TRANSLATOR

dilluns, 29 de setembre del 2014

Possible dolmen i menhir a Arenys de Munt i inscultures a Cardedeu

Ja s'acaba el cap de setmana romàntic, on vam fer la mini-ruta d'Inscultures i estela-menhir del Pla de la Calma, com la veritat no ha fet gaire bon temps en els últims dos dies, i avui dilluns (festa per a nosaltres) s'ha aixecat molt assolejat, decidim, anar a fer un volt per la muntanya.

Avui he estat jo el del "mono" de dòlmens, com ja no en tenim gaires de no vistos per la zona, vam buscar bé i vam decidir anar a Arenys de Munt.

Anem per la C-61, en sentit Vallgorguina a Arenys de Munt fins l'entrada de la urbanització Collsacreu, allà deixem el cotxe, i just al davant surt el GR-83 que seguint-lo porta al possible dolmen.

Com ha estat plovent gairebé un dia sense parar, nosaltres decidim tornar a peu per la C-61 uns metres i agafar un camí ample a la nostra esquerra, que després empalma amb al GR-83. En 1 quilòmetre més o menys de camí, després d'un parell de corbes i una forteta pujada, ens trobarem a tocar la vora esquerra del camí el possible dolmen del Parent Rost.


El megàlit en qüestió no ha estat excavat mai i es troba en molt mal estat, agreujant la seva salut el camí que han fet passar per allà mateix. Les pedres estan totes arrencades de terra de fa poc, es veuen les marques de la sorra. He trobat una fotografia anterior del megàlit, i "vaja", amb tots els respectes, el que diguin que no és un dolmen... bé, no sé... no sóc un expert, però bé després de veure 220 dòlmens, crec que quelcom se'm queda. M'ha semblat veure part de cròmlec i pedres del túmul clavades a terra fent monticles, a més són els únics rocs d'aquestes dimensions per la zona i curiosament tenen forma rectangular.

Deixem el sepulcre, no-sepulcre i tornem al cotxe. Ara ens endinsem amb ell a la urbanització, sempre seguint l'avinguda Montnegre fins el final, on s'acaba tallada pel bosc. Allà deixem el cotxe i caminem pel carrer asfaltat cap a l'interior del bosc, d'on surt un corriol que seguint-lo ens portarà en uns 50 - 100 metres al menhir del Pla de les Bruixes o de la Gauxa, que se situa al voral esquerre del camí, a una corba a la dreta.


El monòlit té unes dimensions de 2.45 metres de llargada per 0.85 d'amplada. Pel tipus de fotografia, sembla més petit, però és que és l'única que no m'ha sortit cremada!! Tot i les seves dimensions, les cares visibles com a mínim, estan molt pulides. Per la seva morfologia, Baldrís l'ubica al Neolític (3000 - 2500 a.C.).

Esmentar que a la zona, el tipus de granit d'aquest menhir és inexistent, pel que va ser transportat en l'antiguitat de ves a saber on.

Desfem el corriol i tornem al cotxe, de camí cap a casa fem un volt i anem a Cardedeu a visitar una pedra amb gravats, segons Baldrís, un possible menhir. Per arribar-hi, des de Cardedeu anem direcció Cànoves per l'Avinguda d'Àngel Guimerà, que més tard va a parar a la BV-5108. Seguirem per aquesta carretera fins que veiem a mà dreta una carretera que mena a la urbanització de Les Pungoles. Just abans d'arribar a les cases, al primer camí a mà esquerra virem i a uns 200 metres trobarem al marge esquerra del camí la Pedra Foradada dels Quatre Termes.


És un possible menhir amb una gran creu a la cara visible, que no sembla prehistòrica i que a la cara inferior té multitud de cassoletes... segons els que l'han vist (jo, aquell dia, no tenia ganes de girar-la).

No he trobat el seu datatge, el que sí he trobat és que aquesta no és la seva ubicació originària, ara l'han ubicat utilitzant-la com a divisió fronterera dels quatre termes, d'aquí el nom. Al costat del possible menhir hi ha un planell informatiu d'això que he comentat.


Tornem al cotxe i cap a casa, que déu n'hi do amb el cap de setmana romàntic!!


Coordenades:

Parent Rost: UTM(ETRS89): 31T, 459882, 4608418
Menhir del Pla de les Bruixes: UTM(ETRS89): 31T, 461135, 4609437
Pedra Foradada dels Quatre Termes: UTM(ETRS89): 31T, 447175, 4613299

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada