TRANSLATOR

Últimes rutes publicades i actualitzacions

 • Visita a la fortificació dels Vilars d'Arbeca, un jaciment que pel seu estat de conservació i el seu contundent sistema defensiu, que avarca un 80% del total de terreny constructiu utilitzat, és considerat com a únic a nivell europeu. Aquest imponent i in expugnable jaciment del Ferro-Iber es troba situat a L'Arbeca, a la comarca de Les Garrigues, a Lleida: Fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca

 • Avui visitem 5 sepulcres, tots ells a la província de Lleida, en concret a les comarques de l'Alt Urgell (4 sepulcres, als termes municipals de Ribera d'Urgellet i Peramola) i Solsonès (1 sepulcre, al terme municipal de  Clariana de Cardener): Dolmens a Ribera d'Urgellet II, Peramola i Clariana de Cardener II.

 • Actualització d'una ruta de l'any 2015, aquesta de l'Alt Urgell, Lleida. Concretament, va des de el poble d'Organyà al de Cabó, en aquesta veurem 6 dòlmens, i el que podrien ser les restes d'un altre, més un parell d'imitacions de les antigues tombes: Dòlmens a Cabó.

 • Segona visita i última al departament francès d'Ariège, on el temps no ens va acompanyar per a absorbir tota la prehistòria de la zona. Tot i això, aquesta vegada visitem el famós Mas d'Azil, hàbitat paleolític ple de pintures i gravats, i 4 dòlmens de la zona, tots de molt fàcil accés: Dòlmens i hàbitat a Ariège II.

 • Actualització i ampliació d'una ruta que vam fer el 22 de febrer del 2015, a la comarca de la Noguera. Ara, aquesta ruta, que en gran part és amb cotxe, consta de dues balmes sepulcrals calcolítiques, les esteles més espectaculars (al nostre parer) de Catalunya, que van passar a ser un dolmen simple, que són corresponents al Neolític-Calcolític i uns gravats força curiosos de la protohistòria: Inscultures, balmes sepulcrals a la Noguera i estela-menhir-dolmen de Seró.

 • Fem una visita a quatre megàlits de l'Alt Empordà, no era la idea del dia per que no és una ruta de caminar, però veurem quatre sepulcres del Neolític, dos d'ells al terme de El Port de la Selva i dos a La Selva de Mar, tots ells són de la mateixa tipologia, sepulcres de corredor: Dòlmens a La Selva de Mar II i El Port de la Selva II.

 • Avui toca poblat, el de Les Maleses, tot i que també rep el nom del Turó de Les Maleses o del Pi Candeler, es tracta, com la majoria dels poblats que resta quelcom visible, d'era ibera. El estudi que hem fet és prou interessant, sobretot per la morfologia de les cases, amb clares especialitzacions i per un roc gravat que es va trobar al 2015: Poblat Iber de Les Maleses, a Montcada i Reixac/Sant Fost de Campsentelles.

 • Actualització amb més informació, noves fotografies, d'algun jaciment, planimetries, imatges de les restes recuperades, etc... per a nosaltres, una feinada, ja que visitem dues necròpoli, un monòlit i dòlmens escampats, un total de 14 sepulcres i un menhir a la comarca del Solsonès: Necròpolis de Ceuró i de Llord i dòlmens a Castellar de la Ribera i Lladurs.

 • Actualització d'una publicació de finals del 2012, on veiem 4 dòlmens del Calcolític o del Bronze antic, un d'ells es situa al Bages, dos a l'Anoia i l'últim a la Conca de Barbera. Tot i que són tres comarques, els tres últims són a tocar: Dòlmens a Castellfollit del Boix, Rubió i Santa Coloma de Queralt

 • Una visita curta a la que li fem una petita actualització, la del menhir de la Pedra de Llinàs o de Can Tacó, a Montmeló. Es tracta d'un bonic menhir estel·liforme amb un curiós gravat que se sol repetir a la geografia, ja no del Vallès, si no la de Catalunya: Menhir a Montmeló.

 • Refem una entrada del 2014, per que hem vist coses noves i encaixen a la ruta, i ja de pas hem actualitzat la informació del que havíem vist. En total visitarem 15 jaciments; d'ells, 9 són dòlmens, 1 cista, 1 paradolmen, 1 cova i 3 inscultures... intensa ruta: Dòlmens i inscultures a Vilajuïga III, Pau III i El Port de la Selva I.

 • Sortida estiuenca al Baix i Alt Camp, on veurem les restes d'un poblat iber i un forn iber o iberoromà: Poblat a Castellvell del Camp i forn a Valls.

 • Visita prehistòrica a la Garrotxa, en concret al nucli de Sant Aniol de Finestres i el poble del costat, Mieres. Visitarem un habitat del Paleolític, una cista neolítica i un poblat Iber del que només resta la seva talaia: Hàbitat, sepulcre i talaia a Sant Aniol de Finestres i Mieres.

 • Primera ruta a la Vall del Baztan, Nafarroa/Navarra, aquesta molt i molt interessant, ja que a banda de les impressionants vistes i fantàstics entorns que hi ha a les muntanyes navarreses, veurem un munt de jaciments... a comptar 4 dòlmens, 2 túmuls, 2 cròmlecs i 1 menhir: Megàlits al Baztan I.

 • Actualitzem l'entrada, i afegim un sepulcre més a una visita que vam fer prop del nucli de Lumbier, en total visitarem dos dòlmens i un estrany menhir, que ha estat catalogat com a monòlit prehistòric segons alguns experts. Com hem dit avui en afegim un de sepulcre, però tot cercant informació d'ell, hem descobert un proper germà, pel que tornarem algun dia a la zona: Megàlits a Aoiz i Lumbier.

 • Anem a la Franja de Ponent (Osca) a veure tres poblats ben diferents: El Pilaret de Santa Quitèria (iber) a Fraga, la part del Ferro de La Codera a Alcolea de Cinca, i La Vispesa (iber i ibero-romà) a Tamarit de Llitera: Poblats a la Franja de Ponent: Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera.

 • Visita al dolmen de Matacoix, inèdit fins fa ben poc, i a unes icnites prehistòriques de rajades a Abella de la Conca  (Pallars Jussà, Lleida): Dolmen i icnites a Abella de la Conca.

 • Actualitzem l'entrada del sepulcre de la Cabana del Moro de Reguard, a Senterada, Pallars Jussà, Lleida. Un dolmen simple bastit vers el Calcolític inicial i el Bronze antic, vers el 2700 i el 1800 a.n.e.: Dolmen a Senterada (Reguard).

 • Visita als megàlits de Benavarri, Osca (Benabarre, Huesca). Veurem tres sepulcres; dos dòlmens simples i un sepulcre de corredor, més un possible menhir a tocar del sepulcre de corredor de Mas Del Abad: Dòlmens i menhir a Benavarri.

 • Avui un habitat rural (granja) de època Iber ben a prop de casa, de fet i anem caminant, aquest al municipi de Llinars del Vallès.  Es tracta d'un jaciment del Iber final, vers els segles II i I a.n.e., per tant a la seva fi va rebre molta influència romana: Habitat rural a Llinars del Vallès II.

 • Última actualització, abans de començar amb nou material megalític. Aquesta de la zona de l'Alt Empordà, que recordem és la segona concentració megalítica del estat. Visitarem quantitat de dòlmens, recintes megalítics, menhirs, gravats i pedres oscil·lants. Tot entrant a tres termes municipals, Capmany, La Jonquera i Agullana: Dòlmens, menhirs, inscultures i cròmlec de La Jonquera I, Agullana I i Capmany I.

 • Actualització d'una ruta molt propera a casa, la de la famosa ruta prehistòrica de la Roca del Vallès. L'actualització la basem en noves fotografies i més informació arqueològica dels 4 dòlmens que visitem, 2 roques buidades internament per a un més que provable us funerari, gravats, pintures i un parell de pedres de sacrificis: Dòlmens, inscultures i pintures a La Roca del Vallès.

 • Actualització de la zona del Moianès, una antiga ruta, de les primeres que vam fer, pel terme municipal de Castellterçol, vam visitar dos sepulcres megalítics, els dòlmens de Mas Clamí i el del Gavatx, dels que hem afegit més informació: Dòlmens a Castellterçol I.

 • Avui, i ja de camí a Nafarroa per gaudir de les vacances, ens aturem a Ribera d'Ebre, Tarragona, en concret, al terme municipal de Riba-roja d'Ebre, on s'ha trobat, fa ben poc, el sepulcre més meridional de Catalunya. Es tracta d'una caixa megalítica tancada, en bon estat de conservació: Dolmen a Riba-roja d'Ebre.

 • Actualització amb nova informació de la zona del Solsonès, tot i que el primer sepulcre que veiem és de la Segarra. Després, hi ha 3 sepulcres del Solsonès, més dues esteles i un possible menhir: Megàlits a Torà, Riner I i Pinós I.

 • De nou una altra actualització de l'Alt Empordà, aquesta dels termes municipals de Roses, Vilajuïga i Pau. Sembla que sigui una gran ruta, però realment, són megàlits prou inconnexes amb els grans focus megalítics de la zona. Dit això, visitarem un megàlit a cada terme municipal: Dòlmens a Roses III, Vilajuïga II i Pau II.

 • Una nova visita pel departament francès dels Pyrénées Orientales, concretament a Clara-Villerach. Visitem el conegut i espectacular dolmen de la Lloseta, amb la seva coberta plena de cassoletes, i el petit i malmès dolmen del Coll de la Creu, curiosament donat per desaparegut a la Viquipèdia: Dòlmens a Pyrénées Orientales XII.

 • Actualització del terme municipal de Roses, la segona vegada que anàvem allà vers l'any 2013. Aportem nova informació de les tres cistes, dos coves-dòlmens i l'estela que veurem, més planimetries i algunes fotografies noves: Dòlmens, Cova-dòlmens i estela-menhir a Roses II.

 • Actualització de la zona de Vilajuïga, una de les primeres rutes que vam fer, amb planimetries i nova informació (les actualitzacions últimes són amb motiu de fer fitxes i retocs a l'entrada): Dòlmens i inscultures a Vilajuïga I.

 • Publiquem la primera entrada de les vacances 2022. Expliquem la petita necròpoli d'Argibele, amb 5 sepulcres, situada a Ascain, a Pyrénées Atlantiques, molt a prop del més que turístic tren de La Rhune: Dòlmens als Pyrénées Atlantiques III.

 • Republiquem la primera entrada del blog, la visita a Corrimony Cairn, a Escòcia, molt a prop del llac Ness, on hi ha una important concentració de sepulcres d'aquest tipus: Corrimony chambered cairn (Escòcia).

 • Una altra actualització de megàlits de l'Alt Empordà, aquesta vegada a Roses i contenint els primers que vam veure d'aquesta comarca. Són l'Home Mort, el Llit de la Generala, la Creu d'en Cobertella i el menhir de la Casa Cremada II: Dòlmens i menhirs a Roses I.

 • Actualització dels megàlits de Vinya Monera, amb noves dades, planimetries i alguna fotografia dels dos megàlits neolítics de Capmany, transportats al MAC de  Barcelona: Dolmen i menhir a Barcelona.

 • Ruta molt fàcil per la Selva d'Irati (Navarra), on aquesta vegada visitem un dolmen ocult per la vegetació a l'estiu i un altre de possible: Megàlits a l'Auñamendi III.

 • Nova actualització, aquesta d'una ruta del 2013... ja tocava!! Inserim més informació i noves fotos dels tres sepulcres que visitarem a la recent comarca del Moianès: Dòlmens a Monistrol de Calders, Calders i Moià IV.

 • Actualització del dolmen simple de Montadó, a Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà, Lleida. És un dolmen que no ha sofert cap excavació "moderna", i la informació sobre la seva morfologia i datació temporal, era diferent a cada autor que el visitava, ara donem la informació actualitzada que se li atorga a l'any 2022: Dolmen a Isona i Conca Dellà.

 • Actualització d'una entrada de l'any 2015, en aquesta ruta, ja ampliada amb algun monument, vist amb anterioritat, visitarem un total de sis sepulcres i unes possibles inscultures: Dòlmens i inscultures a Montmajor III, l'Espunyola i Cardona III.

 • Nova entrada per Tavertet, on visitem tres cistes, tot i que només una és visible a dia d'avui, i aquesta es troba acompanyada d'una possible estela antropomorfa: Dòlmens a Tavertet II.

 • Actualització del sepulcre de Viladases, a Casserres, El Berguedà, Barcelona. Es tractava d'un dolmen inèdit, al que ara, amb els resultats de l'excavació que es va produir, en podem dir quelcom més. També visitarem l'ermita de Sant Marc, que consta al seu voltant d'un munt de rocs amb clars encaixos d'un hàbitat medievalDolmen a Casserres. 

 • Després de visitar una nova cista a Santa Cristina d'Aro, remodelem un parell d'entrades per tal de tenir un ordre més lògic amb uns quants jaciments propers. Ajuntem tota aquesta informació a l'entrada Megàlits a Romanyà de la Selva IV i Calonge III. Veurem un dolmen, una cista, un menhir, un paradolmen i una cova... contingut ben variat!

 • Actualització amb nova informació d'una ruta de l'any 2015 per les terres de la Noguera, visitem una necròpoli tumular d'incineració de l'edat del Ferro, un preciós dolmen, estil galeria catalana, i un dubtós menhir: Dolmen i menhir a Montmagastre, i necròpoli a Gerb.

 • Nova ruta pels Pyrénées Orientales, prop de Cameles, Castellnou i Queixàs: Dòlmens a Pyrénées Orientales XII.

 • Actualització a la comarca del Baix Llobregat, amb dos sepulcres confirmats i un altre possible sepulcre i un menhir no confirmats. Tot al terme municipal de Begues, Baix Llobregat, Barcelona: Dòlmens a Begues, i possibles dolmen i menhir.

 • Actualització amb planimetries, fotografies del aixovar i més informació dels megàlits de Pinell, al Solsonès, Lleida: Dòlmens, menhir i poblat a Pinell III.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada