TRANSLATOR

Últimes rutes publicades i actualitzacions

 • Nova ruta per Montferrer i Castellbò, la quarta, a la comarca del Alt Urgell, s'estan descobrint molts nous monuments megalítics, i l'entrada d'avui en recull dos que encara no han estat estudiats i un possible túmul amb una pinta boníssima, almenys per a nosaltres: Dòlmens i túmul a Montferrer i Castellbò IV.

 • Seguint per Suïssa, veiem un curiós cròmlec als voltants de Zürich: Cròmlec a Zürich.

 • Última ruta a la província de Burgos, seguim a la comarca d'Alfoz de Burgos, avui visitarem dues estranyes i boniques estructures megalítiques, que el mateix govern de Burgos cataloga com a dòlmens i ja marxant aturem el cotxe davant de les coves de Valdegoba: Dòlmens i cova a Alfoz de Burgos III.

 • Recollim la visita a la ciutat ibera del Coll del Moro i a les tres parts de la necròpoli a una única entrada, tot i que vam visitar una part el 2018 i vam acabar el 2021. Val la pena una visita completa a l'espectacular conjunt de poblat més zona funerària, que no sempre és possible i encara és menys freqüent que sigui tan monumental: Ciutat i necròpolis del Coll del Moro, a la Terra Alta.
 • Visita d'obligada aturada a terres burgaleses, de fet, és un jaciment de primer nivell europeu i mundial. Es tracta dels jaciments de la Sierra de Atapuerca, on per a qualsevol afeccionat a l'arqueologia o arqueòleg titulat que vagi a Burgos, és una visita obligada. A banda d'una part d'aquests jaciments, també visitarem dues tombes que hi ha al costat del centre d'interpretació, i una més de tornada a on érem allotjats: Jaciments d'Atapuerca i dòlmens a Alfoz de Burgos II.

 • Última ruta per la comarca burgalesa de Páramos. Els túmuls i els sepulcres que visitarem avui són principalment de dues eres, el Neolític i l'Edat del Bronze. Com sempre, els del Neolític són prou monumentals, tot i que el del Bronze, és força maco també... un estil del tot diferent: Túmuls i dòlmens a Páramos IV.

 • Actualització d'una antiga publicació amb motiu d'una nova estela, aprofitem l'avinentesa per publicar més informació, i inserir noves fotografies dels megàlits ja visitats: Menhirs i inscultures a La Jonquera III i Capmany II.

 • Avui publicació celtibera, que per la zona de burgos, n'hi ha bastant: Poblat i necròpoli, aquesta última espectacular. Tot i que també veurem unes muralles d'una poblat de l'Edat del Ferro inicial de la zona que és anterior al celtiber. Cal dir que la relació entre els dos poblats, de diferents edats, és com a poc, molt interessant: Poblats celtiber i de l'Edat del Ferro, i necròpoli celtibera a Alfoz de Burgos.

 • Una altra entrada actualitzada, aquesta vegada per ampliació de jaciments visitats. Ens dirigim a Rabós a visitar els dos dòlmens catalans propers al Coll de Banyuls, el de Comes Llobes de Pils i el del Solar d'en Gibert: Dòlmens a Rabós III.

 • Actualització d'una antiga publicació, la de la Cista del coll de Fontalba, un sepulcre situat a Queralbs a 2100 metres d'altitud i amb una cronologia d'entre el Neolític final i el Calcolític, entre el 2500 i el 1800 a.n.e. i que per la seva localització s'ha conservat prou malament: Dolmen a Queralbs.

 • Tercer dia de visita a la comarca de Páramos, a terres de Burgos, visitarem tres dòlmens, un d'ells molt malmès i en estat de semi-desaparició per obra de la natura i, com sempre, la mà humana. Ara val a dir que l'últim que veurem estar considerat el dolmen més important de la contrada pel que fa a les restes recuperades a ell: Dòlmens a Páramos III.

 • De nou pel Matarranya visitant les últimes necròpolis recuperades per la zona de Massalió i Torre del Comte. A més, visitarem un parell de poblats i unes pintures rupestres que ens faran aguditzar l'ingeni: Sepulcres, poblats, gravats i pintures al Matarranya IV.

 • Segona diada per terres burgaleses de Páramos, avui, a banda de visitar tres sepulcres, també visitarem el denominat "Pozo Azul", una surgència d'aigua molt pròxima al nucli de Covanera. Els sepulcres són prou interessants. Un d'ells estar denominat com el precursor dels típics sepulcres de corredor de la contrada, un altre és d'era posterior i consta de "curioses" troballes i també curiós pel que fa a la seva morfologia, i l'altre és un "modest" sepulcre de corredor, avui en dia mol malmès: Dòlmens a Páramos II.

 • Primera visita a la comarca de Páramos, visitarem una necròpoli de 4 sepulcres que per les seves dimensions tumulars i pel que hem trobat documentat  tenen pinta de ser dòlmens simples, un tipus estructural dolmènic diferent als megàlits més publicitats i arreglats de Burgos: Dòlmens a Páramos I.

 • Avui visitem diversos megàlits a Las Merindades, val a dir que els sepulcres de corredor que tenen a la província són prou impressionants, però també visitarem una cista, un túmul i un parell de menhirs catalogats, de fet són els únics que veurem a Burgos, tot i que sabem que n'hi han molts més, un d'ells força proper a aquest encreuament, però bé, no hi ha temps per a tot: Megàlits a Las Merindades.

 • Ara sí, primera publicació a Burgos. Anem a visitar el sepulcre d'El Pendón, a Reinoso, es tracta d'un dolmen Neolític transformat a l'era calcolítica, és del tot curiós, i a més en el que ens vam dur una grata sorpresa, es trobava en excavació: Dolmen a Reinoso.

 • Primera publicació de les vacances, aquest any ens decidim a visitar els megàlits de Burgos, però de camí parem a Araba, on en visitarem dos que no havíem vist i un poblat amb datació controvertida, d'entre Celtiber i L'Edat del Bronze final, que fou romanitzat a posteriori: Dòlmens i poblat a Añanako II.

 • Ampliació i actualització d'una antiga entrada a terres de l'Alt Urgell, visitem dos tarters nous, molt propers a altres dòlmens que ja vam visitar el seu dia. De fet, d'un dels tarters al dolmen més proper no hi deu haver ni 10 metres de distància. L'altre ja ha estat excavat i se li atorga, com als immediats companys, un ús d'entre el Neolític final i el Bronze antic segons les restes recuperades: Dòlmens a La Vansa i Fórnols I, i Ribera d'Urgellet I.

 • Entrada a banda per a un nou megàlit descobert a la zona d'Odèn. Estem pendents dels resultats d'excavació, però tot apunta a que es tracta d'un sepulcre de finals del Calcolític, inicis del Bronze antic: Dolmen a Odèn II (Cambrils).

 • Nova visita a la zona de La Jonquera, a l'Alt Empordà, visitarem l'estació megalítica dels Planers de la Serafina, on veurem un dolmen i un menhir: Dolmen i menhir a La Jonquera V.

 • Actualització d'una antiga entrada del Berguedà i el Bages, en concret als termes municipals de Montmajor, L'Espunyola i Cardona. Inserim un sepulcre més, afegim planimetries i un xic més d'informació arqueològica. En total, seran 6 sepulcres, un més de possible, i unes inscultures: Dòlmens i inscultures a Montmajor III, l'Espunyola i Cardona III.

 • Ruta dolmènica amb en Manolo i la Fina. Vam visitar diversos megàlits, però, el d'aquesta publicació el posem a banda ja que ens queda prou lluny de la ruta més propera. Parlem del dolmen de Viladases i també visitarem una ermita romànica, dels segles XIII - XIV amb un curiós absis, i veurem marques d'un assentament de l'era medieval: Dolmen a Casserres.

 • A la fi al Matarranya, per tercera o quarta vegada, per començar a fer boca del cap de setmana llarg, del que disposem, visitem dos sepulcres ibers, al terme municipal de Lledó: Sepulcres i inscultura al Matarranya III.

 • Aquest cop, anat de camí al Matarranya, ens aturem a Benifallet i visitem les Coves Meravelles. Una de les dues visitables, la cova del Dos, va ser utilitzada com a habitat a l'era Neolítica, i aprofitem per visitar la Cova Meravelles, que és troba just al costat, on gaudirem d'una gran visita geològica.

  A la Cova del Dos no es poden fer fotografies, però hem inserit dins l'entrada del blog una visualització en 3D, feta per la Diputació de Tarragona: Cova a Benifallet.

 • Republiquem una de les últimes visites a Roses per a incorporar un jaciment que no vam visitar temps ençà. Es tracta de la segona part dels sepulcres, necròpolis i gravats propers al Puig Alt i al Puig Rodó. En total, veurem dues cistes, les dues parts d'una necròpoli del bronze, i diverses roques amb inscultures: Sepulcres i inscultures a Roses V.

 • Visita a un poblat, la d'avui, aquest al terme municipal de Pontós, a l'Alt Empordà, Girona. Força interessant, tant de visitar com d'estudiar. Fou bastit a l'Edat del Bronze, perdurant al Ferro i a l'època Iber, amb clares mostres d'Hel·lenització, degut a la proximitat d'Emporion i Rhode. Criden l'atenció les diverses i diferents estructures poblacionals i d'emmagatzematge: Poblat a Pontós.

 • Un nou megàlit a l'Alt Urgell, com normalment una nova cambra pirinenca, aquesta dins el terme municipal de Montferrer i Castellbò: Dolmen a Montferrer i Castellbò IV.

 • Avui visitem dos dòlmens al terme municipal de Coll de Nargó, exactament es troben propers a Montanissell, són dues cambras pirinénques, de les que una es donava com desapareguda oficialment: Dòlmens a Coll de Nargó III.

 • Visita al paradolmen de l'Infern, un jaciment dubtós per a alguns, però que el mateix departament de cultura de la Generalitat i diversos arqueòlegs el confirmen, com a tomba prehistòrica es troba al terme municipal d'Arenys de Munt: Possible paradolmen a Arenys de Munt.

 • Sortida matinal a Taradell, a veure un parell de tombes prehistòriques molt poc conegudes, però força curioses: Sepulcres a Taradell II.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada