TRANSLATOR

dilluns, 1 de setembre de 2014

Menhir de Mollet o del Pla de les Pruneres

Dilluns, la Cris fa dues setmanes que treballa, plega a les 17:00 i va al gimnàs mentre jo dono classes de Català. A dos quarts de vuit ja estem preparats per a fer la dura ruta que ens portarà a a veure el menhir. Així doncs, chiruques, xocolata i una gran ampolla d'aigua... i crema solar per la Cris, que se'm crema ràpid!!

Sortim de casa i creuem l'Illa, passant pel "preciós" Ajuntament de Mollet del Vallès, fins que veiem a mà esquerra un fort pendent, que en pocs metres ens durà al parc de Can Mulà, al qual trobarem un edifici, antiga propietat dels amos de la gran empresa tèxtil que hi havia a Mollet i que ocupava gran part de l'Illa. Ara pertany a l'ajuntament igual que el parc, que temps enrere havia estat el jardí de la casa.

Entrem a l'edifici, avui en dia biblioteca, i, després de fer cua per a tornar uns llibres, demanem a la noia que ens ha atès, per veure el fabulós megàlit que tenen al pati, ens obre les portes del darrere i ens deixa davant de l'immens roc.


Es troba "súper-protegit" (no trepitgeu les pedretes del davant, salta una alarma!!), ja que és un dels menhirs més importants d'Europa per les seves característiques. Té gran quantitat de gravats curvilinis i, just sota de la marca de la palada de l'excavadora amb el qual el van descobrir, es pot veure gravada una cara humana.
Aquesta menhir es va trobar l'abril del 2009 durant les obres de construcció del parc i l'aparcament soterrat de les Pruneres, a uns 10 metres de fondària. Per això s'han conservat tant bé tots els gravats, tenint en compte que aquest megàlit és del Neolític, ara farà uns 5000 anys.

Té una llargada de 4.90 metres, de la qual 110 centímetres són enfonsats a terra, una amplada de 68 centímetres i un pes de 6200 kg. Tot i que és força imponent, de menhirs n'hi ha de més alts per Europa, però, dins de l'àmbit de les esteles-menhir, és un dels més alts del continent, sinó el més alt.

El tipus de roca no és autòctona de la zona ni de zones properes, és a dir, que el van transportar d'alguna manera.

Ara, ens dirigim al parc de les Pruneres, on el van trobar, ja que allà han erigit un "cutre-menhir" en record d'aquest. Amb palada i tot!!Coordenades:

Menhir de Mollet o del Pla de les Pruneres: A la Biblioteca Municipal de Mollet del Vallès
"Cutre-menhir": Lloc original on es va trobar: UTM(ETRS89): 31T, 434631, 4598762

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada