TRANSLATOR

dilluns, 23 de desembre de 2013

Hipogeu i menhir a Dosrius

Avui anem a aprendre una mica més sobre la cultura prehistòrica. Havíem sentit a parlar dels hipogeus, però no n'havíem vist mai cap. Vam buscar i rebuscar per a satisfer la nostra curiositat, i en vam trobar un prop de casa!! A Dosrius.

Així doncs, agafem el cotxe i anem a Dosrius, aparquem a un descampat que hi ha a mà dreta per la carretera principal del poble, just quan acabes de passar la riera. Creuem la carretera a peu i agafem un carrer pel qual travessem el poble fins a arribar a la urbanització que hi ha quan s'acaba aquest, que també la travessem i, en el seu punt més alt, surt un ample camí de sorra que seguint-lo ens portarà a l'hipogeu (hi ha rètols indicatius).

Un hipogeu és com una cova-dolmen, però la cambra no és natural, sinó que és una excavació humana, col·locant, això sí, les lloses del corredor igual que a les coves i als dòlmens, com es veu a la fotografia. 

Després de moltes històries sobre el seu descobridor, i com es va trobar... que si es va esfondrar el sostre, que si uns nens van trobar una punta de sageta... el Seminari d'Estudis i Recerca Prehistòrica documenta que fou Daniel Daví membre del SERP, el que el va localitzar en veure les lloses megalítiques del seu corredor, l'any 1995... No sé tu, em sembla que tothom diu la seva.

A l'hipogeu se'l va batejar amb el nom d'hipogeu de La Costa de Can Martorell, que és el mas que hem vist tot pujant abans de trobar el menhir.

Fotografia del 13-06-2020
En aquest sepulcre calcolític, s'hi van trobar restes d'entre 195 i 205 cossos humans, a més de 68 puntes de sílex i animals domèstics. Segons les proves realitzades de carboni 14, fetes tant per la Universitat de Barcelona com per un companyia francesa especialitzada en el tema, l'edat de l'hipogeu és d'uns 4000 anys.

Fotografia del 13-06-2020
Segons el SERP, a l'excavació a càrrec de Sara Aliaga el mateix any del seu decobriment, s'hi va trobar, a banda de tot el documentat al paràgraf anterior, una petxina perforada, ceràmiques, alguna d'elles perforada, altres d'estil campaniforme i un molí barquiforme.


Inserim el dibuix en planta que es va fer del jaciment per part del SERP.

Extret de Monografies 13 del SERP
Sembla que hi deuria d'haver una confrontació bèl·lica per la quantitat de morts en la mateixa època i de diversos sexes i edats, i amb el poc que varien les datacions de C14 fetes a les restes humanes de l'hipogeu. Fa la sensació que l'hipogeu fos creat per solucionar un tema puntual, no per a la seva reutilització, tot i que a Catalunya no eren habituals aquest tipus de confrontacions.

Com a anècdota personal, ens disposem a tornar cap al cotxe i ens trobem un home de la zona, amb el que vam establir una llarga conversa sobre l'hipogeu, bastant interessant, que va acabar en conversa com a poc estranya, parlant de la N.A.S.A., vestits d'astronautes i extraterrestres... sense comentaris!!

De baixada cap al cotxe, a la primera casa que veiem, els Olivers, just on el camí comença a ser asfaltat, veiem un gran roc que junt amb un altre fan d'entrada a la torre. No ho sabíem, però el de la dreta és el preciós menhir de la Costa de Can Martorell. Així que vam haver de tornar, a dia 28-09-2014.

Fotografia del 13-06-2020
Aquest menhir se situa cronològicament parlant entre el Neolític mig i l'edat del Bronze. No es valora cap relació amb el proper hipogeu, ja que no es troba al seu lloc original. En un principi el menhir, de 1.60 metres d'alçada, procedia del turó de la Gola, ubicat al mateix Dosrius, on tampoc s'ha trobat quelcom relacionat amb el monòlit. Però segons informacions del SERP la ubicació exacta on es va recollir seria més cap al sud-oest, només a uns 350 metres de l'hipogeu, i que a més devia haver caigut muntanya avall, pel que al moment d'erigir-lo, segurament encara estaria més a prop del sepulcre, fent d'un clar marcador de la tomba col·lectiva.


Coordenades:

Hipogeu de la Costa de Can Martorell: UTM(ETRS89): 31T, 451158, 4604882
Menhir de la Costa de Can Martorell: UTM(ETRS89): 31T, 451259, 4604854

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada