on visitarem un  poblat Iber, el de la Torre Roja o Puig Castellar, tot i que segons les excavacions, la zona seria habitada des del final de l'Edat del Bronze, i que va perdurar fins a l'era medieval: Poblat a Sentmenat II/Caldes de Montbui.

 • Nova visita a l'Alt Empordà, aquesta al terme de Port de la Selva, on ja ens coneixem prou la zona; és la cinquena ruta que fem per aquesta contrada, a banda de moltes altres vegades que la ruta no ha estat megalítica. En la d'avui, que sí que ho és, veurem uns gravats i 4 dòlmens, tot fent el tram de la concentració dolmènica circular de la Riera Pujolar: Dòlmens i inscultures a Port de la Selva V.

 • Avui visitarem un poblat Iber proper a casa, construït entre els termes municipals de L'Ametlla del Vallès/Figaró-Montmany/Bigues i Riells... no és que sigui grandiós (que si molt interessant), és que com a molts poblats d'aquesta era, es troben localitzats just als límits de diversos termes municipals. ambé veurem una torre de telegrafia òptica construïda vers el 1845: Poblat a L'Ametlla del Vallès/Figaró-Montmany/Bigues i Riells.

 • Ara sí, la segona ruta a Vilanova de Meià, com hem dit, l'hem d'entrelligar amb la de Megàlits a Vilanova de Meià I. En aquesta segona ruta, visitarem tres sepulcres més, dos d'ells partint des del mateix camí de Rúbies: Dòlmens a Vilanova de Meià II.

 • Renovació d'una antiga actualització, a la ruta de Vilanova de Meià I, amb diverses plantes, planimetries, dibuix del material arqueològic recuperat, etc. dels 4 dòlmens i 1 menhir que veiem. Ho fem per publicar a posteriori la ruta de Vilanova de Meià II. Són dues publicacions que vam separar per cert desconeixement del terreny, però que és necessari entrelligar... i les que vindran, encara ens falten megàlits per visitar, partint des de la mateixa pista central: Megàlits a Vilanova de Meià I.

 • De tornada de les vacances d'estiu a Burgos, parem a la província d'Osca, en concret a Santa Eulalia de la Peña, on visitem unes pintures, les de la Covacha o los Covachos de la Raja. Unes pintures que tot i la distància amb el mar Mediterrani són corresponents a l'art rupestre llevantí: Pintures a Santa Eulalia de la Peña.

 • Nova ruta pel Solsonès, on aprofitant una nova visita megalítica, partim literalment una publicació i en fem dues més extenses. Aquesta la de la banda que toca a Riner, al sud-oest de Solsona, on veurem 1 cova sepulcral i 3 cistes "Solsonianes":  Balma sepulcral a Olius II i dòlmens a Riner II.

 • Actualització d'una ruta que hem anat ampliant amb el pas del temps. Finalment a ella hi ha 4 menhirs, 1 dolmen i una necròpoli d'incineració, tipus camp d'urnes de l'Edat de Bronze final: Megàlits a Agullana II i Maçanet de Cabrenys.

 • Noves fotografies d'una antiga entrada als termes municipals de Pinós i Cardona (Solsonès i Bages), on veiem diversos megàlits, alguns d'ells prou malmesos. De la publicació inicial, hem eliminat un sepulcre per a col·locar-lo a una nova publicació que li és més adient geogràficament: Megàlits a Pinós III i Cardona II.

 • Actualització d'una entrada als Pyrénées Orientales, France, que tenia només un megàlit, el de La Sureda, que com vam dir a la seva publicació resta sol a les verges muntanyes de l'esquerra d'El Pertús. Amb aquesta actualització n'inserim un de proper (anat amb cotxe, a peu es pot fer, però són 11 quilòmetres), parlem del megàlit de Sant Pere de Llaners, Canors o Puig de les Saleres: Dòlmens a Pyrénées Orientales XI.

 • Visita als dòlmens de la zona de l'Alt Empordà fronterera amb França, de fet dels tres que veiem, dos són catalans i un és francès des del 7 de novembre del 1659. Els tres són sepulcres de corredor, un estil força maco del Neolític de la contrada: Dòlmens a Rabós III i Banyuls de la Marenda (Pyrénées Orientales).

 • De nou, una altra actualització, aquesta del Solsonès, per introduir a la ruta un menhir, i ampliar amb informació i alguna fotografia. També, i ja de pas, refer la ruta sencera mantenint un ordre lògic per la localització dels jaciments: Megàlits a Llobera, Riner I i Pinós I.

 • Ruta relativament fàcil a Llançà, a ella hi ha un parell de moments en el que vas per corriols costeruts i a un d'ells, a banda, has de fer un tram de camp a través per arribar al sepulcre, però bé, la resta és per pista ampla i allisada. Tot per visitar tres sepulcres neolítics: Dòlmens a Llançà II.

 • Nova actualització d'una antiga entrada pel Solsonès, amb un toc de l'Alt Urgell de tornada. Amb la renovació de la publicació veurem 4 sepulcres, 3 de molt propers entre ells a la zona limítrof entre Pinell i Castellar de la Ribera i 1 al terme municipal de Basella: Dòlmens a Pinell II, Castellar de la Ribera II i Bassella II.

 • Actualització de la nostra segona ruta a Les Valls d'Aguilar, a la que ampliarem amb un parell de sepulcres i la visita a dos immensos tarters d'origen Càrstic: Dòlmens a Les Valls d'Aguilar II.

 • Nova ruta per Montferrer i Castellbò, la quarta, a la comarca del Alt Urgell: s'estan descobrint molts nous monuments megalítics, i l'entrada d'avui en recull dos que encara no han estat estudiats i un possible túmul amb una pinta boníssima, almenys per a nosaltres: Dòlmens i túmul a Montferrer i Castellbò IV.

 • Seguint per Suïssa, veiem un curiós cròmlec als voltants de Zürich: Cròmlec a Zürich.

 • Última ruta a la província de Burgos, seguim a la comarca d'Alfoz de Burgos, avui visitarem dues estranyes i boniques estructures megalítiques, que el mateix govern de Burgos cataloga com a dòlmens i ja marxant aturem el cotxe davant de les coves de Valdegoba: Dòlmens i cova a Alfoz de Burgos III.

 • Recollim la visita a la ciutat ibera del Coll del Moro i a les tres parts de la necròpoli a una única entrada, tot i que vam visitar una part el 2018 i vam acabar el 2021. Val la pena una visita completa a l'espectacular conjunt de poblat més zona funerària, que no sempre és possible i encara és menys freqüent que sigui tan monumental: Ciutat i necròpolis del Coll del Moro, a la Terra Alta.
 • Visita d'obligada aturada a terres burgaleses, de fet, és un jaciment de primer nivell europeu i mundial. Es tracta dels jaciments de la Sierra de Atapuerca, on per a qualsevol afeccionat a l'arqueologia o arqueòleg titulat que vagi a Burgos, és una visita obligada. A banda d'una part d'aquests jaciments, també visitarem dues tombes que hi ha al costat del centre d'interpretació, i una més de tornada a on érem allotjats: Jaciments d'Atapuerca i dòlmens a Alfoz de Burgos II.

 • Última ruta per la comarca burgalesa de Páramos. Els túmuls i els sepulcres que visitarem avui són principalment de dues eres, el Neolític i l'Edat del Bronze. Com sempre, els del Neolític són prou monumentals, tot i que el del Bronze, és força maco també... un estil del tot diferent: Túmuls i dòlmens a Páramos IV.

 • Actualització d'una antiga publicació amb motiu d'una nova estela, aprofitem l'avinentesa per publicar més informació, i inserir noves fotografies dels megàlits ja visitats: Menhirs i inscultures a La Jonquera III i Capmany II.

 • Avui publicació celtibera, que per la zona de burgos, n'hi ha bastant: Poblat i necròpoli, aquesta última espectacular. Tot i que també veurem unes muralles d'una poblat de l'Edat del Ferro inicial de la zona que és anterior al celtiber. Cal dir que la relació entre els dos poblats, de diferents edats, és com a poc, molt interessant: Poblats celtiber i de l'Edat del Ferro, i necròpoli celtibera a Alfoz de Burgos.

 • Una altra entrada actualitzada, aquesta vegada per ampliació de jaciments visitats. Ens dirigim a Rabós a visitar els dos dòlmens catalans propers al Coll de Banyuls, el de Comes Llobes de Pils i el del Solar d'en Gibert: Dòlmens a Rabós III.

 • Actualització d'una antiga publicació, la de la Cista del coll de Fontalba, un sepulcre situat a Queralbs a 2100 metres d'altitud i amb una cronologia d'entre el Neolític final i el Calcolític, entre el 2500 i el 1800 a.n.e. i que per la seva localització s'ha conservat prou malament: Dolmen a Queralbs.

 • Tercer dia de visita a la comarca de Páramos, a terres de Burgos, visitarem tres dòlmens, un d'ells molt malmès i en estat de semi-desaparició per obra de la natura i, com sempre, la mà humana. Ara val a dir que l'últim que veurem estar considerat el dolmen més important de la contrada pel que fa a les restes recuperades a ell: Dòlmens a Páramos III.

 • De nou pel Matarranya visitant les últimes necròpolis recuperades per la zona de Massalió i Torre del Comte. A més, visitarem un parell de poblats i unes pintures rupestres que ens faran aguditzar l'ingeni: Sepulcres, poblats, gravats i pintures al Matarranya IV.

 • Segona diada per terres burgaleses de Páramos, avui, a banda de visitar tres sepulcres, també visitarem el denominat "Pozo Azul", una surgència d'aigua molt pròxima al nucli de Covanera. Els sepulcres són prou interessants. Un d'ells estar denominat com el precursor dels típics sepulcres de corredor de la contrada, un altre és d'era posterior i consta de "curioses" troballes i també curiós pel que fa a la seva morfologia, i l'altre és un "modest" sepulcre de corredor, avui en dia mol malmès: Dòlmens a Páramos II.

 • Primera visita a la comarca de Páramos, visitarem una necròpoli de 4 sepulcres que per les seves dimensions tumulars i pel que hem trobat documentat  tenen pinta de ser dòlmens simples, un tipus estructural dolmènic diferent als megàlits més publicitats i arreglats de Burgos: Dòlmens a Páramos I.

 • Avui visitem diversos megàlits a Las Merindades, val a dir que els sepulcres de corredor que tenen a la província són prou impressionants, però també visitarem una cista, un túmul i un parell de menhirs catalogats, de fet són els únics que veurem a Burgos, tot i que sabem que n'hi han molts més, un d'ells força proper a aquest encreuament, però bé, no hi ha temps per a tot: Megàlits a Las Merindades.

 • Ara sí, primera publicació a Burgos. Anem a visitar el sepulcre d'El Pendón, a Reinoso, es tracta d'un dolmen Neolític transformat a l'era calcolítica, és del tot curiós, i a més en el que ens vam dur una grata sorpresa, es trobava en excavació: Dolmen a Reinoso.

 • Primera publicació de les vacances, aquest any ens decidim a visitar els megàlits de Burgos, però de camí parem a Araba, on en visitarem dos que no havíem vist i un poblat amb datació controvertida, d'entre Celtiber i L'Edat del Bronze final, que fou romanitzat a posteriori: Dòlmens i poblat a Añanako II.

 • Ampliació i actualització d'una antiga entrada a terres de l'Alt Urgell, visitem dos tarters nous, molt propers a altres dòlmens que ja vam visitar el seu dia. De fet, d'un dels tarters al dolmen més proper no hi deu haver ni 10 metres de distància. L'altre ja ha estat excavat i se li atorga, com als immediats companys, un ús d'entre el Neolític final i el Bronze antic segons les restes recuperades: Dòlmens a La Vansa i Fórnols I, i Ribera d'Urgellet I.

 • Entrada a banda per a un nou megàlit descobert a la zona d'Odèn. Estem pendents dels resultats d'excavació, però tot apunta a que es tracta d'un sepulcre de finals del Calcolític, inicis del Bronze antic: Dolmen a Odèn II (Cambrils).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada