TRANSLATOR

dissabte, 14 de maig del 2016

Dòlmens a Darnius II i Maçanet de Cabrenys II

De nou a l'Alt Empordà per a visitar dos dòlmens fàcils d'arribar, que no hi ha ganes de caminar molt.

El primer, el dolmen de Pardals, al què arribarem tot fent com si anéssim al dolmen de Mas Puig de Caneres i seguirem la pista tot prenent la primera bifurcació a la dreta. A partir d'aquí, veurem diversos trencalls, també a la dreta, tots ells barrats per a cotxes pel mateix estil de tanca. Travessant-los a peu, es pot arribar fins al dolmen, tot caminant i fent el pronunciat pendent que hi ha.

Nosaltres però, com hem dit, avui no caminarem gaire; seguim la pista fins a trobar una bifurcació on prendrem el camí de la dreta, que es troba en més mal estat que pel que veníem. La pista comença la pujada al cim amb un fort pendent i, al poc, aturem el cotxe, deixant-lo enganxat al voral dret de la pista... Si anéssim amb un 4x4 o un sub, podríem seguir, però és hora de caminar, que el 308 és un cotxe de ciutat, i tot i que aquest el tenim més que avesat a pistes i camins de cabres, més val parar a temps, que no quedar-nos tirats al bell mig del bosc.

Seguim la pista, ja a peu, fins a deixar la masia de Mas Cros a sobre el camí, a la nostra esquerra. Al poc, on l'atrotinat camí fa un gir a l'esquerra donant accés al mas, veurem un altre que surt al vèrtex de la corba que segueix la direcció de l'anterior, tancat per un filat que no dubtem a travessar, seguint les indicacions de l'amo del mas. En una estona, ens trobem una tanca per a cotxes com les que havíem vist anteriorment, també la creuem i seguim pel camí fins que arribem a la part alta del cim, on veurem un caminoi a l'esquerra que ens durà en uns 20 metres al dolmen de Pardals. Del sepulcre al Mas Cros, hi ha uns 900 metres.

Un cop érem al dolmen, vam fixar-nos que des d'ell es veu una construcció que deu ser l'anomenat Can Pardals, al que suposem que es deu arribar tot seguint el camí principal que arriba al cim del Puig del Portell.

Aquest sepulcre de corredor fou descobert per Jaume Vergés l'any 1999 en un regular estat quan van netejar el bosc, i va ser excavat del 2003 al 2006 per tres arqueòlogues gironines: l'Ariadna Baulenas, l'Assumpció Colomer i l'Assumpció Heras, essent aquesta última la que el va restaurar vers l'any 2010.

Pel que fa a les dimensions de la cambra de l'antic sepulcre, es documenten una llargada d'1.45 metres, una amplada d'1 metre i una alçada d'1.33 metres. D'altra banda, el túmul, de tendència ovalada, és prou espectacular (reconstruït), format per petites pedres, i consta de dues anelles de lloses més grans a mode de cròmlec peristàltic d'entre 6.5/7.5 metres de diàmetre. Acabem documentant les dimensions de la llosa de coberta, que fa 3 metres de llargada, per 1.40 metres d'amplada i 30 centímetres de gruix.

Aquí presentem la planta i l'alçat a dia 31-1-2000, i la restitució al que seria la seva forma original.

Extret de "Nous monuments megalítics de l'Alt Empordà" d'en Carreras i en Tarrús

De l'excavació, es documenten unes troballes prou nombroses: Restes humanes de dos nens i un adult, fragments ceràmics de diverses èpoques que van des del Neolític fins al Bronze final, 1 trapezi i 2 làmines de sílex, 30 denes discoïdals d'esteatita, una arracada de bronze i una urna d'incineració del Bronze final.

En el seu dia, vam trobar documentada una datació constructiva d'era neolítica, vers el 3500 a.n.e., amb reutilitzacions fins a l'Edat del Bronze, entre el 1500 i el 700 a.n.e., en aquesta última etapa, utilitzant urnes d'incineració. A dia d'avui, segons la nova datació de les eres prehistòriques, i segons en Carreras i en Tarrús, aquest megàlit fou erigit vers el 4200-3400 a.n.e., sent construït al Neolític ple.

Seguim la ruta anant a terrenys de Maçanet de Cabrenys, on a part d'un nou dolmen, trobem un lloc per menjar de manera tranquil·la i còmoda.

Bé, aturem el cotxe a la pista asfaltada al costat de la masia de Can Lleona, que crec que és el GR-11. Trobarem aquesta pista, a l'esquerra, poc després de sortir de Maçanet de Cabrenys per la GI-503 direcció a Darnius.

Un cop aturat el cotxe, ens posem a caminar pel camí sorrenc que surt a la dreta abans d'arribar a la casa. Vorejant aquesta, seguim el camí que es desdibuixa per una intensa capa de gespa i sortirem en un camí més definit, que seguirem a l'esquerra, tot fent un pronunciat pendent de baixada. El seguirem, un parell de minuts, fins a trobar un altre caminoi que surt a l'esquerra. En aquest, en un parell de minuts més (com a molt!) trobarem les restes del dolmen de Can Lleona.

Aquestes lloses són, segons els professionals del tema, les restes d'una galeria catalana datada vers el 3000 a.n.e., que va ser descoberta pels agents rurals de la zona l'any 2000. Tot i que en l'estat actual no es pot afirmar la tipologia (com diem, podria ser una galeria catalana), no es dubta a l'hora d'afirmar que és un dolmen, ja que les lloses farien un angle de 90 graus si ajuntem una amb l'altra en la posició en la que es troben actualment, donant un espai per la cambra sepulcral de, com a mínim, 1.90 metres de llargada, 1.32 metres d'amplada i 0.95 metres d'alçada. La cambra es troba a l'interior d'un túmul de 7/8 metres de diàmetre.

Com sempre que hi ha oportunitat, presentem la planta i l'alçat de la cambra del dolmen de Can Lleona.

Extret de "Nous monuments megalítics de l'Alt Empordà" d'en Carreras i en Tarrús

Amb això, donem per acabada la ruta, però la podeu ampliar i barrejar amb el dolmen de Mas Puig de Caneres i amb la ruta de Megàlits a Agullana II i Maçanet de Cabrenys I.


Coordenades UTM(ETRS89):

Pardals: 31T 483929 4693186
Can Lleona: 31T 481322 4693013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada