TRANSLATOR

Últimes rutes, fitxes i actualitzacions

  • 11/10/2024: Visita a les famoses coves de Lascaux, un jaciment amb mes de 1900 motius artístics del Paleolític, fets amb diversos estils i tècniques pictòriques. Val a dir que no és la cova original, ja que aquesta resta tancada de fa anys, és una reproducció exactament idèntica, en la que no s'ha escatimat recursos: Cova de Lascaux, Sarlat la Canéda I//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 19/09/2024: Avui actualitzem una publicació d'Euskadi, la del magnífics dòlmens de Gurpide i San Sebastián, en realitat són 4 sepulcres, que formaven al seu dia una única necròpoli, la distància entre ells és mínima, tot i que dos reben un nom, i els altres dos un altre. Tots ells es diuen al terme municipal de Kuartango, a la comarca d'Añanako, a Euskadi: Dòlmens a Añanako I//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 11/09/2024: Publiquem una actualització de les  inscultures dels Vilars i el Corral d'en Massanet, que en total fan 17 conjunts esculpits, tots ells a Espolla, Alt Empordà, Girona. A causa de la llum, els arbres, i cal dir-ho la nostra poca destresa, n'hi ha algunes que no s'acaben de veure bé, fet pel que hem afegit tots els calcs que hem pogut trobar. Pel que sabem aquestes foren gravades durant el Neolític i el Calcolític, vers el IV-III mil·lenni a.n.e.: Inscultures a Espolla VI//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 08/09/2024: Segona ruta de les vacances del 2024, avui visitarem un necròpoli en la que veurem 5 jaciments arqueològics prehistòrics de diverses etapes, que resumin anirien des del Neolític (3100-2500 a.n.e.), fins a la cultura Hallstatt, corresponent a l'Edat del Ferro catalana (800-500 a.n.e.). La bonica i agradable ruta es fa al districte de Brive la Gaillarde, a Corrèze, a terres del terme municipal de Saint Cernin de Larche: Dòlmens al districte de Brive la Gaillarde I//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 02/09/2024: Aquesta vegada, fem ruta pel Priorat (Tarragona), comarca poc coneguda pels seus jaciments prehistòrics, però que n'amaga de molt interessants. Concretament, visitem dos poblats de l'Edat del Bronze ubicats a la zona minera de la comarca i una cista, també del Bronze, gairebé desconeguda i una mica desconcertant per als experts: Cista i poblats de l'Edat del Bronze al Priorat//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 29/08/2024: Actualització d'una publicació de l'any 2013, en aquesta només veiem un megàlit, al terme municipal d'Espolla, Alt Empordà, Girona. Es tracta del imponent sepulcre de corredor de Cabana Arqueta, cal dir que va ser un dels primers dòlmens documentats a Catalunya, i del que hi ha quantitat de recuperades al interior: Dolmen a Espolla I//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 19/08/2024: Avui toca publicar la segona part del primer dia de visita al Matarranya, que va ser tant intensa, que a l'hora de actualitzar-la hem decidit dividir-la en dues publicacions diferents. En aquesta visitarem dos poblats, que creiem que en el seu dia eren un de sol, i que curiosament es troben erigits sobre codines, i un altre, que a nosaltres ens fa la sensació que podria haver estat la capital de la contrada a l'era ibera: Poblats a Matarranya II//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 12/08/2024: Publiquem una entrada, actualitzada de quan vam anar a Bretagne, en questa veurem tres jaciments del Loire Atlantique, al districte de Sant Nazaire. El primer és un fabulós cairn amb dos sepulcres de corredor, el segon és un transsepte de 4 cambres, amb un cròmlec quadrat... espectacular, i un altre transsepte de 3 cambres, que per desgràcia resta totalment derruït: Megàlits al districte de Saint-Nazaire I//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 26/07/2024: Visita als jaciments de l'illa d'Enizenac'h (Br) o Île aux moines (Fr), pertanyent al districte de Vannes, Bretanya. També d'aquest districte però a terra ferma, els de Baden, i acabarem el dia al de Lorient, en concret al terme municipal de Bono. En total visitem 1 cròmlec, 9 dòlmens, 2 menhirs, 1 pedra de sacrificis i un parell de túmuls, un d'ells totalment espectacular, amb un sepulcre de corredor en "L", i que disposa de vàries lloses gravades: Megàlits als districtes de Vannes I i Lorient I//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 03/07/2024: Actualització del dolmen de Serra Cavallera, a Sentmenat, Vallès Occidental, Barcelona. Jo l'anomeno el dolmen vermell, si el visiteu o veieu les fotografies sabreu per que, es tracta d'un dolmen simple bastit vers el calcolític i el Bronze antic, al que a dia d'avui és molt fàcil d'arribar: Dolmen a Sentmenat//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 23/06/2024: Visita guiada a les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, al terme municipal de Mas de Barberans (Montsià, Catalunya), datades a l'època epipaleolítica (cap el 6000 a.n.e.). Recomanen fer-la d'aquesta manera, ja que així es poden veure els detalls del conjunt que no poden apreciar-se des de fora de la tanca que el protegeix, a més de la valuosa i didàctica explicació de la guia: Pintures rupestres a Mas de Barberans//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 13/06/2024: Segona part de la primera ruta a Lorient, Bretanya, França. A aquesta visitem 9 dòlmens, 4 menhirs i 1 túmul, cal dir aquí els túmuls són clarament sepulcres, de fet avui en visitarem dos, no un, però els hi donen diferent nom. Els dos amb diversos gravats de diferent tipologia. Tot això quedarà emmarcat a temps neolítics: Megàlits al districte de Lorient IIB//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 09/06/2024: Primera ruta integra al districte de Lorient, a Bretanya, França, va ser una de molt llarga, de fet, la dividim en dos parts, ja que vam visitar en total 33 jaciments, i creiem que és adient separar-los en dues publicacions. Aquesta serà la primera part, a la que ja visitem alineaments, cròmlecs i quadrilàters, dòlmens espectaculars i menhirs immensos: Megàlits al districte de Lorient IIA//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 21/05/2024: Avui visita a l'Alt Empordà, Girona. Anirem per la zona de La Jonquera i Cantallops i baixarem per Sant Climent Sescebes. És una ruta que connecta amb moltes altres, ja que l'Alt Empordà, consta com la segona aglomeració megalítica d'España. De fet, només parlarem d'un dels sepulcres d'una necròpoli, que era inèdit el seu dia, i del que encara no hi ha confirmació oficial, tot i que fa tota la pinta, els altres van en altres publicacions que les trobareu enllaçades en aquesta. A aquesta publicació documentem 4 sepulcres i 1 menhir: Dòlmens a La Jonquera IV, Cantallops II i menhir a Sant Climent Sescebes II//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 17/05/2024: Primera part de la tercera ruta per Menorca, avui som a la zona de Ciutadella, on en només mig dia veurem 5 jaciments. Tres són poblats, un d'ells del tot arrasat, un altre de talaiòtic i un de naviforme al que no ens hi vam poder apropar, però al que recomano que visiteu tranquil·lament, conserva fins a 12 navetes. 1 necròpoli en cova, que és del més espectacular que recordo haver vist, i 1 hipogeu també molt treballat, i espectacular: Menorca Talaiòtica III (part I)//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 14/05/2024: Ara una d'Andalusia, publicació d'una necròpoli molt propera a les de Gorafe, de fet la tenen inclosa dins del propi Parque megalítico de Gorafe, tot i que se situen a el terme de Villanueva de las Torres, a la comarca de Los Montes. Aquí visitarem 8 dels 10 sepulcres, que resten visibles (ens faltava informació del jaciment, per això no els vam veure): Dòlmens a Villanueva de las Torres: Baños de Alicún//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 11/05/2024: Publicació que devia ser tota de jaciments al Vallès Occidental amb dos forns ibers, un a Sant Cugat i un altre a Rubí, dels que va derivar un altre visita al MAC de Barcelona (per veure una estela), la ruta és feta en 3 dies, però bé per la proximitat o per la relació entre els jaciments, els hem decidit posar junts: Forns ibers i estela a Sant Cugat i Rubí//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 05/05/2024: Aquest cop només visitarem un jaciment, després de veure, per a nosaltres, una de les platges més espectaculars que hem visitat, la platja interna de Gulpiyuri. El jaciment Neolític-Calcolític és un gravat, pintat a posteriori, el conegut com a Ídolo de Peña Tú: Ídolo de Peña Tú//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 28/04/2024: Visitem 7 sepulcres, entre dòlmens i cistes, i a més dos menhirs, dels que un d'ells seria una estela, segons la Generalitat, que nosaltres els veiem bastant dubtosos. A banda la Generalitat, també documenta una cista a tocar d'un dels possibles menhirs, que si és el que vam veure, tampoc ens ho va semblar. Però bé, els altres 7 jaciments si que són veritables sepulcres prehistòrics, pel que, com a mínim, val la pena una visita, tot es troba a terres del Bages a BarcelonaDòlmens a Aguilar de Segarra, Navàs, Sant Mateu de Bages II i Balsareny//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 27/04/2024: Com fa poc hem publicar una ruta a Balenyà, ara en publiquem una de propera molt i molt ràpida de fer, per a visitar un sol sepulcre, d'estil dolmen simple, però que resta prou enrunat. Aquest el trobarem al terme municipal de Collsuspina a la comarca del Moianès, Barcelona: Dolmen a Collsuspina//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 22/04/2024: Visita dolmènica a Osona, en concret a terres del terme municipal de Balenyà, a la excursió d'avui visitarem 3 sepulcres, un d'ells en estat totalment ruïnos, només en resten visibles les lloses que conformaven la cambra sepulcral, estintolades a terra al voltant d'on en el seu dia es van erigir: Dòlmens a Balenyà//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 15/04/2024: Tot anant cap a Bretanya, parem a visitar els primers grans megàlits que ja hi ha abans d'arribar a terres bretones, ens aturem al departament de Vendée, al districte de Les Sables d'Olonne, on passarem una nit. Avui visitarem 3 menhirs, 1 dolmen i el primer alineament de les vacances, i això que anàvem sense GPS, que sí, que els vam geo-localitzar, però no el vam utilitzar per a buscar-los: Megàlits al districte de Les Sables-d'Olonne I//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 05/04/2024: Republicació d'una ruta de El Catllar, al Tarragonès. Visitarem dos poblats un erigit vers l'Edat del Ferro i un altre plenament Iber, i ja que hi som, també ens aproparem a veure la vil·la romana de Centcelles, a Constantí, que segons hem pogut saber fou "erigida" a època Ibera, vers el segle II a.n.e. com a centre de producció agrícola: Poblats a El Catllar//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

  • 27/03/2024: Fem les fitxes i re-publiquem la entrada de Poblats al Baix Maestrat, a Castelló, Comunitat Valenciana, una interessant publicació de dos poblats, un d'ells amb molt aspecte de fortificació militar i l'altre ubicat a un lloc espectacular, hem inserit imatges brutals, del web Castelló Arqueològic: Poblats al Baix Maestrat//Fitxes dels jaciments//Fotos dels jaciments.

            Cap comentari:

            Publica un comentari a l'entrada