TRANSLATOR

dimarts, 2 de febrer del 2016

Poblat neolític de Ca l'Estrada

Avui, anirem ben a prop de casa, concretament a Canovelles, on han descobert un poblat neolític quan estaven fent un forat a terra per començar a inserir els fonaments de l'escola Els Quatre Vents... actualment, i des de fa ja temps, els nens estudien en barracons prefabricats, i just quan a la fi comencen a fer una escola decent, els nens i nenes de Canovelles s'hauran d'esperar un xic més... però no gaire, ja que el pla de construcció de la nova escola no s'atura. El pla constructiu està programat de tal manera que les restes quedin exposades al seu lloc original, almenys això diuen. Seria bo que això que diuen es dugui a terme, ja que és un dels pocs assentaments neolítics a Catalunya, i realment el més ben conservat, i l'únic amb aquests sòls de cabana, un sistema de recollida d'aigua, i enterraments, a part dels fogars, tan ben conservats.

Com el lloc és certament únic i espectacular, crec que el millor és inserir una fotografia del poblat.

Ara, no sé si això és tot el que hi ha o hi ha més coses sepultades sota terra, perquè en té tota la pinta. De fet, a l'estudi de la zona es parla d'un hàbitat d'uns 3000 metres quadrats; al meu parer, ha de ser bastant més gran del que es pot veure exposat (aquí no hi ha 3000 metres quadrats). Crec que amb un alineament de blocs, una petita "cisterna" (per dir-ho d'alguna manera) per a recollir l'aigua de la pluja, també hi ha dos enterraments, i només dos sòls de dues cabanes. Em sembla poca vivenda per una infrastructura tan ben delimitada i erigida.

Anem pas a pas, fixant-nos en les diferents construccions prehistòriques. La primera és el curiós alineament de rocs.

Els estudis creats del poblat pels entesos en la matèria diuen que seria un alineament per a la separació del món dels vius i el món dels morts, conclusió en la que no hi estic d'acord... les tombes són més properes al que seria el món dels vius, a poca distància de les cabanes... però bé, que tampoc els vull portar la contrària!

Just al costat, seguint el tall de les màquines que hi ha a la dreta de la foto, trobarem a la cantonada de l'excavació el primer fogar del jaciment... una altra cosa que no em quadra amb el parer dels arqueòlegs sobre el pensament de l'alineament... les vivendes són a l'altre costat... què fa un fogar al "suposat" espai per als morts... tenien fred? O potser era per a cuinar? Però bé, jo no sóc cap professional, només esmento el que molts afeccionats vam pensar quan ens van dir això.

Seguim endavant pel jaciment, i el primer que veiem és, al bell mig de la zona excavada, una depressió amb sòl pavimentat, per dir-ho d'alguna manera.

Aquesta depressió, segons els arqueòlegs, era per a recollir aigua de pluja, aquí sí que hi estic d'acord, tot i que tenen el Congost a tocar, que en aquelles èpoques a més, devia anar força més crescut del que va actualment. La depressió creada és prou gran... hi caben un quants litres aquí.

Seguim la visita tot apropant-nos a un enterrament... ja sabia que era un enterrament, ja que havia vist fotografies de l'excavació on es veu l'esquelet humà de l'individu, que hem pogut saber que tindria entre 50 i 65 anys, i que hi va ser inhumat farà uns 6500 - 6800 anys.

Com es veu, el sepulcre va ser mig destruït per la maquinària excavadora... tot i això, aquest va tenir més sort que el company, que sí que se'l van carregar del tot.

Encara bo, que d'aquest es va poder recuperar intacte l'esquelet humà, destrossant, això sí, l'aixovar que l'acompanyava... una cabra, un recipient que es va trencar en caure de la pala de la màquina... però el van poder reconstruir.

Al costat, veiem el que potser és el més espectacular del poblat, els dos sòls de cabana.

Això està ben pensat, només cal omplir els terres de sorra, i compactar-la trepitjant-la, així et queda un sòl planer i ferm.

Al costat veiem unes lones, que no aixecarem pas... però segons el què hem pogut saber, són fogars. De tots ells, n'hi havia un que no s'apagava mai, així tenien el foc just quan el volien... no sé si el tenien cobert o quelcom així, més que res per evitar la pluja.

Seguint tot rectes pel jaciment veiem dos forats perfectament delimitats a la part superior esquerra de l'excavació. No sabíem ben bé què nassos era, però ens hem assabentat que es tracta de dues sitges d'era medieval, d'entre els segles XI i XIII.

Com a dada final, anotarem un total de 6 fogars repartits a tot el poblat, que mitjançant el Carboni 14 han donat datacions d'entre el 4800 i el 4500 a.n.e.

Molt proper a aquest jaciment, se situa Ca l'Estrada I, on es van trobar l'estel·la menhir del mateix nom (podeu consultar l'entrada Menhirs i poblat al Vallès Oriental i Occidental I), un parell d'enterraments neolítics (d'una dona d'uns 25 - 30 anys i d'un nen d'un 5 - 7 anys), així com estructures posteriors (romanes i medievals). Aquest jaciment no es pot visitar, ja que va quedar sepultat per la ronda nord de Granollers.


Coordenades UTM(ETRS89):

Poblat neolític de Ca l'Estrada II: 31T 439962 4608074

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada