TRANSLATOR

divendres, 13 de juliol del 2012

Dolmen a Vallgorguina

Aquest és el dolmen pel qual vam començar l'afició de recerca dolmènica com diem nosaltres. Se'l coneix com la Pedra Gentil, encara que antigament se'l coneixia com a Pedra Gelada. Situat pujant des del terme municipal de Vallgorguina per la pista que dóna accés al corredor de Llinars, a un quilòmetre de la C-61 (pujant a mà esquerra). Es troba indicat amb un cartell de la Diputació de Barcelona. Allà cal deixar el cotxe i pujar el turonet caminant.

També s'hi pot anar a peu des del poble i és el que vam fer el dia 20/08/2022. Tornem a visitar el dolmen amb els nens, i aquest cop fem la ruta des del poble de Vallgorguina, tot creuant la riera per un pont des del carrer Montseny i que dona accés al GR-92 i el SL-C 71 tot girant a la dreta en acabar el petit pont. Seguint aquest últim, anirem a petar al dolmen de la Pedra Gentil en poc més de 2 quilòmetres i mig.

Segons l'arqueòleg Josep Tarrús i Galter, es tractaria possiblement d'una galeria catalana, que va ser mal restaurada l'any 1855, quan el propietari de les terres, Josep Pradell, el va consolidar com una taula druïdica (era l'estil aprovat de l'època), al caure la coberta i trencar-se per la meitat. L'arqueòleg s'aventura a datar-lo entre el 3000 i el 2700 a.n.e., a finals del Neolític - inicis del Calcolític.

El llibre Monografies 13 del SERP (Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques) de la Universitat de Barcelona, que fa ressò dels megàlits del Maresme i el Baix Vallès, no li atorga datació alguna deguda a la seva mala restauració, però creu que ha de ser de sobre el III mil·lenni.

Actualment, la "cambra" del megàlit té unes dimensions de 1.90 metres de llarg, 1.60 d'amplada i 1.10 metres d'alçada. Tampoc no se sap ben bé si és al seu lloc original, tot i que no té mala pinta, ja que el terreny on es troba actualment ha estat aplanat artificialment.

Òbviament, no s'ha trobat cap resta tumular, ni cap resta arqueològica.


Coordenades UTM(ETRS89):

Pedra Gentil: 31T 457272 4611252 

4 comentaris:

  1. Molt bé aquest blog. Prenem nota per fer una mica més de cultura dolmènica.
    Si voleu ampliar us recomanem no deixar de veure les tombes de gegants, de la cultura nuràgica a Sardenya. Són impressionants
    Podeu veure'n alguna imatge en aquest link
    http://tonivives-cat.blogspot.com.es/2010/10/guia-de-sardenya-les-tombes-de-gegants.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Lluis.

      Ens em mirat els enllaços que em vas enviar i particularment em sembla impresionant, tindrem que anar a Sardenya!!!!

      Elimina
  2. Cuant estic molt estresar vaig al dolmen a relaxar-me i a purificar el meu cos I anima

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'entorn on es troba el dolmen és realment relaxant!!

      Elimina