TRANSLATOR

dissabte, 4 d’octubre de 2014

Dòlmens a Navès i Montmajor II

Avui, ens dirigim cap al Solsonès a fer una ruta completeta per la serra de Busa. Un cop a Solsona, agafem la carretera de Solsona a Berga (C-26) i prenem la desviació a l'esquerra cap a Busa i Besora en forma de pista asfaltada. Seguim aquesta pista, que sembla les Rambles entre la gent caminant i els cotxes, fins ben amunt, deixant el castell de Besora a l'esquerra. Passarem un petit tros sense asfaltar i després arribarem a una corba pronunicada a la dreta i un aparcament de sorra (Coll d'Arques) a l'esquerra, on deixarem el cotxe.

Ens posem a caminar pel camí que surt de l'aparcament vers la vall, i en pocs metres agafarem un corriol a l'esquerra, endinsant-nos al bell mig del bosc fins que sortim a un altre camí ample. Anirem rectes una miqueta més pel bosquet que hi ha a continuació del camí fins a trobar el dolmen de Can Misèries enmig del bosc entre dos grans roures.


Aquesta cista megalítica té unes dimensions de 3,20 m. de longitud, per 1,40 m. d'amplada per 1 m. d'alt. A l'excavació realitzada, no se'n va extreure res, però per la seva morfologia es pot datar dins de l'inici del Calcolític (2200 - 2000 a.C.).

Tornem cap el cotxe amb la intenció de continuar veient dòlmens de la zona, però la quantitat de boletaires, caminants i cotxes ens fa desistir. Ens mengem l'entrepà a un raconet tranquil i decidim anar cap a Montmajor, aviam si la cosa està més tranquil·la. Tornem cap a la C-26 baixant la muntanya i anem una miqueta més en direcció cap a Berga fins que veiem un desviament a mà dreta cap a Linya i Cardona. Poc abans dels dos quilòmetres, girarem a mà esquerra i seguirem la nova carretera durant 3,4 quilòmetres més. En aquest punt, la carretera empalma amb una altra i nosaltres tirarem cap a dreta, seguint durant 700 metres més. Després d'una corba tancada a l'esquerra, trobarem una pista de sorra a la dreta que seguirem uns 130 metres, quan apareixen les terres conreades. Segurament no veurem el dolmen, però és allà, a la nostra esquerra, just sobre el monticle de sorra. 


El sepulcre de Sant Grau, també conegut com la Tomba del Moro és una cista del Calcolític (2200 - 1800 a.C.) de la qual no hem sabut trobar les seves dimensions (crec que podríem du un metre a les nostres excursions...). Hem trobat informació d'una antiga cista anomenada Tomba del Moro prop de l'església de Sorba, però diuen que actualment està desapareguda en estar conreats els camps on se situava i per les dimensions no ens acaba de quadrar.

Un cop visitat el sepulcre, se'ns comença a fer tard, així que la jornada ha estat poc lluïda pel que fa a dòlmens, però tornem amb uns rovellons pel sopar.


Coordenades:

Can Misèries: UTM(ETRS89): 31T, 385111, 4661635
Sant Grau: UTM(ETRS89): 31t, 387887, 4645766

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada