TRANSLATOR

Últimes rutes publicades i actualitzacions

 • Nova ciutat perduda ibera, aquest cop al terme municipal de Banyeres del Peneddes, Tarragona, a una de les seves bariades, en concret la de les Masies de Sant Miquel. Encara no ha estat excavada en tota la seva magnitud, però segons les ultimes informacions, té pinta que ens podem trobar devant d'una de les més grans ciutats d'era ibera. (Sots el meu parer, pot ser Kesse) : Ciutat perduda de Les Masies de Sant Miquel

 • Avui encetem un nou estil de jaciment, que a nosaltres ens sembla prou interessant... parlem dels forns ibers. Visitarem els que a dia d'avui creiem que deuen ser dels més coneguts de Catalunya, ja que segons documentació trobada, tot i que no sabem ni de quan és ni la credibilitat de la informació, a la Catalunya central hi ha sis. Són uns forns utilitzats per a la cocció de ceràmica, de datació incerta. Nosaltres, amb el que portem investigant, col·loquem temporalment la seva creació a l'època ibera, amb ús fins la romana. A l'entrada també hi ha una estela dipositada al Museu d'Arqueologia de Catalunya, que es va trobar als voltants d'un d'aquests forns: Forns ibers i estela a Sant Cugat i Rubí.

 • Avui als pobles d'Ituren i Eratsun, a la comarca de Malerreka, a Nafarroa... en teoria veuriem tres dòlmens i dos menhirs, però amb les falgueres... veure veure, només van caure els monòlits, tot i que també vam ser al lloc exacte on hi ha les restes del primer sepulcre i li hem fet l'estudi corresponent. Agraim a Juan Mari Martinez Txoperena i Luis Millán proporcionar-nos tanta informació: Megàlits a Ituren i Eratsun.

 • Actualització d'una antiga ruta megalítica, amb nou dòlmens, un paradolmen, una cova, una cista i gravats... hem afegit un megàlit més, dels que ja tenia, més planimetries i bastanta més informació: Dòlmens i inscultures a Vilajuïga III, Pau III i El Port de la Selva I.

 • Seguint per Menorca, avui fem ruta pels voltants de la seva capital, Maó, i visitarem dos poblats, tres navetes, un talaiot aïllat i unes restes de l'època naviforme poc conegudes situades a Maó mateix: Menorca Talaiòtica V.

 • Últim dia de vacances, i ja de tornada ens desviem un xic per visitar el petit poble de Merli i el seu dubtòs, i gran, monòlit, a la Comarca de la Ribagorza a Huesca: Possible Menhir de Merli.

 • Des de Nafarroa, ens dirigim a la France, ben aprop de la frontera, de fet l'euskera i és molt present, anem a visitar el cim de La Rhune (Fr) o Larrun (Eus). Al baixar visitrarem la Grotte de Sare, habitada des del Paleolític, i sortint d'ella visitarem un proper sepulcre prehistòric: Cova i sepulcre als Pyrénées Atlantiques (Cueva de Lezia o Grotte de Sare).

 • Actualització d'una entrada del 2017, la del dolmen d'Ibirque o la Caseta de las Brujas, amb més informació, dibuix en planta del megàlit, i algún dibuix més: Dolmen a Sabiñánigo.

 • Seguim a Osca, en dirigim al nucli de Villanúa, on visitarem dos sepulcres del Neolític final, inicis del Calcolític, i pasarem davant d'una cova càrstica, en la que no hi entrarem, però segons el que hem trobat cercant informació, ha de ser expectacular. Queda pendent!!: Dòlmens a Villanúa.

 • Avui, pla B a Euskadi... pel nord, ja se sap! Ens acostem al museu del tren d'Azpeitia i també al menhir d'Arluze, a Zestoa: Menhir a Zestoa (Estació megalítica d'Izarraitz).
 • Enèssima ruta a l'Alt Empordà, aquest cop al terme d'El Port de la Selva. Visitarem dos sepulcres d'era neolítica prou propers un de l'altre. Sabem que n'hi ha un altre, un xic més lluny, que ja visitarem un altre dia: Dòlmens a El Port de la Selva.

 • Avui, ruta per Osona, al nucli de Folgueroles, visitarem la fortalesa ibera del Casol de Puigcastellet i dos jaciments, que podrien ser prehistòrics, en forma de sepulcre. Al meu parer, sobretot un d'ells. També veurem una curiosa pedrera que va ser explotada modernament, tot i que no sabem quan va ésser la seva creació: Poblat, possible cista i possible jaciment a Folgueroles.

 • Primera ruta per Nafarroa, anem al terme municipal de Lesaka, a visitar el que podem de l'estació megalítica d'Agiña. Dòlmens, cròmlecs i túmuls en un paratge preciós, tot i que per a la visita d'aquests monuments, hi ha massa natura, en alguns casos: Megàlits a Lesaka (Estació megalítica d'Agiña).

 • Aprofitant les vacances de Setmana Santa, ens escapem a Aude, on aquest cop veiem un interessant poblat a Sigean amb triple muralla i amb evidències de comerç amb les colònies gregues i romanes de les penínsules Ibèrica i Itàlica: Poblat a Aude IV.

 • Tornant d'Euskadi parem a l'Alto Gállego aragonès a passar un parell de dies i veure les muntanyes pirinenques que hi ha allà, i ja de pas algun jaciment prehistòric. Avui visitarem els dos sepulcres de Santa Elena, a Biescas: Dòlmens a Biescas.

 • Visita amb en Manolo i la Fina al poblat Iber de Sant Miquel, al terme municipal de Montornès del Vallès. No és un jaciment que es vegi clarament, ja que van construir un castell medieval a sobre, fet força habitual, tot i això hi ha restes que no hem vist a la falda de la muntanya... propera visita: Poblat a Montornès del Vallès.

 • Avui dia en el que tot anat a visitar un simple poblat Iber, ens trobem amb tota una gran ciutat d'aquesta civilització... la capital de la contrada, es tracta de la buscada ciutat perduda de Lauro. Es tenia constància d'ella per que encunyaven la seva pròpia moneda, que s'havia trobat a diversos punts de la seva proximitat: Ciutat perduda de Lauro.

 • A la fi, fem una ruta amb megàlits a Catalunya... comencen a quedar-nos els menys assequibles per anar amb nens, però avui visitarem dos dòlmens, un menhir, un altre sepulcre sense datar i farem una ullada a una antiga pedrera: Megàlits a Palau-Sator i Madremanya.

 • Per vacances tornem per anèssima vegada a Euskadi i Nafarroa, el primer dia, acabem a Euskadi, tot i que erem allotjats a Nafarroa, l'entrada del blog val la pena... dòlmens, cistes i un menhir: Megàlits a Errenteria i Astigarraga.
 • Avui visitem uns megàlits als que teníem ganes, per singularitat i perquè, tot i això, són poc coneguts. Es tracta del dolmen compost de la Jassa Gran, al municipi de l'Alta Cerdanya de Vallcebollera. Al seu voltant, podem trobar vistes magnífiques i molts gravats de tipus cassoleta: Dòlmens i inscultures a Pyrénées Orientals IX.

 • Primera ruta per l'Ariège francès, visitarem dos dòlmens i un menhir d'era neolítica: Megàlits a Ariège I.


 • Actualització amb noves fotografies, planimetries i mes informació dels monuments megalítics que hi ha a Dosrius, un hipogeu i un menhir, d'inicis del Calcolític. L'hipogeu és certament prou impressionant, amb una quantitat d'enterraments i material lític recuperat prou espectacular: Hipogeu i menhir a Dosrius.
 • Poblat a Sant Just Desvern, l'anomenat com a Penya del Moro. És un poblat de transició de la prehistòria i la protohistòria, ja que es documenta activitat a finals del Bronze, però la seva màxima esplendor fou a l'era ibera... inclús s'hi ha trobat una plaqueta de plom amb quelcom escrit en aquesta encara desconeguda llengua: Poblat a Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat.
 • Ruta a França tornant de Suïssa, on visitem un dolmen del qual hem trobat molt poca informació, tot i que ens consta que ha estat excavat, i un hàbitat celta, amb estudis que el col·loquen temporalment utilitzat a etapes neolítica o calcolítica: Dolmen a Ardèche II i hàbitat a Drôme.
 • Petita ruta megalítica pel departament francès d'Aude, visitant dos dòlmens i un menhir: Megàlits a Aude V.
 • Interessant visita al poblat del Castellot, a Bolvir de Cerdanya. Jaciment habitat des de l'Edat del Bronze, tot i que la seva màxima esplendor va ser a les eres ibera i romana-republicana: Poblat a Bolvir de Cerdanya.
 • Ruta a l'Aveyron francès: la vuitena a aquest departament, i la número 300 del blog, veiem set dòlmens, però no hem pogut trobar gaire informació d'ells. Si trobem quelcom, actualitzarem: Dòlmens a Aveyron VIII.
 • Seguim per terres suïsses i, tot i que és dia de trànsit entre dues regions prou llunyanes, pugem muntanya amunt al cantó de Valais per a visitar la pedra amb gravats de La Pierre des Sauvages, a la localitat de Saint Luc: Inscultures a Valais I

  Cap comentari:

  Publica un comentari