TRANSLATOR

diumenge, 21 de desembre de 2014

Mines a Gavà

Cap de setmana típic de Nadal, que quan no vas a casa d'uns, vas a casa d'uns altres. I a casa tot el cap de setmana no pot ser, així que anem a visitar una curiositat prehistòrica a nivell europeu que tenim a casa... a Catalunya.

Ens llevem cap a les 8:30, tampoc no cal matinar gaire que anem al Baix Llobregat, a Gavà, per ser més exactes, al carrer Jaume I, s/n, on trobarem el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà.

El Parc en si està força bé, et donen informació del perquè?, el com? i el per a què? A part d'això que dic, les instal·lacions són prou modernetes, maques i lúdico-educatives per als més petits, segur que s'ho passen d'allò més bé a la mina artificial que han creat... potser si que et quedes una mica amb les ganes de posar-te a investigar per la mina real, a aixecar sorra amb els arqueòlegs (això no li deu passar a tothom).

Entrem en qüestió, que m'enrotllo...

El nom "científic"que se li ha donat al jaciment és el de les Mines Neolítiques de Can Tintorer, i és el conjunt de mines per galeria més antic d'Europa; segons datació de C-14, de fa 6000 anys. Després d'això, cal dir també que la mina té unes dimensions de 200 hectàrees, sí, sí, ho he dit bé, 200, ens van fer la comparativa al parc, i són uns 28 camps de futbol!!!

Aquí teniu la primera fotografia de la mina real, tingueu en compte que han eliminat el sostre per a que la gent pugui veure una mica d'ella. La resta són 200 hectàrees de passadissos reduïts, en els que jo no m'hi endinsaria ni de broma.


Jo, com a molts... suposo, penso: una mina a Gavà?? Doncs sí, una mina per a l'extracció d'un tipus de mineral molt preuat a l'època neolítica, la variscita. Que per a que tothom sàpiga quin material és, de forma ràpida, us diré que era el material verdós del que es feien els collarets i abillaments en època neolítica a tota Europa. Dins la Península, només s'han trobat dos jaciments d'aquest material, aquí i a Zamora, sent el d'aquí molt més antic (el de Zamora és d'època celta, vora el 750 a.C.). De fet, les mines van ser utilitzades durant uns 2000 anys, després es tancaren i es van reobrir en èpoques ibera, romana i a l'edat contemporània per a l'extracció del ferro.

Ara inseriré una foto dels passadissos dels quals estava formada la mina en tota la seva extensió.


Fixeu-vos en les dimensions dels passadissos (només hi caps agenollat), enteneu per què abans deia que no m'hi ficava ni boig? i molt menys durant 28 camps de futbol!

Quan els interessava, reomplien els pous, a partir dels quals feien els passadissos i galeries on extreien el mineral, amb grava i deixalles de la mateixa excavació o de la vida quotidiana del poblat. Dins d'algunes d'aquestes galeries, es van trobar eines per a excavar-les i per a fer les joies. Quan s'acabava el preuat material a una galeria, aquesta era abandonada i reutilitzada posteriorment com a abocador d'eines gastades o cambra funerària, tipus fossa tancant l'entrada amb grans lloses.

En referència a les troballes, cal destacar un crani doblement trepanat i la famosa Venus de Gavà, una figureta ceràmica negra amb relleu i incisions, reproduint el cos d'una dona embarassada. Actualment, l'original de la Venus es troba al Museu de Gavà, al que vam fer una visita mesos més tard i no se'ns va escapar la fotografia.Coordenades:

Can Tintorer: Parc arqueològic de Gavà, Jaume I s/n

2 comentaris:

 1. Espero, que no dejaseis de visitar el museo, sus salas de arqueología valen la pena una visita y el castillo de
  l´Eramprunya.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Manolo!!

   Si te refieres al museo de Gavà donde tienen la Venus, no lo visitamos (teníamos gente a comer en casa). Queda pendiente una visita al museo, al castillo y ya que estamos nos acercaremos a Begues a ver el dolmen de Ardenya... y hay otro por allí del que no encontramos demasiada info (Camp Gras), pero vaya ya veremos.

   Gracias por la recomendación y el comentario.

   Un saludo

   Elimina