TRANSLATOR

diumenge, 20 de desembre del 2015

Megàlits i inscultures a Sant Climent Sescebes III i Espolla V

Nova recerca megalítica per l'Alt Empordà, on acompanyats per en Manolo i la Fina ens disposem a veure diversos megàlits, alguns ja visitats i altres que no. Esperem que el meu malmès peu esquerre em permeti fer la ruta mitjanament bé (ja aniré amb compte).

Bé, doncs des d'Espolla, el primer que farem serà visitar el paradolmen de la Vinya, que no el coneixíem tot i haver estat infinitat de vegades per aquets camins, el que fa la falta d'informació! Per arribar-hi, entrarem a Espolla pel carrer Puig del Mas i girarem per la primera que trobem a l'esquerra. Després d'uns 900 metres, girarem a la dreta i de nou a l'esquerra després de 100 metres. Seguirem aquesta pista uns 470 metres i aparcarem. Allà trobarem un camí a la nostra esquerra no transitable per a vehicles que ens durà al paradolmen en poc més de 150 metres.


Fins ara no he trobat informació de cap tipus, tot i que consta definit com a paradolmen, per diversos entesos. No ens vam poder apropar, és una propietat privada, delimitada per un tancat.

D'aquí ens vam dirigir a visitar diversos abrics sepulcrals. De camí, fent una pèl de volta, parem a veure, els ja visitats amb anterioritat dòlmens de Puig de Pal, Tires Llargues i La Gutina. Aquests, els vam visitar a l'entrada Dòlmens a Espolla II i Sant Climent Sescebes I.

Des del dolmen de la Gutina, continuem fins arribar al camí principal, on girarem a l'esquerra. En uns 40 metres, veurem a la dreta un caminoi que duu al primer abric que veiem, el de la Gutina I.


No és fàcil d'arribar amb un peu malmès, però "vaja" si jo ho vaig fer... ho pot fer qualsevol.

L'abric sepulcral de la Gutina I consta d'una cambra amb unes dimensions de 3.70 metres de fondària, una amplada de 0.80 metres i una alçada màxima de 0.81 metres. Aquest sepulcre és datat del Calcolític d'entre el 2200 i el 1800 a.C. i fou descobert pel GESEART l'any 1986.

Tornem al camí principal i el seguim uns 150 metres; un altre cop a la dreta, visitem el seu veí, l'abric sepulcral de la Gutina II.


El sepulcre de la Gutina II és el contrari del seu company... la cambra és més aviat petita, tot i que s'assegura el seu ús a la prehistòria, ja que com el veí I, s'hi han trobat diferents fragments ceràmics corresponents a l'edat del Bronze. Fou descobert pel GESEART el mateix any que el company. Tot i això, els experts el daten com l'altre, a plena era calcolítica, entre el 2200 i el 1800 a.C.

De nou al camí i seguint com veníem uns 400 metres, de nou girem vers la nostra dreta, tot visitant el que per a mi va ser el més impressionant de tot el dia... l'abric sepulcral de la Murtra... aquí va ser on em vaig ressentir, però va valer la pena... a veure les fotos següents.


No sé què en penseu, però a mi no em sembla pas natural això... i al costat veiem una altra gran cassoleta, que tampoc té una aparença de creació natural.


Tot buscant un lloc ideal per a fer la foto ens vam trobar amb això.


Un tros informe de ceràmica, que realment no n'estàvem segurs de la seva edat i el vam tornar a deixar on el vam trobar, a plena superfície de l'abric. Mentre l'observàvem, ens vam fixar en una altra depressió a les roques, que, al nostre parer, és poc natural.


Per a nosaltres és bastant evident, més tenint en compte els escassos metres que hi ha de separació entre les dues cassoletes anteriors, aquesta i l'abric sepulcral. De fet, l'última em sembla recordar que era a la gran roca que fa de coberta de la cavitat, i les altres dues són al costat de la seva entrada, a la dreta tal i com veiem la fotografia inferior.


Per si no teníem prou evidències del seu ús a era prehistòrica, tot seguint endavant, vorejant l'antic sepulcre, el veiem des de l'altre costat, on les restes d'un mur de pedra en sec, ens fan assegurar encara amb més probabilitat el seu ús com a sepulcre.


La cambra del sepulcre consta d'unes dimensions, segons Josep Tarrús, de 2.80 metres de llarg per una amplada de 2.50 metres i una alçada màxima de 0.90 metres. D'altra banda,  a la part anterior, té un túmul d'un diàmetre aproximat d'1.70 metres i una alçada de 1.20 metres. Esmentar també que l'abric fou descobert pel senyor Joan Carles Torres l'any 1987, després d'un "impacte militar"... sense comentaris. Aquest sepulcre, és un xic més antic que els dos que hem vist avui, del 2500 al 2000 a.C., per tant, també del Calcolític.

D'aquest sí hem pogut trobar l'informe d'excavació, on s'esmenten dos fragments de vasos d'estil Campaniforme, d'altres fragments ceràmics i una dena discoïdal d'os.

Fem els pocs metres que ens separen del camí principal i passem pel davant dels menhirs de la Murtra, que tenen el seu espai al blog a l'entrada de Dòlmens a Espolla II i Sant Climent Sescebes I. Volíem seguir visitant altres sepulcres que encara no hem vist a la zona i que estan amenaçats de ser tancats dins la zona militar, però jo ja no vaig poder més i, sentint-ho molt, els vaig fer plegar a tots. Tornarem!


Coordenades:

Paradolmen de la Vinya: UTM(ETRS89):  31T, 498891, 4693804
Abric sepulcral de la Gutina I: UTM(ETRS89): 31T, 498464, 4693834
Abric sepulcral de la Gutina II: UTM(ETRS89): 31T, 498338, 4693905
Abric sepulcral de la Murtra: UTM(ETRS89): 31T, 498230, 4694226

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada