TRANSLATOR

diumenge, 1 de desembre del 2013

Dòlmens a Espolla II i Sant Climent Sescebes I

Avui toca caminar una mica!! jeje!!

Ens llevem ben d'hora, ben d'hora, ben d'hora... com diria el Pep i anem cap a Espolla. Deixem el cotxe just al costat de... com no podia ser un altre lloc, la cooperativa del poble (vi i oli), al carrer més exterior del poble. (A partir d'ara, la ruta l'explicaré de forma més fàcil per a fer caminant, nosaltres vam fer molt camp a través). Ens preparem i ens posem a caminar pel passeig del Celler fins a arribar a l'últim carrer del poble, on just la GI-602 fa una corba de 90º cap a l'esquerra. Nosaltres girarem cap a la dreta pel carrer d'el Puig d'el Mas i el seguirem, fins a trobar un camí a l'esquerra. Anirem per aquest camí fins al tercer trencall a la dreta i l'agafarem.

Segons el plànol, el sepulcre és amagat en una barraca de pagesos que hi ha al marge dret del camí, davant de l'entrada d'un gran hort, em penso que era d'arbres d'algun tipus. Però nosaltres, per estrany que sembli, ens vam trobar el camí tancat, dic estrany perquè el camí és ben ample. Vam travessar un bosquet de canyes típiques de riera per a accedir al camí de nou.

El corriol i el "canya" a través, el vam fer en un lloc que hi ha una petita arbrada amb unes casetes on guarden menesters del camp, just abans. Ens dirigirem cap els arbres, que els veiem a l'esquerra després d'un petit pendent, buscant un corriol que creua les canyes i surt al voral de l'hort del costat. Anant pel filat de l'hort, anirem al camí de davant, on, travessant-lo justament on hi ha l'entrada de l'hort, trobarem el dolmen amagat per una antiga construcció de cabana de pagesos.


Aquest dolmen de nom Puig de Pal data del Neolític, sobre el 3000 - 2500 a.C. I les seves dimensions  són de 1.50 metres de llargada, 1.15 d'amplada i 1.57 d'alçada, com es pot veure ha sigut reutilitzat fins a principis de segle XXI per l'homo-espollenc.

Tornem al camí pel qual hem girat la tercera a la dreta, i tirem direcció la que portàvem abans. Caminarem fins a trobar un camí cap a l'esquerra, que va vorejant els horts, i el  seguirem fins a petar a un camí més ample en el que girarem a la dreta. I a uns 80 metres  trobarem un camí a mà esquerra que ens durà en uns 80 metres més al dolmen del Prat Tancat. 


El megàlit està caigut, però es veu molt bé la seva morfologia, cal dir que a la llosa de coberta es veuen diverses petites cassoletes. Les dimensions de la cambra d'aquest dolmen són de 1.80 metres de llarg per 1.40 d'ample per també 1,40 metres d'alçada. Tarrús l'ubica cronològicament entre el 3500 - 3000 a.C.

(A partir d'aquí el camí és marcat amb uns dòlmens de colors, però jo l'explico igualment).

Tornem al camí, seguint en la mateixa direcció que abans fins a trobar-ne un altre que gira a la dreta, el qual seguirem fins la segona bifurcació a l'esquerra. És un camí també bastant ample, que en uns 100 metres mena en un altre, que agafarem cap la nostra dreta. En aquest camí, a pocs metres en la primera corba a l'esquerra, veurem un corriol que surt de la mateixa corba, al marge dret del camí. Aquest corriol ens portarà en uns 30 metres al dolmen de Tires llargues.


A la seva excavació, s'hi van trobar moltes i variades restes, que ubiquen la utilització del sepulcre des del neolític mig fins a l'edat del bronze. Aquestes restes es van trobar sobretot en el seu corredor, que amida 2.40 metres de llarg, una amplada de 0.80 i una alçada de 0.65 metres. D'altra banda, les dimensions de la cambra són 2.10 metres de longitud, 1.70 d'amplada i 1.30 metres d'alçada. Com ja hem dit, fou utilitzat contínuament durant gran part de la prehistòria, sent el seu erigiment cap al 4000 - 3500 a.C.

Seguirem pel corriol fins a tornar al camí ample d'abans i seguirem cap a la dreta, en el qual, passats uns 200 metres, agafarem un camí més petit, que surt cap a l'esquerra, just davant del gran hort que hi ha, dirigint-nos cap al Nord. A uns 30 metres de tornar a sortir a un camí ample, a mà esquerra trobarem el dolmen de La Gutina.


La cambra d'aquest té unes dimensions de 2.50 metres de longitud per 2 d'amplada i 1.75 metres d'alçada. D'altra banda el corredor d'accés fou construït amb murs de pedra seca i té unes dimensions de 4.15 metres de llargada per 0.50 d'alçada i entre uns 80 - 90 centímetres d'amplada. El megàlit fou erigit entre el 4000 - 3500 a.C.

Sortim al camí caminant els 30 metres que ens separen d'ell des del megàlit i virem a l'esquerra, seguirem per aquest fins a trobar-nos un altre camí que el creua. En aquest punt, veurem en direcció nord un camí més estret que va resseguint el puig que tenim al davant. L'agafem i en 20 - 30 metres veurem el menhir de la Murtra.

Que curiosament es va desestabilitzar durant la visita, però la Cris va ser ràpida i el va aguantar a lloc (a la foto ja l'havia aixecat del tot). Just darrere la Cris, es pot observar un altre petit menhir, aquest sense nom.


El més gran dels dos rocs es tracta d'un menhir en forma d'estela, datat al  neolític mig-recent. Té una alçada de 3.45 metres per 1.70 d'amplada i 0.45 de gruix. L'altre menhir fa 1.70 metres, per una amplada de 0.49 i un gruix de 0.75 metres.

(Penso que en aquest moment s'acaben els dòlmens de colors. Jo segueixo explicant.)

Tornem al camí més petit que ens ha dut al menhir i seguim endavant en el mateix sentit que portàvem, fins a sortir a un camí més ample, que agafarem cap a l'esquerra. A partir d'ara, aneu amb compte, ja que aquesta és zona de pràctiques militars.

Agafarem, tot anant pel camí ample uns 400 metres, un camí més petit cap a la nostra dreta, que serà el primer a la dreta des de la nostra irrupció al camí ample. El seguirem passant una barraca fins a trobar una bifurcació en forma de corriol molt pronunciada a la nostra esquerra, la qual seguirem i en uns 20 -30 metres veurem la Roca Tova.


El roc és de 2.50 x 1.50 metres,  i el seu interior està buidat humanament creant una cavitat de 2 x 2 metres. Va ser descobert pel grup empordanès GESEART, sense trobar cap resta material a l'interior, la qual cosa impedeix el seu datatge, ja que morfològicament tampoc es pot datar. Cal dir que en aquest jaciment no s'hi ha fet cap excavació arqueològica.

Seguim pel corriol fins que s'acabi, on en un pla, a la seva part més allunyada del camí, veurem el sepulcre de corredor de Fontanilles.


Aquest és un sepulcre de corredor o petita galeria catalana en U, datat del neolític final - calcolític, és a dir 3000 - 2500 a.C. Les dimensions de la cambra són 1.60 metres de longitud per 0.90 d'amplada per 1.35 d'alçada i el seu corredor té una llargada de 1.90 metres, tot i que la seva longitud ori­ginal devia de ser de 2.50 - 3 metres, segons la morfologia del túmul. La seva amplada i alçada conservades són de 80 - 90 centímetres d'ample per una alçada de 120 centímetres.

Jo crec que toca dinar!!!! Així doncs busquem un raconet maco fora de la zona militar, per si de cas, i ens mengem l'entrepà, que ja hi ha gana!!

Un cop dinats, tornem al cotxe i a la rotonda del costat de la cooperativa, prenem la tercera sortida. És una carretera local que porta al Coll de Banyuls vorejant Espolla i la seguirem sense entrar al nucli (hi ha indicacions dels dòlmens). Per anar a la primera parada, ens desviem a la dreta quan veiem l'indicador de la Font del Conill. En teoria, aquella pista duu fins el dolmen del Barranc, però no el vam poder visitar, ja que la pista està ensorrada al punt de pas de l'Orlina del Puig, just al costat de la zona d'esbarjo de la Font del Conill. Vam pensar en donar la volta, però com no teníem clar el camí per l'altra banda, i a prop teníem tres sepulcres més, vam decidir fer un canvi d'itinerari.

Tornem a la carretera local i la seguim fins que al quilòmetre 3.30 trobem la indicació del Mas Girarols a la dreta i un espai ample on deixar el cotxe. Ja a peu, continuarem per la carretera uns 170 metres fins a trobar, a l'esquerra, el corriol senyalitzat cap als dòlmens de mas Girarols. Comencem l'ascens a la muntanya pel corriol, més costós encara del normal, perquè bufava una tramuntana fortíssima; de fet, vam estar a punt de fer mitja volta, en quant vam veure un parell d'arbres caiguts recentment. Tot anat pel corriol uns 400 metres, trobarem el dolmen de Girarols I en un pla.

 

La cambra d'aquest sepulcre de corredor amida 2.20 metres de llargada, 1 d'amplada i 1.50 metres d'alçada i el corredor d'accés, fet de pedra seca, fa 3.20 metres de llarg, per 0.90 d'ample, per una alçada de 0.35 metres, tot i que segons els experts, antigament aquest corredor tenia una alçada de 1 metre.

És datat del 3500 - 3000 a.C. Tot i la seva antiguitat, es troba en un gran estat, ja que va ser restaurat pel ja conegut grup empordanès GESEART l'any 1997.

Seguim pujant i a poca distància trobarem el dolmen de Girarols II. (La foto ha quedat bastant malament, però tenint en compte el vent que feia, el sol a la meva esquena i el poc espai que tenia la Cris per poder agafar el dolmen... està genial!!).


La cambra d'aquest possible sepulcre de corredor amida 1.50 metres de longitud,  per 1  d'amplada i 1.20 metres d'alçada; en quant al seu corredor, el que es conserva faria 1 metre de llarg, per 1 metre d'amplada i 0.50 metres d'alçada. Aquest sepulcre, Tarrús el data a l'última part del neolític, sobre el 3000 - 2500 a.C.

Seguim la pujada sense deixar el corriol, tot carenant el cim d'aquest puig i agafant el GR-11 que surt just al costat del corriol enfilant-nos cap al següent, però no patiu que no és gaire!! (uns 500 metres), hi trobarem el rètol del dolmen de Puig Balaguer.


Novament, aquest megàlit és un possible sepulcre de corredor, i les dimensions de la  cambra són de 1.10 metres de longitud, 1.30 d'ample i 1.20 d'alçada. Malauradament, no queda cap resta del corredor d'entrada del dolmen.

Pel que fa a la cronologia, Tarrús el data com el seu company Girarols I, entre el 3500 - 3000 a.C.

- Bé, per avui ja n'hi ha prou, no Cris!!!
- Sí, sí, tornem a casa.


Coordenades:

Puig de Pal: UTM(ETRS89): 31T, 498807, 4693669
Prat Tancat: UTM(ETRS89): 31T, 498282, 4693020
Tires Llargues: UTM(ETRS89): 31T, 498242, 4693609
La Gutina: UTM(ETRS89): 31T, 498388, 4693789
Menhir de La Murtra: UTM(ETRS89): 31T, 498171, 4694472
Menhir de La Murta II: UTM(ETRS89): 31T, 498171, 4694470
Fontanilles: UTM(ETRS89): 31T, 497294, 4695269
Girarols I: UTM(ETRS89): 31T, 501295, 4696261
Girarols II: UTM(ETRS89): 31T, 501262, 4696319
Puig Balaguer: UTM (ETRS89): 31T, 501214, 4696729

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada