TRANSLATOR

dijous, 2 d’abril del 2015

Dòlmens a Senterada - Cérvoles i menhir a Senterada - Puigcerver

Últim dia de les mini-vacances pel Pallars. Ens llevem d'hora, carreguem el cotxe i ens dirigim al nucli de Senterada. Un cop allà, agafem la L-503 direcció la Pobleta de Bellveí i, abans de sortir del poble, prenem un desviament a la dreta que va al càmping i Puigcerver. El seguim fins a arribar al nucli, on uns metres abans, a la corba existent, aparquem al cotxe.

A peu, agafem un camí que surt al vèrtex d'aquesta corba enfilant-se vers la muntanya. El seguirem fins que veiem a una corba a l'esquerra amb un camí a la nostra dreta. Aquest camí va vorejant un camp de cultiu... no recordo de què era, però, eren uns arbrets. Bé, doncs al bell mig localitzem el menhir de Cal Casó.


Nosaltres vam seguir el camí vorejant el tancat, i li vam fer la foto des del prat que hi ha per sobre (les coordenades que donem són d'aquest punt). No he trobat informació, però bé, pel lloc on es localitza, no sembla pas que l'haguessin mogut, i, suposem que de restes arqueològiques pel seu voltant, no se'n deuen haver trobat, ja que està al mig del camp de conreu.

El gran roc amida 2.00 metres de llargada per 1.80 metres d'ample, i un gruix màxim de 0.60 metres (no se sap la llargada soterrada).

Tornem al cotxe i ens dirigim a Cérvoles. Per arribar-hi, és un pèl complicadet... anem al poble de Senterada on a l'avinguda Flamicell, veurem el que deu ser l'únic bar del poble. Al seu costat, la carretera s'estreny per tornar a fer-se ample després de les cases. Tot just passar aquest punt, girarem a l'esquerra, per un camí que puja vers la muntanya. Seguirem aquesta pista direcció Burguet, passarem el nucli i seguirem fins que veiem la senyalització del nucli de Cérvoles. A aquesta bifurcació de camins, deixem el cotxe a un raconet.

A peu, agafem el camí de la dreta, "el que no va cap al nucli", i anem per ell, tot rectes, fins arribar al sepulcre, després d'un bosc i una corba molt tancada a la dreta, amb una pista que surt cap l'esquerra. A uns metres de finalitzar la corba, veurem el megàlit a una zona sense arbres, també a la dreta del camí (hi ha un pal indicatiu). Aquest dolmen es troba a 1366 metres d'altitud.


El dolmen de La Cabaneta dels Moros de Sant Roc o de Cérvoles és del tipus constructiu denominat com a cambra pirinenca, de fet, com tots els sepulcres de la zona, per tant el datarem com la resta, entre el 2200 - 1800 a.C. Té unes dimensions de 1.60 metres de llarg, una amplada de 1.20 metres i una alçada, si no estigués caigut, de 1.30 metres.

L'any 1923 es va excavar, crec que per la Universitat de Barcelona, sense trobar cap resta arqueològica. Sabem que el 1991 va patir una altra prospecció per part de la Generalitat, de la qual desconeixem els resultats.

Ara tornem enrere i prenem aquella bifurcació que hi ha al principi de la corba, ara al final de la mateixa. Anem baixant per ella, entre cavalls, passant una construcció, i seguim baixant direcció l'extrem d'una llengua de la mateixa muntanya, sense vegetació. A mig camí d'arribar al final d'aquesta, trobarem al bell mig d'ella, tres grans rocs, anomenats les Lloses de Sant Roc.


Aquestes lloses tenen tota la pinta de ser un sepulcre en fase de construcció, més encara veient el terreny. Jo crec que era un sepulcre que volien erigir a l'extrem de la llengua de terra, dominant tota la vall. Aquesta hipòtesi encara pren més força quan a poca distància dels rocs es trobà ceràmica epicampaniforme, típica del calcolític i inicis del bronze.

Les dimensions dels rocs són semblants entre ells, menys la de la dreta de la fotografia, que és un xic més petita, tant de llarg, com d'ample, i un pèl més estreta.

Ara sí, tornem al cotxe i emprenem el camí de tornada a casa... s'han acabat les vacances, però tornarem a la zona.


Coordenades:

Menhir de Cal Casó: UTM(ETRS89): 31T, 331371, 4687205
Cabaneta dels Moros de Sant Roc o de Cérvoles: UTM(ETRS89): 31T, 327418, 4685380
Les Lloses de Sant Roc: UTM(ETRS89): 31T, 328216, 4684970

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada