TRANSLATOR

diumenge, 26 d’abril del 2015

Dolmen a Cervià de Ter

De vegades, les previsions del temps no són del tot fiables... Avui, havíem decidit anar a l'Alt Empordà perquè, en principi, era on havia de fer millor temps de tot Catalunya, però hem hagut de sortir d'allà abans d'hora perquè se'ns ha posat a ploure... també cal dir que érem a la part de l'Empordà que toca amb la Garrotxa i allà el temps és més inestable.

Bé, després del dia mig truncat (Menhirs a Agullana II i Maçanet de Cabrenys), de tornada a casa convenço al Marc d'anar a veure un dolmen pel què hem passat molt sovint i no hem parat mai. Així que sortim de l'AP-7 per la sortida Girona N i anem direcció a Cervià de Ter, primer per la N-II i després per la GI-633. Just quan agafem aquesta carretera, trobem un camí en força mal estat a mà esquerra. Podem arriscar-nos a ficar-hi el cotxe o bé el podem deixar a la dreta de la carretera, on hi ha un petit tros on podem aparcar. Ja a peu, enfilem el camí, que en pocs metres es torna planer i travessa un bosc. El camí s'acaba desdibuixant i desemboca a un ampli prat on, a mà esquerra, trobem el malmès dolmen de La Castellana o Cabana d'en Manel.


Les restes que veiem són set lloses, només tres de les quals es troben a la posició original, tot i que el dolmen va ser "restaurat" l'any 2003. Dic "restaurat" perquè les lloses que eren escampades pel prat en haver estat mogudes durant les feines de llaurat del camp es van col·locar al costat de les que no s'havien mogut, però sense respectar la planimetria original del megàlit.

Les dimensions màximes de la cambra abans de la restauració eren 1,80 metres de longitud per 1,20 d'amplada, essent l'extensió màxima ocupada per les lloses de 3,20 metres de longitud per 2,30 metres d'amplada. L'alçada màxima conservada de les lloses és de 70 centímetres.

Cap de les diferents fonts bibliogràfiques consultades per a aquest sepulcre esmenten troballes, ja que segurament va ser espoliat antigament i es trobava enmig d'una àrea de conreu.

La zona fa una miqueta de pudor i el dolmen ja està vist, així que desfem el camí per arribar al cotxe i tornem cap a casa.


Coordenades:

La Castellana: UTM(ETRS89): 31T, 490384, 4656557

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada