Cap de setmana molt maco a una casa rural de Puigcerdà. Com anàvem amb família, tampoc va ser un cap de setmana de grans rutes.
En allotjar-nos a cinc minuts de la ciutat de Puigcerdà, no ens va costar gaire de creuar a França a fer visites, incloent, el poble català de Llívia, en el qual mentre els familias anaven a veure la farmàcia més antiga de Catalunya, la Cris i jo vam anar a veure un menhir que hi ha just a l'entrada del poble (ja hi hem anat a la farmàcia). Així doncs, agafem el carrer principal i fem com si tornéssim a "La nostra Terra", i, a uns 100 - 150 metres, veiem a l'esquerra de la N-154 el menhir de la Pedra Dreta. (Això em fa preguntar-me, per què es diu Pedra Dreta, si està a l'esquerra??)
Sona malament, però, aquest menhir ha estat violat, com molts altres, per la religió cristiana; a la seva part superior, té un forat quadrat on anaven els fonaments d'una creu, avui en dia desapareguda, per sort!! Però, li resten les marques del mal tràngol.
És més un menhir-estela que no pas un menhir, tot i que sembla trencat per la seva part superior. Jo vaig veure unes marques que semblaven inscultures, molt i molt deteriorades, no teníem constància de gravats al menhir, ens va sorprendre bastant i li vam fer una foto. Ara per a fer l'entrada del blog he estat buscant informació i hi ha més gent que també li ha semblat veure-les.
Aquest menhir-estela amida 1.30 metres en el seu punt més allunyat del terra, no cal dir que aquest ha variat molt, ja que la via de transport passa i passava en temps romans i medievals just pel davant. Té una amplada de 0.90, per un gruix d'uns 30 centímetres.
Després d'això, vam anar a visitar certs pobles de per allà, a fer unes compres i cap a l'allotjament a Puigcerdà.
El dia següent anàrem cap a Eyne / Eina. Des de Puigcerdà, agafem la N-152, travessant l'antiga frontera per Bourg-Madame, que també el creuarem agafant la N-116, direcció Saillagouse, la qual passarem de llarg. Seguirem per la carretera fins a trobar a mà dreta la indicació d'Eyne, per la carretera francesa D-29. Seguirem per aquesta carretera fins a arribar al nucli, i travessant la riera d'Eina seguirem rectes fins a trobar a mà esquerra la carretera D-33. Que seguirem sortint del poble, fins a veure un camí de sorra molt ample que s'endinsa vers les valls a la nostra esquerra. Just al davant a la dreta de la carretera hi ha una casa i un dels menhirs que marcaven el camí cap el Coll de la Perxa. Ens endinsem al camí, i aparquem el cotxe just a l'entrar. A la foto podem veure el menhir del Senyal de la Perxa I.
Ens posem a caminar vers la vall, donant l'esquena a l'asfaltat, pel camí i en no més de 10 minuts, a uns 50 metres d' un altre camí que surt a l'esquerra vers Eina, veurem el dolmen de Pasquerets a la dreta del camí al cim d'un petit i suau turó.
La cambra prinenca de Pasquerets consta d'unes dimencions de 1.25 metres de llarg, 1.60 d'ample i 1.40 d'alçada. La llosa de coberta es va posar en la seva reconstrucció i és moderna.
El túmul és molt visible i fa 17 metres de diàmetre i fou erigit al Calcolític, sobre el 2200 - 1700 a.C.
Tornem al cotxe, bé, la Cris i jo no, seguim el camí fins la carretera i girem a la dreta com si volguéssim tornar a Eina, i a uns 150 metres, al voral esquerre de la carretera veiem el menhir del Senyal de la Perxa II.
Les mides d'aquest menhir són de 1.90 metres d'alçada, 0.60 d'ample i 0.40 de gruix. Es calcula que el datatge d'aquest menhir sobre el 4000 - 3000 a.C. en plena era neolítica.
Ara sí, tornem cap el cotxe amb la família, anem a visitar Montluis / Montlluís, interessant poble, sobretot per la seva fortificació. Un cop visitat, tornem a Catalunya.
Coordenades:
Menhir de la Pedra Dreta: UTM(ETRS89): 31T, 415340, 4701242
Menhir del Senyal de la Perxa I: UTM(ETRS89): 31T, 425052, 4704065
Pasquerets: UTM(ETRS89): 31T, 423910, 4704085
Menhir del Senyal de la Perxa II: UTM(ETRS89): 31T, 425055, 4703888
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada