TRANSLATOR

Últimes rutes publicades i actualitzacions

 • Primera ruta a la Vall del Baztan, Nafarroa/Navarra, aquesta molt i molt interessant, ja que a banda de les impressionants vistes i fantàstics entorns que hi ha a les muntanyes navarreses, veurem un munt de jaciments... a comptar 4 dòlmens, 2 túmuls, 2 cròmlecs i 1 menhir: Megàlits al Baztan I

 • Actualitzem l'entrada, i afegim un sepulcre més a una visita que vam fer prop del nucli de Lumbier, en total visitarem dos dòlmens i un estrany menhir, que ha estat catalogat com a monòlit prehistòric segons alguns experts. Com hem dit avui en afegim un de sepulcre, però tot cercant informació d'ell, hem descobert un proper germà, pel que tornarem algun dia a la zona: Megàlits a Aoiz i Lumbier.

 • Anem a la Franja de Ponent (Osca) a veure tres poblats ben diferents: El Pilaret de Santa Quitèria (iber) a Fraga, la part del Ferro de La Codera a Alcolea de Cinca, i La Vispesa (iber i ibero-romà) a Tamarit de Llitera: Poblats a la Franja de Ponent: Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera.

 • Visita al dolmen de Matacoix, inèdit fins fa ben poc, i a unes icnites prehistòriques de rajades a Abella de la Conca  (Pallars Jussà, Lleida): Dolmen i icnites a Abella de la Conca.

 • Actualitzem l'entrada del sepulcre de la Cabana del Moro de Reguard, a Senterada, Pallars Jussà, Lleida. Un dolmen simple bastit vers el Calcolític inicial i el Bronze antic, vers el 2700 i el 1800 a.n.e.: Dolmen a Senterada (Reguard).

 • Visita als megàlits de Benavarri, Osca (Benabarre, Huesca). Veurem tres sepulcres; dos dòlmens simples i un sepulcre de corredor, més un possible menhir a tocar del sepulcre de corredor de Mas Del Abad: Dòlmens i menhir a Benavarri.

 • Avui un habitat rural (granja) de època Iber ben a prop de casa, de fet i anem caminant, aquest al municipi de Llinars del Vallès.  Es tracta d'un jaciment del Iber final, vers els segles II i I a.n.e., per tant a la seva fi va rebre molta influència romana: Habitat rural a Llinars del Vallès II.

 • Última actualització, abans de començar amb nou material megalític. Aquesta de la zona de l'Alt Empordà, que recordem és la segona concentració megalítica del estat. Visitarem quantitat de dòlmens, recintes megalítics, menhirs, gravats i pedres oscil·lants. Tot entrant a tres termes municipals, Capmany, La Jonquera i Agullana: Dòlmens, menhirs, inscultures i cròmlec de La Jonquera I, Agullana I i Capmany I.

 • Actualització d'una ruta molt propera a casa, la de la famosa ruta prehistòrica de la Roca del Vallès. L'actualització la basem en noves fotografies i més informació arqueològica dels 4 dòlmens que visitem, 2 roques buidades internament per a un més que provable us funerari, gravats, pintures i un parell de pedres de sacrificis: Dòlmens, inscultures i pintures a La Roca del Vallès.

 • Actualització de la zona del Moianès, una antiga ruta, de les primeres que vam fer, pel terme municipal de Castellterçol, vam visitar dos sepulcres megalítics, els dòlmens de Mas Clamí i el del Gavatx, dels que hem afegit més informació: Dòlmens a Castellterçol I.

 • Avui, i ja de camí a Nafarroa per gaudir de les vacances, ens aturem a Ribera d'Ebre, Tarragona, en concret, al terme municipal de Riba-roja d'Ebre, on s'ha trobat, fa ben poc, el sepulcre més meridional de Catalunya. Es tracta d'una caixa megalítica tancada, en bon estat de conservació: Dolmen a Riba-roja d'Ebre.

 • Actualització amb nova informació de la zona del Solsonès, tot i que el primer sepulcre que veiem és de la Segarra. Després, hi ha 3 sepulcres del Solsonès, més dues esteles i un possible menhir: Megàlits a Torà, Riner I i Pinós I.

 • De nou una altra actualització de l'Alt Empordà, aquesta dels termes municipals de Roses, Vilajuïga i Pau. Sembla que sigui una gran ruta, però realment, són megàlits prou inconnexes amb els grans focus megalítics de la zona. Dit això, visitarem un megàlit a cada terme municipal: Dòlmens a Roses III, Vilajuïga II i Pau II

 • Una nova visita pel departament francès dels Pyrénées Orientales, concretament a Clara-Villerach. Visitem el conegut i espectacular dolmen de la Lloseta, amb la seva coberta plena de cassoletes, i el petit i malmès dolmen del Coll de la Creu, curiosament donat per desaparegut a la Viquipèdia: Dòlmens a Pyrénées Orientales XII.

 • Actualització del terme municipal de Roses, la segona vegada que anàvem allà vers l'any 2013. Aportem nova informació de les tres cistes, dos coves-dòlmens i l'estela que veurem, més planimetries i algunes fotografies noves: Dòlmens, Cova-dòlmens i estela-menhir a Roses II.

 • Actualització de la zona de Vilajuïga, una de les primeres rutes que vam fer, amb planimetries i nova informació (les actualitzacions últimes són amb motiu de fer fitxes i retocs a l'entrada): Dòlmens i inscultures a Vilajuïga I.

 • Publiquem la primera entrada de les vacances 2022. Expliquem la petita necròpoli d'Argibele, amb 5 sepulcres, situada a Ascain, a Pyrénées Atlantiques, molt a prop del més que turístic tren de La Rhune: Dòlmens als Pyrénées Atlantiques III.

 • Republiquem la primera entrada del blog, la visita a Corrimony Cairn, a Escòcia, molt a prop del llac Ness, on hi ha una important concentració de sepulcres d'aquest tipus: Corrimony chambered cairn (Escòcia).

 • Una altra actualització de megàlits de l'Alt Empordà, aquesta vegada a Roses i contenint els primers que vam veure d'aquesta comarca. Són l'Home Mort, el Llit de la Generala, la Creu d'en Cobertella i el menhir de la Casa Cremada II: Dòlmens i menhirs a Roses I.

 • Actualització dels megàlits de Vinya Monera, amb noves dades, planimetries i alguna fotografia dels dos megàlits neolítics de Capmany, transportats al MAC de  Barcelona: Dolmen i menhir a Barcelona.

 • Ruta molt fàcil per la Selva d'Irati (Navarra), on aquesta vegada visitem un dolmen ocult per la vegetació a l'estiu i un altre de possible: Megàlits a l'Auñamendi III.

 • Nova actualització, aquesta d'una ruta del 2013... ja tocava!! Inserim més informació i noves fotos dels tres sepulcres que visitarem a la recent comarca del Moianès: Dòlmens a Monistrol de Calders, Calders i Moià IV.

 • Actualització del dolmen simple de Montadó, a Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà, Lleida. És un dolmen que no ha sofert cap excavació "moderna", i la informació sobre la seva morfologia i datació temporal, era diferent a cada autor que el visitava, ara donem la informació actualitzada que se li atorga a l'any 2022: Dolmen a Isona i Conca Dellà

 • Actualització d'una entrada de l'any 2015, en aquesta ruta, ja ampliada amb algun monument, vist amb anterioritat, visitarem un total de sis sepulcres i unes possibles inscultures: Dòlmens i inscultures a Montmajor III, l'Espunyola i Cardona III.

 • Nova entrada per Tavertet, on visitem tres cistes, tot i que només una és visible a dia d'avui, i aquesta es troba acompanyada d'una possible estela antropomorfa: Dòlmens a Tavertet II

 • Actualització del sepulcre de Viladases, a Casserres, El Berguedà, Barcelona. Es tractava d'un dolmen inèdit, al que ara, amb els resultats de l'excavació que es va produir, en podem dir quelcom més. També visitarem l'ermita de Sant Marc, que consta al seu voltant d'un munt de rocs amb clars encaixos d'un hàbitat medievalDolmen a Casserres. 

 • Després de visitar una nova cista a Santa Cristina d'Aro, remodelem un parell d'entrades per tal de tenir un ordre més lògic amb uns quants jaciments propers. Ajuntem tota aquesta informació a l'entrada Megàlits a Romanyà de la Selva IV i Calonge III. Veurem un dolmen, una cista, un menhir, un paradolmen i una cova... contingut ben variat!

 • Actualització amb nova informació d'una ruta de l'any 2015 per les terres de la Noguera, visitem una necròpoli tumular d'incineració de l'edat del Ferro, un preciós dolmen, estil galeria catalana, i un dubtós menhir: Dolmen i menhir a Montmagastre, i necròpoli a Gerb.

 • Nova ruta pels Pyrénées Orientales, prop de Cameles, Castellnou i Queixàs: Dòlmens a Pyrénées Orientales XII.

 • Actualització a la comarca del Baix Llobregat, amb dos sepulcres confirmats i un altre possible sepulcre i un menhir no confirmats. Tot al terme municipal de Begues, Baix Llobregat, Barcelona: Dòlmens a Begues, i possibles dolmen i menhir.

 • Actualització amb planimetries, fotografies del aixovar i més informació dels megàlits de Pinell, al Solsonès, Lleida: Dòlmens, menhir i poblat a Pinell III.

 • Actualització amb informació del dolmen inèdit de Can Xinquet, al terme municipal d'Odèn, al nucli de Cambrils, Solsonès: Dolmen a Odèn II (Cambrils)

 • Actualització d'una ruta del 2015, amb un nou sepulcre, més informació i planimetries. Seran 7 sepulcres dels que 2, els catalogarem com a dubtosos, però amb molt bon a pinta. Aquest cop li toca rebre la nostra visita, a la zona dels Pyrénées Orientales a França: Dolmens als Pyrénées Orientales I.

 • Ruta sortint de Suïssa visitant de pas un cròmlec, uns menhirs i pedres gravades, i el dolmen de la Cave aux Fées, ja a França: Megàlits a Haute-Savoie, Vaud i Genève.

 • Excursió prop de casa, al límit entre els termes de Sentmenat i Caldes de Montbui, on visitarem un  poblat Iber, el de la Torre Roja o Puig Castellar, tot i que segons les excavacions, la zona seria habitada des del final de l'Edat del Bronze, i que va perdurar fins a l'era medieval: Poblat a Sentmenat II/Caldes de Montbui.

 • Nova visita a l'Alt Empordà, aquesta al terme de Port de la Selva, on ja ens coneixem prou la zona; és la cinquena ruta que fem per aquesta contrada, a banda de moltes altres vegades que la ruta no ha estat megalítica. En la d'avui, que sí que ho és, veurem uns gravats i 4 dòlmens, tot fent el tram de la concentració dolmènica circular de la Riera Pujolar: Dòlmens i inscultures a Port de la Selva V.

 • Avui visitarem un poblat Iber proper a casa, construït entre els termes municipals de L'Ametlla del Vallès/Figaró-Montmany/Bigues i Riells... no és que sigui grandiós (que si molt interessant), és que com a molts poblats d'aquesta era, es troben localitzats just als límits de diversos termes municipals. ambé veurem una torre de telegrafia òptica construïda vers el 1845: Poblat a L'Ametlla del Vallès/Figaró-Montmany/Bigues i Riells.

 • Ara sí, la segona ruta a Vilanova de Meià, com hem dit, l'hem d'entrelligar amb la de Megàlits a Vilanova de Meià I. En aquesta segona ruta, visitarem tres sepulcres més, dos d'ells partint des del mateix camí de Rúbies: Dòlmens a Vilanova de Meià II.

 • Renovació d'una antiga actualització, a la ruta de Vilanova de Meià I, amb diverses plantes, planimetries, dibuix del material arqueològic recuperat, etc. dels 4 dòlmens i 1 menhir que veiem. Ho fem per publicar a posteriori la ruta de Vilanova de Meià II. Són dues publicacions que vam separar per cert desconeixement del terreny, però que és necessari entrelligar... i les que vindran, encara ens falten megàlits per visitar, partint des de la mateixa pista central: Megàlits a Vilanova de Meià I.

 • De tornada de les vacances d'estiu a Burgos, parem a la província d'Osca, en concret a Santa Eulalia de la Peña, on visitem unes pintures, les de la Covacha o los Covachos de la Raja. Unes pintures que tot i la distància amb el mar Mediterrani són corresponents a l'art rupestre llevantí: Pintures a Santa Eulalia de la Peña.

 • Nova ruta pel Solsonès, on aprofitant una nova visita megalítica, partim literalment una publicació i en fem dues més extenses. Aquesta la de la banda que toca a Riner, al sud-oest de Solsona, on veurem 1 cova sepulcral i 3 cistes "Solsonianes":  Balma sepulcral a Olius II i dòlmens a Riner II.

 • Actualització d'una ruta que hem anat ampliant amb el pas del temps. Finalment a ella hi ha 4 menhirs, 1 dolmen i una necròpoli d'incineració, tipus camp d'urnes de l'Edat de Bronze final: Megàlits a Agullana II i Maçanet de Cabrenys.

 • Noves fotografies d'una antiga entrada als termes municipals de Pinós i Cardona (Solsonès i Bages), on veiem diversos megàlits, alguns d'ells prou malmesos. De la publicació inicial, hem eliminat un sepulcre per a col·locar-lo a una nova publicació que li és més adient geogràficament: Megàlits a Pinós III i Cardona II.

 • Actualització d'una entrada als Pyrénées Orientales, France, que tenia només un megàlit, el de La Sureda, que com vam dir a la seva publicació resta sol a les verges muntanyes de l'esquerra d'El Pertús. Amb aquesta actualització n'inserim un de proper (anat amb cotxe, a peu es pot fer, però són 11 quilòmetres), parlem del megàlit de Sant Pere de Llaners, Canors o Puig de les Saleres: Dòlmens a Pyrénées Orientales XI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada