TRANSLATOR

dissabte, 1 d’agost del 2020

Menhir a Zestoa

Quan es viatja pel nord de la Península amb nens, és essencial preparar plans B per si fa mal temps. I un d'aquests plans el vam utilitzar un dissabte plujós i fred de les nostres vacances. Des del nostre allotjament a Aduna, ens desplacem per l'A8 cap a Azpeitia, on es troba l'Euskotren Museoa, o museu del ferrocarril, per a fer la visita al museu i un viatget en tren de vapor.

El museu té una àmplia col·lecció de trens, locomotores, tramvies, i algun autobús i camió. Tant per nens com per adults, està prou bé.

Però pels nens, el plat fort va ser el viatge en un autèntic tren amb vagons de fusta i locomotora de vapor. El recorregut, d'uns 5 quilòmetres, és paral·lel al riu Urola fins a l'estació de Lasao. I aquí, canvi de costat de la màquina i retorn al museu.

Després de tanta activitat i un bon dinar, el temps encara és pitjor, així que ens acostem a veure el menhir d'Arluze al proper poble de Zestoa, ja que s'hi pot arribar en cotxe. Curiosament, és l'únic vestigi megalític de la zona, tot i que som al poble de les famoses coves d'Ekain, que guarden les millors pintures rupestres del litoral basc. Nosaltres, però, amb els nens, ens guardem aquesta visita per a una altra ocasió.

Per a arribar al menhir, una vegada a Zestoa, ens dirigim cap a les coves, però, just després de passar per sota de la via del tren, ens desviem per la dreta a la bifurcació per Endoiabidea. Sense deixar aquesta carretera, en 2.5 quilòmetres, trobarem a la dreta el menhir d'Arluze. Com a ajuda per a trobar-lo, perquè ja sabem que la vegetació creix molt a aquesta zona, just davant hi ha un ampli camí que dona accés a un "caserío", i allà es pot deixar còmodament el cotxe. Aquest roc serveix actualment de fita de delimitació entre Zestoa i Deba.

Descobert el 1982 per J. Zabala, no ha estat mai excavat, pel que no és possible assignar-li una època d'aixecament.

Les seves dimensions són de 1.35 metres d'alçada visible, i amplada variable de 1.75 metres a la base a 0.20 a la part alta. El seu gruix és de 0.30 metres.

Diu la llegenda que aquesta roca fou llançada per Samsó des del pic d'Izarraitz en direcció al mar, però la seva força no fou l'adient i el roc va caure on el veiem ara.

Com hem dit abans, aquest menhir sembla isolat, però se'l considera membre de l'estació megalítica del mateix nom que el pic, Izarraitz, a la que també pertanyen un parell de túmuls, situats a més de 5 quilòmetres de distància en línia recta. Però com el temps no millora i no volem que els nens s'avorreixin de cotxe, desfem el camí fins a Zestoa i tornem cap a Aduna a que juguin una mica. I nosaltres, a preparar un altre pla B, que anuncien pluges també per demà.


Coordenades UTM(ETRS89):

Menhir d'Arluze30T 558844 4787870

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada