- Actualització de plànol amb els jaciments Ibers de la Mota de Sant Pere, Puig Pelós i El Vilar, a Cubelles, Cunit i Valls: Localització dels jaciments
- Una altra ampliació, aquesta d'una ruta de juny del 2016 a l'Alt Urgell. Va ser la primera ruta per Montferrer i Castellbò i vam deixar de veure el dolmen amb millors vistes per l'embaràs de la Cris. Ara, la família al complet vam anar a veure'l i així hem pogut completar la ruta: Dòlmens a Montferrer i Castellbò I//Fitxes del jaciments//Fotos dels jaciments.
Ampliació d'una ruta de maig del 2016, ja que ara, a dia 25 d'agost del 2023, veiem a la fi les inscultures del Pla d'Elena de Delfià (Rabós, Alt Empordà). A banda, aprofitem per a actualitzar la publicació amb més informació, calcs i planimetries: Dolmen, menhir i inscultures a Rabós II//Fitxes del jaciments//Fotos dels jaciments.
Actualització de la pàgina del què hem vist, que hem fet més còmode per a llegir, hem arreglat alguna errada que havíem escrit, hem entrat les noves datacions i hem afegit 4 cosetes més: Què es pot veure al blog.
De nou, ruta a Forallac, al Baix Empordà, Girona. Visitem 9 dòlmens, bé n'hi ha algun de dubtós (però per a nosaltres fa bona pinta), i 5 inscultures, que de fet és el perquè tornem a fer la ruta, que ja fa anys havíem fet. Els sepulcres són tots del Neolític, n'hi ha de força bonics, i mitjanament conservats, per trobar-se al bell mig de les Gavarres: Dòlmens a Forallac II.//Fitxes del jaciments.//Fotos dels jaciments.
Avui anem al Baix Empordà, al terme de Forallac, en concret, propers a la zona de l'esglèsia de Santa Coloma de Fitor. Visitarem 3 megàlits ja vistos però visitarem les inscultures properes, algunes d'impressionants, i les restes d'un sepulcre denunciat l'abril del 2005, que no haviem vist: Dòlmens a Forallac I.
Ruta inesperada i molt interessant a cavall entre l'Urgell (Belianes i Maldà) i L'Albi, a les Garrigues, on visitarem una ciutat ibera, diversos abrics amb pintures rupestres, uns gravats neolítics, del'edat del Bronze i ibers, i un castell medieval a sobre de fonaments íbers, aprofitant les jornades europees del patrimoni: Poblat a Belianes i jaciments prehistòrics a L'Albi.
Quarta ruta per Coll de Nargó, Alt Urgell, Lleida, en la d'avui visitarem 6 cistes megalítiques, tot i que 1 d'elles podria ser una cista solsoniana, i també les possibles restes d'una fossa desapareguda: Dòlmens a Coll de Nargó IV.
Actualització de la segona ruta a Coll de Nargó amb motiu de la visita a una nova cista megalítica, amb 4 exemplars d'aquest estil de sepulcre donarem la ruta per tancada: Dòlmens a Coll de Nargó II.
Fem una ruta de muntanya curta per a visitar el menhir de la Pedra Dreta de Valldeneu, a cavall entre Figaró-Montmany i Tagamanent: Menhir a Figaró-Montmany.
Una nova ruta d'Aiguafreda, on veurem dos dòlmens més, després, entrarem al terme municipal del Brull per a visitar un altre megàlit i una fortificació ibera: Dòlmens a Aiguafreda II i fortificació i dolmen a El Brull.
Ruta que es pot fer de forma circular, des d'Aiguafreda, que a dia d'avui pertany al Vallès Oriental, però, que d'aquí a no gaire, passarà a ser Osona (ja està aprovat). En aquesta, visitarem 3 dòlmens, 1 paradolmen, 1 cova espeleològica, i un sepulcre més que es troba inserit en una altra ruta, però que és de molt fàcil accés tot fent aquesta. Les tombes són des del Neolític final, fins al Bronze inicial: Dòlmens a Aiguafreda I.
Aquesta vegada, visitem un hàbitat neandertal, petitó, però molt interessant. Es tracta de la Roca dels Bous, un assentament estacional ocupat des del 50000 a.n.e.: Hàbitat a Sant Llorenç de Montgai (Camarasa): La Roca dels Bous.
Avui ens dirigim a L'Escala, a veure les restes sense tapar dels jaciments de Vilanera. Es troben propers al medieval Mas Vilanera i conformen un conjunt de restes majoritàriament funeràries de l'època neolítica al període romà, tot i que només són visibles les restes del Bronze, Ferro i època romana. Per a complementar l'entrada, visitem una necròpoli romana a L'Escala mateix i un poblat coetani a les necròpolis de Vilanera al veí poble de Bellcaire d'Empordà: Túmuls neolítics, i necròpolis del Bronze i del Ferro a L'Escala, i poblat del neolític fins l'època romana a Bellcaire d'Empordà.
Actualització d'una ruta que hem fet a trossos amb els nens, sortint des de Santa Maria de Martorelles o des de Vallromanes, al Vallès Oriental, aquest cop la fem sencera, fent-la circular, també vam anar al poblat de Castellruf, però bé o deixem com a opcional. I incloem principalment a ella els dos megàlits pels que pasem, el de Can Gurri i el de Castellruf: Dòlmens a Vallromanes i Santa Maria de Martorelles.
Actualització del dolmen de la Espluga dels Tres Pilars o Sols de Riu, megàlit situat al terme municipal de la Baronia Rialb, a la Noguera, que va ser excavat, restaurat i traslladat, per la creació de l'embassament de Rialb: Dolmen a la Baronia de Rialb.
Visita a 2 dòlmens del Moianès, situats al terme municipal de la seva capital, realment a Moià n'hi ha molts, però avui només visitarem el de Les Umbertes i el de Can Perers. Als que s'hi arriba al lloc, pràcticament assegut dins el cotxe: Dòlmens a Moià III.
Visita exclusivament dolménica la d'avui, no ens movem de Barcelona, anem a la comarca del Bages, en concret, veurem tots els sepulcres, al terme muniucipal de Sant Mateu de Bages. Un total de sis, tos ells d'era calcolítica, tot i que algún d'ells pot esser també del Bronze antic: Dòlmens a Sant Mateu de Bages I.
Visita als dos dòlmens que ens faltaven a la base militar de Sant Climent Sescebes, per veure aquests dos vam haver de demanar permís a Madrid, que va derivar a la base militar: Dòlmens a Sant Climent Sescebes V.
Anem a visitar un sepulcre la mar de bonic, i restaurat fa ben poc, que estranyament pertany a Moià, però que arribarem molt fàcilment des de L'Estany, parlem de la galeria catalana de Puig Rodó: Dolmen a Moià I.
Ruta fàcil per a visitar unes pintures rupestres d'art esquemàtic a Peramola, límit sud de l'Alt Urgell: Pintures a Peramola.
Actualització dels menhirs i estàtues-menhir de les dues comarques vallesanes, on també aprofitarem per veure un poblat Iber recentment excavat, a Santa Maria de Martorelles: Menhirs i poblat al Vallès Oriental i Occidental.
Visitem una important ciutat ibera de Girona, Kerunta, de fet, la més important actualment, ja que va ser la predecessora de la capital gironina. En realitat, no va ser la ciutat en si, sinó els seus habitants que van marxar i van crear la que avui en dia és la ciutat de Girona (Gerunda). Van fer com els habitants del que avui en dia es coneix com a Cabrera (Ilturo) amb el Mataró actual (Iluro): Ciutat ibera a Sant Julià de Ramis.
Petita actualització de la gran estàtua-menhir del Pla de les Pruneres, amb motiu de la seva fitxa: Estàtua-menhir del Pla de les Pruneres.
Segona visita a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, Lleida, en aquesta ocasiuó visitarem 3 malmesos sepulcres. Les típiques, cistes megalítiques de la zona, d'aquestes no hi ha informació de cap excavació arqueològica, però sí que hi ha quelcom de la seva morfologia, i datació segons aquesta: Dòlmens a Coll de Nargó II.
Visita a la fortificació dels Vilars d'Arbeca, un jaciment que pel seu estat de conservació i el seu contundent sistema defensiu, que avarca un 80% del total de terreny constructiu utilitzat, és considerat com a únic a nivell europeu. Aquest imponent i in expugnable jaciment del Ferro-Iber es troba situat a L'Arbeca, a la comarca de Les Garrigues, a Lleida: Fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca.
Avui visitem 5 sepulcres, tots ells a la província de Lleida, en concret a les comarques de l'Alt Urgell (4 sepulcres, als termes municipals de Ribera d'Urgellet i Peramola) i Solsonès (1 sepulcre, al terme municipal de Clariana de Cardener): Dolmens a Ribera d'Urgellet II, Peramola i Clariana de Cardener II.
Actualització d'una ruta de l'any 2015, aquesta de l'Alt Urgell, Lleida. Concretament, va des de el poble d'Organyà al de Cabó, en aquesta veurem 6 dòlmens, i el que podrien ser les restes d'un altre, més un parell d'imitacions de les antigues tombes: Dòlmens a Cabó.
Segona visita i última al departament francès d'Ariège, on el temps no ens va acompanyar per a absorbir tota la prehistòria de la zona. Tot i això, aquesta vegada visitem el famós Mas d'Azil, hàbitat paleolític ple de pintures i gravats, i 4 dòlmens de la zona, tots de molt fàcil accés: Dòlmens i hàbitat a Ariège II.
Actualització i ampliació d'una ruta que vam fer el 22 de febrer del 2015, a la comarca de la Noguera. Ara, aquesta ruta, que en gran part és amb cotxe, consta de dues balmes sepulcrals calcolítiques, les esteles més espectaculars (al nostre parer) de Catalunya, que van passar a ser un dolmen simple, que són corresponents al Neolític-Calcolític i uns gravats força curiosos de la protohistòria: Inscultures, balmes sepulcrals a la Noguera i estela-menhir-dolmen de Seró.
Fem una visita a quatre megàlits de l'Alt Empordà, no era la idea del dia per que no és una ruta de caminar, però veurem quatre sepulcres del Neolític, dos d'ells al terme de El Port de la Selva i dos a La Selva de Mar, tots ells són de la mateixa tipologia, sepulcres de corredor: Dòlmens a La Selva de Mar II i El Port de la Selva II.
Avui toca poblat, el de Les Maleses, tot i que també rep el nom del Turó de Les Maleses o del Pi Candeler, es tracta, com la majoria dels poblats que resta quelcom visible, d'era ibera. El estudi que hem fet és prou interessant, sobretot per la morfologia de les cases, amb clares especialitzacions i per un roc gravat que es va trobar al 2015: Poblat Iber de Les Maleses, a Montcada i Reixac/Sant Fost de Campsentelles.
Actualització amb més informació, noves fotografies, d'algun jaciment, planimetries, imatges de les restes recuperades, etc... per a nosaltres, una feinada, ja que visitem dues necròpoli, un monòlit i dòlmens escampats, un total de 14 sepulcres i un menhir a la comarca del Solsonès: Necròpolis de Ceuró i de Llord i dòlmens a Castellar de la Ribera i Lladurs.
Actualització d'una publicació de finals del 2012, on veiem 4 dòlmens del Calcolític o del Bronze antic, un d'ells es situa al Bages, dos a l'Anoia i l'últim a la Conca de Barbera. Tot i que són tres comarques, els tres últims són a tocar: Dòlmens a Castellfollit del Boix, Rubió i Santa Coloma de Queralt
Una visita curta a la que li fem una petita actualització, la del menhir de la Pedra de Llinàs o de Can Tacó, a Montmeló. Es tracta d'un bonic menhir estel·liforme amb un curiós gravat que se sol repetir a la geografia, ja no del Vallès, si no la de Catalunya: Menhir a Montmeló.
Refem una entrada del 2014, per que hem vist coses noves i encaixen a la ruta, i ja de pas hem actualitzat la informació del que havíem vist. En total visitarem 15 jaciments; d'ells, 9 són dòlmens, 1 cista, 1 paradolmen, 1 cova i 3 inscultures... intensa ruta: Dòlmens i inscultures a Vilajuïga III, Pau III i El Port de la Selva I.
Sortida estiuenca al Baix i Alt Camp, on veurem les restes d'un poblat iber i un forn iber o iberoromà: Poblat a Castellvell del Camp i forn a Valls.
Visita prehistòrica a la Garrotxa, en concret al nucli de Sant Aniol de Finestres i el poble del costat, Mieres. Visitarem un habitat del Paleolític, una cista neolítica i un poblat Iber del que només resta la seva talaia: Hàbitat, sepulcre i talaia a Sant Aniol de Finestres i Mieres.
Primera ruta a la Vall del Baztan, Nafarroa/Navarra, aquesta molt i molt interessant, ja que a banda de les impressionants vistes i fantàstics entorns que hi ha a les muntanyes navarreses, veurem un munt de jaciments... a comptar 4 dòlmens, 2 túmuls, 2 cròmlecs i 1 menhir: Megàlits al Baztan I.
Actualitzem l'entrada, i afegim un sepulcre més a una visita que vam fer prop del nucli de Lumbier, en total visitarem dos dòlmens i un estrany menhir, que ha estat catalogat com a monòlit prehistòric segons alguns experts. Com hem dit avui en afegim un de sepulcre, però tot cercant informació d'ell, hem descobert un proper germà, pel que tornarem algun dia a la zona: Megàlits a Aoiz i Lumbier.
Anem a la Franja de Ponent (Osca) a veure tres poblats ben diferents: El Pilaret de Santa Quitèria (iber) a Fraga, la part del Ferro de La Codera a Alcolea de Cinca, i La Vispesa (iber i ibero-romà) a Tamarit de Llitera: Poblats a la Franja de Ponent: Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera.
Visita al dolmen de Matacoix, inèdit fins fa ben poc, i a unes icnites prehistòriques de rajades a Abella de la Conca (Pallars Jussà, Lleida): Dolmen i icnites a Abella de la Conca.
Actualitzem l'entrada del sepulcre de la Cabana del Moro de Reguard, a Senterada, Pallars Jussà, Lleida. Un dolmen simple bastit vers el Calcolític inicial i el Bronze antic, vers el 2700 i el 1800 a.n.e.: Dolmen a Senterada (Reguard).
Visita als megàlits de Benavarri, Osca (Benabarre, Huesca). Veurem tres sepulcres; dos dòlmens simples i un sepulcre de corredor, més un possible menhir a tocar del sepulcre de corredor de Mas Del Abad: Dòlmens i menhir a Benavarri.
Avui un habitat rural (granja) de època Iber ben a prop de casa, de fet i anem caminant, aquest al municipi de Llinars del Vallès. Es tracta d'un jaciment del Iber final, vers els segles II i I a.n.e., per tant a la seva fi va rebre molta influència romana: Habitat rural a Llinars del Vallès II.
Última actualització, abans de començar amb nou material megalític. Aquesta de la zona de l'Alt Empordà, que recordem és la segona concentració megalítica del estat. Visitarem quantitat de dòlmens, recintes megalítics, menhirs, gravats i pedres oscil·lants. Tot entrant a tres termes municipals, Capmany, La Jonquera i Agullana: Dòlmens, menhirs, inscultures i cròmlec de La Jonquera I, Agullana I i Capmany I.
Actualització d'una ruta molt propera a casa, la de la famosa ruta prehistòrica de la Roca del Vallès. L'actualització la basem en noves fotografies i més informació arqueològica dels 4 dòlmens que visitem, 2 roques buidades internament per a un més que provable us funerari, gravats, pintures i un parell de pedres de sacrificis: Dòlmens, inscultures i pintures a La Roca del Vallès.
Actualització de la zona del Moianès, una antiga ruta, de les primeres que vam fer, pel terme municipal de Castellterçol, vam visitar dos sepulcres megalítics, els dòlmens de Mas Clamí i el del Gavatx, dels que hem afegit més informació: Dòlmens a Castellterçol I.
Avui, i ja de camí a Nafarroa per gaudir de les vacances, ens aturem a Ribera d'Ebre, Tarragona, en concret, al terme municipal de Riba-roja d'Ebre, on s'ha trobat, fa ben poc, el sepulcre més meridional de Catalunya. Es tracta d'una caixa megalítica tancada, en bon estat de conservació: Dolmen a Riba-roja d'Ebre.
Actualització amb nova informació de la zona del Solsonès, tot i que el primer sepulcre que veiem és de la Segarra. Després, hi ha 3 sepulcres del Solsonès, més dues esteles i un possible menhir: Megàlits a Torà, Riner I i Pinós I.
De nou una altra actualització de l'Alt Empordà, aquesta dels termes municipals de Roses, Vilajuïga i Pau. Sembla que sigui una gran ruta, però realment, són megàlits prou inconnexes amb els grans focus megalítics de la zona. Dit això, visitarem un megàlit a cada terme municipal: Dòlmens a Roses III, Vilajuïga II i Pau II.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada