TRANSLATOR

dilluns, 16 de maig del 2016

Dolmen a Moià VI

Avui farem una altra sortideta a la recerca de megàlits d'aquests fàcils d'arribar. Anàvem amb la idea de veure un dolmen i dues coves... finalment, només vam visitar el sepulcre, però ens vam emportar una grata sorpresa.

Posem rumb a Moià i quan entrem al poble venint des de Castellterçol per la C-59, ens desviem a l'esquerra per la N-141c, que porta a Manresa. En aquesta, girarem a la dreta pel tercer desviament que veiem en sortir del poble, el segon a partir de la riera de l'Om, direcció el circuit de motocròs, Circuit Verd de Moià.

Ens endinsarem uns metres per ell fins a trobar un aglomerament de desviacions i agafarem la de més a l'esquerra. Aquesta duu al Circuit Verd de Moià. Un cop arribats al circuit i al costat del camí que baixa fins al circuit, habilitat per als concursants, hi ha un altre que surt tal i com veníem, just al costat, agafarem aquest últim. És el que et deixa al costat del dolmen de Vilaclara si tens un cotxe una mica altet, la pista no està del tot malament, però nosaltres vam deixar el cotxe en creuar el Torrent de Bussanya i vam seguir a peu, tot rectes pel camí, fent una agradable passejada.

Aproximadament en 1600 metres, i havent deixat una bifurcació a la dreta, trobarem, també a la dreta del camí, a uns metres d'ell, el sepulcre de Vilaclara.


Aquesta cista megalítica datada, per la seva morfologia, d'època neolítica final a l'Edat del Bronze, vers el 2500 - 1500 a.C., té unes dimensions internes d'1.96 metres de llarg, 1.11 d'ample i 48 centímetres d'alt.

Fou excavat l'any 1962 per Ricard Batista. L'excavació, però, no va ser gaire fructífera, ja que en ella no aparegué cap tipus de resta arqueològica.

Just davant seu, entre el camí i el sepulcre veiem el que es creu que és la coberta del megàlit, encara que diversa gent opina que és una estela. La veritat, no sembla mala idea, ja que està espectacularment gravada. D'altra banda, les seves dimensions són perfectes com per a fer de coberta del sepulcre de dos metres més amunt.


Les dimensions de la llosa són de 2.28 metres de llarg, 1.20 d'amplada i 30 centímetres de gruix. Del seus gravats, esmentar que la cassoleta que es veu en primer terme a la fotografia té 10 centímetres de fondària.

La sorpresa que havíem dit abans, ens la vam trobar al poc de veure el dolmen, quan ens vam fixar que al costat i darrere seu hi ha un conjunt de petites cistes, amb tota la pinta de ser d'època medieval.




No hi ha gaire informació oficial d'elles, però pel que hem pogut esbrinar no vaig errat amb la meva datació, tot indica que són d'era medieval. Crec que vam comptar cinc sepulcres, i, si busqueu bé, a diversos racons hi ha forats a terra que podrien ser altres antigues tombes, ja molt malmeses.

Apa, visita feta, tornem cap a casa, que ens hem entretingut a la necròpolis i no dóna temps de veure les coves! Les deixem per un altre dia.


Coordenades:

Vilaclara: UTM(ETRS89): 31T, 421721, 4630371
Necròpoli medieval de Vilaclara: UTM(ETRS89): 31T, 421721, 4630371

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada