TRANSLATOR

dissabte, 7 de desembre del 2024

Dolmen a El Port de la Selva VI

Aprofitem l'últim cap de setmana llarg de l'any sense obligacions nadalenques per a acostar-nos a l'Alt Empordà a veure un sepulcre pendent dins del parc natural del Cap de Creus. Es tracta del dolmen de Taballera, relativament proper als dòlmens de La Cendrera i el Mas Godó, però que ens havia quedat pendent durant aquella ruta.

Per a acostar-nos el màxim possible amb el cotxe, des de dins d'El Port de la Selva, anem a buscar la cruïlla dels carrers Puig Gros i Empordà, on hi ha una petita zona d'aparcament i on comença una pista de sorra en força bon estat tot seguint el GR11. Durant l'estiu, aquesta pista roman tancada i només es pot arribar al megàlit caminant després de fer un agradable passeig de poc més de 5 quilòmetres. A l'hivern, ens podem acostar molt més al megàlit per pista (fins el Mas Vell) i fer només els últims 300 metres a peu.

Comencem doncs la ruta, com diem al paràgraf anterior, a l'aparcament de la pista que s'endinsa cap al Cap de Creus i que s'anomena camí dels masos, ja que uneix diversos masos, la major part dels quals resten abandonats actualment. Seguim la pista principal sempre en direcció a Sant Baldiri i, als 2 quilòmetres, a l'alçada del Mas Puignau, trobem que la pista fa un gir pronunciat a la dreta i que surt un camí recte no practicable en cotxe. Si anem a peu, seguirem pel camí en direcció a Sant Baldiri. Amb el cotxe, avançarem per la pista cap el Mas Paltré recorrent 1.5 quilòmetres més que si ho fem a peu i, a més, no veurem Sant Baldiri. Dit això, recomanem anar a peu. Seguim caminant 450 metres més pel camí i ja trobem l'esmentat conjunt de Sant Baldiri de Taballera, que visitarem a la tornada. Seguim endavant 900 metres més, punt on el camí s'ajunta amb la pista. A aquest punt, ja al costat del Mas Paltré, agafem la pista de la dreta que duu al Mas Vell en 300 metres. Si hem arribat en cotxe, aquí el podrem deixar còmodament. Per arribar al dolmen, però, no cal arribar al mas, sinó que ens desviarem a l'esquerra just després de passar el pas canadenc que hi ha a la pista i ens enfilarem cap el turó seguint el filat i les marques grogues del camí. En uns 350 metres de pujada no molt empinada, toparem de front amb el dolmen de Taballera o Tavellera, en honor a la cala que es troba a uns 1300 metres en línia recta.

Descobert i excavat per Romuald Alfarràs a finals del segle XIX, es considera que és una possible galeria catalana feta en pissarra que no conserva ni coberta ni corredor. La cambra mesura 1.80 metres de longitud per 80 centímetres d'amplada, i té una alçada conservada de 75 centímetres. Està continguda dins un túmul força inapreciable de 6/7 metres de diàmetre sense anell de contenció. 

A l'excavació d'Alfarràs, l'única efectuada al sepulcre, es van trobar valves de mol·lusc marí i restes de ceràmica grollera. Uns cent anys més tard, el 1987, l'Enric Carreras, el Josep Tarrús, el Josep Agustí i el Miquel-Dídac Piñero (membres de GESEART) van recollir en superfície dues denes discoidals d'esteatita, dos trossets de ceràmica a mà sense decoració, una pedra de molí barquiforme feta en granit i un chopper de quars blanc (eina feta amb còdol tallat).

Per l'estil arquitectònic i les poques restes recollides, el megàlit es pot encabir dins del Neolític final - Calcolític antic, vers el 3000 - 2700 a.n.e. 

Com hem vingut a finals de la tardor i bufa tramuntana, no ens acostem a la platja i tornem cap a l'aparcament desfent exactament el mateix camí i aturant-nos al conjunt recentment restaurat de Sant Baldiri de Taballera.

Format per l'ermita del mateix nom, la casa del capellà, una torre circular de vigilància, un antic cementiri, una zona sepulcral i altres dependències, es troba parcialment fortificat. L'ermita ja apareix documentada a finals del segle X, mentre que la torre es data al 1558. Les excavacions efectuades indiquen que fou habitat ininterrompudament des del segle VI (datació de la zona d'enterrament més antiga) fins finals del XIX. A més, fou el centre religiós i econòmic dels múltiples masos de la zona durant tot aquest període.

Després de tafanejar aquest interessant nucli, ens dirigim al cotxe i a dinar, que ja hem passat el matí ben entretinguts.

Si voleu visitar més jaciments prehistòrics, es pot arribar caminant als megàlits indicats al principi de l'entrada, el del Mas Godó i el de La Cendrera. Si els voleu veure, però no voleu caminar tant, es pot tornar al cotxe i prendre la carretera que duu a Cadaqués per a acostar-se fins a la urbanització de la Perafita i començar allà la caminada.

 

Coordenades UTM(ETRS89):

Tavellera o Taballera31T 519788 4685777