TRANSLATOR

Últimes rutes publicades i actualitzacions

 • Ara sí, primera publicació a Burgos. Anem a visitar el sepulcre d'El Pendón, a Reinoso, es tracta d'un dolmen Neolític transformat a l'era calcolítica, és del tot curiós, i a més en el que ens vam dur una grata sorpresa, es trobava en excavació: Dolmen a Reinoso.

 • Primera publicació de les vacances, aquest any ens decidim a visitar els megàlits de Burgos, però de camí parem a Araba, on en visitarem dos que no havíem vist i un poblat amb datació controvertida, d'entre Celtiber i L'Edat del Bronze final, que fou romanitzat a posteriori: Dòlmens i poblat a Añanako II.

 • Ampliació i actualització d'una antiga entrada a terres de l'Alt Urgell, visitem dos tarters nous, molt propers a altres dòlmens que ja vam visitar el seu dia. De fet, d'un dels tarters al dolmen més proper no hi deu haver ni 10 metres de distància. L'altre ja ha estat excavat i se li atorga, com als immediats companys, un ús d'entre el Neolític final i el Bronze antic segons les restes recuperades: Dòlmens a La Vansa i Fórnols I, i Ribera d'Urgellet I.

 • Entrada a banda per a un nou megàlit descobert a la zona d'Odèn. Estem pendents dels resultats d'excavació, però tot apunta a que es tracta d'un sepulcre de finals del Calcolític, inicis del Bronze antic: Dolmen a Odèn II (Cambrils).

 • Nova visita a la zona de La Jonquera, a l'Alt Empordà, visitarem l'estació megalítica dels Planers de la Serafina, on veurem un dolmen i un menhir: Dolmen i menhir a La Jonquera V.

 • Actualització d'una antiga entrada del Berguedà i el Bages, en concret als termes municipals de Montmajor, L'Espunyola i Cardona. Inserim un sepulcre més, afegim planimetries i un xic més d'informació arqueològica. En total, seran 6 sepulcres, un més de possible, i unes inscultures: Dòlmens i inscultures a Montmajor III, l'Espunyola i Cardona III.

 • Ruta dolmènica amb en Manolo i la Fina. Vam visitar diversos megàlits, però, el d'aquesta publicació el posem a banda ja que ens queda prou lluny de la ruta més propera. Parlem del dolmen de Viladases i també visitarem una ermita romànica, dels segles XIII - XIV amb un curiós absis, i veurem marques d'un assentament de l'era medieval: Dolmen a Casserres.

 • A la fi al Matarranya, per tercera o quarta vegada, per començar a fer boca del cap de setmana llarg, del que disposem, visitem dos sepulcres ibers, al terme municipal de Lledó: Sepulcres i inscultura al Matarranya III.

 • Aquest cop, anat de camí al Matarranya, ens aturem a Benifallet i visitem les Coves Meravelles. Una de les dues visitables, la cova del Dos, va ser utilitzada com a habitat a l'era Neolítica, i aprofitem per visitar la Cova Meravelles, que és troba just al costat, on gaudirem d'una gran visita geològica.

  A la Cova del Dos no es poden fer fotografies, però hem inserit dins l'entrada del blog una visualització en 3D, feta per la Diputació de Tarragona: Cova a Benifallet.

 • Republiquem una de les últimes visites a Roses per a incorporar un jaciment que no vam visitar temps ençà. Es tracta de la segona part dels sepulcres, necròpolis i gravats propers al Puig Alt i al Puig Rodó. En total, veurem dues cistes, les dues parts d'una necròpoli del bronze, i diverses roques amb inscultures: Sepulcres i inscultures a Roses V.

 • Visita a un poblat, la d'avui, aquest al terme municipal de Pontós, a l'Alt Empordà, Girona. Força interessant, tant de visitar com d'estudiar. Fou bastit a l'Edat del Bronze, perdurant al Ferro i a l'època Iber, amb clares mostres d'Hel·lenització, degut a la proximitat d'Emporion i Rhode. Criden l'atenció les diverses i diferents estructures poblacionals i d'emmagatzematge: Poblat a Pontós.

 • Un nou megàlit a l'Alt Urgell, com normalment una nova cambra pirinenca, aquesta dins el terme municipal de Montferrer i Castellbò: Dolmen a Montferrer i Castellbò IV.

 • Avui visitem dos dòlmens al terme municipal de Coll de Nargó, exactament es troben propers a Montanissell, són dues cambras pirinénques, de les que una es donava com desapareguda oficialment: Dòlmens a Coll de Nargó III.

 • Visita al paradolmen de l'Infern, un jaciment dubtós per a alguns, però que el mateix departament de cultura de la Generalitat i diversos arqueòlegs el confirmen, com a tomba prehistòrica es troba al terme municipal d'Arenys de Munt: Possible paradolmen a Arenys de Munt.

 • Sortida matinal a Taradell, a veure un parell de tombes prehistòriques molt poc conegudes, però força curioses: Sepulcres a Taradell II.

 • La d'avui, és la visita desitjada per qualsevol afeccionat a l'arqueologia, tot i que al final no veus res de pedres. Presentem el poblat lacustre de La Draga. El primer poblat neolític antic litoral i de cultura cardial, de tota l'Europa occidental. Creiem que en aquesta publicació va molt la pena llegir l'entrada. Tot i que hem reduït al màxim l'explicació del jaciment, si no es faria etern: Poblat lacustre de La Draga, Banyoles.

 • Primera ruta dureta per als nanos, anem a Palau-saverdera a intentar veure dos dòlmens i un paradolmen del Neolític. L'excursioneta és costeruda, però els vam veure tots tres i quelcom interessant de més: Megàlits i possible jaciment a Palau-saverdera II.

 • Visita molt interessant i complerta a la Conca de Barberà, tot i que no veurem cap de les precioses pintures de les que hi ha aquesta comarca. De fet, tot o farem a la seva capital, Montblanc, veurem un poblat del Ferro, que va passar a ser Iber i destrossat a era medieval, una cista recuperada a terrenys privats, a Vimbodí i una magnífica estela funerària amb uns bonics gravats: Dolmen, poblat i estela a Montblanc.

 • Nou forn iber, aquest al terme municipal de Santa Esteve de Palautordera, al Vallès Oriental, Barcelona. Personalment ens va agradar molt, ja sigui per la morfologia de l'antic forn, com pel lloc on es situa. Al voltant d'ell es poden veure diverses restes de ceràmica: Forn iber a Sant Esteve de Palautordera.

 • Ruta molt curta i propera a casa, ens dirigim al nucli de Santa Maria de Martorelles, on veurem quelcom Iber, dic quelcom per que hi ha diverses interpretacions del jaciment. Des de petit poblat, fins a sistema defensiu del sí habitat de Castellruf, passant per edificació rural vinculada al esmentat poblat. Prou interessant, val la pena mirar-s'ho: Poblat iber a Santa Maria de Martorelles.

 • Avui canviem de destí i expliquem una completa visita a Sion (Suïssa), on veurem un alineament, diversos dòlmens i un bon grapat d'esteles gravades que van ser reutilitzades en la construcció dels sepulcres: Dòlmens, esteles i menhirs a Valais II.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada