TRANSLATOR

dilluns, 25 de juliol del 2022

Dòlmens i menhir a Benavarri

Avui, visitarem els monuments megalítics de Benavarri/Benabarre, tot i que ja vam visitar un dels sepulcres que veurem el dia 27  juliol de l'any 2014. Però avui que fem la ruta sencera, refem l'entrada de nou.

Per a fer la nova ruta, que és la complerta, per ara, tornem a visitar el sepulcre del Mas del Abad, i ens fixem amb el recentment catalogat com a menhir del Mas del Abad. Tot anant direcció Benavarri des de Barbastre per la N-123 i entre els quilòmetres 33 i 34 de la carretera, ens desviem a la dreta per una carretereta asfaltada que duu a la masia d'Abad. Nosaltres, però, no hi arribarem, ens aturem més o menys al quilòmetre de començar, al costat d'un dipòsit o quelcom així que hi ha a mà esquerra, no recordem què era, però sí recordem que hi havia quelcom, de fet, es veu amb el maps!!

Bé, allà deixem el cotxe, i seguim a peu uns 40-50 metres més, fins a veure un caminoi que s'enfila quasi paral·lel al camí, vers la muntanya de la nostra dreta. Seguint-lo un xic més de 500 metres, veurem fàcilment primer el menhir, estintolat a terra, i després el dolmen de Mas Abad.

Aquest possible menhir, a falta d'un estudi decent, però que no té mala pinta, té una longitud de 2.05 metres, per una amplada a la part gruixuda de 65 centímetres i 40 centímetres a la banda més estreta; el gruix màxim que se li documenta és de 35 centímetres.

Inserim el croquis de Balere, extret de les fitxes de Luis Millán, tots dos membres d'Hilarriak.

Com es pot veure, no és arrodonit, però sí que es denota una estranya morfologia, sembla una estela senyalitzadora del sepulcre, pel que nosaltres li atorgaríem la mateixa datació que la tomba, que documentarem tot seguit.

Pocs metres després seguint el corriol, trobem el dolmen de Mas del Abad. Descobert per Ramón Roy Perdiz l'agost de 1991.

Aquest megàlit consta d'una obra tumular de 8 metres de diàmetre i 40 centímetres d'alçada. D'altra banda, la cambra del sepulcre de corredor de Mas del Abad, té unes dimensions de 1.60 metres de llarg per 1.40 d'ample i les dimensions del corredor són 2.80 metres de llarg per 1.20 d'amplada màxima. La seva antiguitat no està clara, potser degut a que aquest sepulcre ha estat espoliat contínuament des de fa anys, el que vol dir que no hi han pogut trobar restes per a poder justificar una data.

S'ha de dir, però, que l'hem trobat documentat, per part de la Diputación Provincial de Huesca, vers el III mil·lenni a.n.e., a finals del Neolític, inicis del Calcolític.

Inserim un croquis de Balere, extret de les fitxes de Luis Millán.

El que si que hem trobat és que Ramón Roy, que era l'amo de la finca, també va descobrir les pintures rupestres de Mas de Aspra. Desconeixíem la seva existència, però pel que hem trobat, es tractaria de tres antropomorfs en color negre que no es troben gaire lluny del Mas del Abad.

Inserim la planimetria publicada per Luis Millán a les seves fitxes arqueològiques de monuments megalítics.

Per si voleu una vista 360 graus, aquí inserim l'enllaç al sketchfab que hem trobat.

Tornem fins el cotxe i seguim pel camí que surt igual al que hem agafat per anar al conjunt de Mas del Abad, però a l'altre costat del camí. El seguim, tot vorejant els camps al seu inici, més tard, aquest ascendeix al turó, i a la part ja planera veurem un caminet a la nostra dreta que dona accés al dolmen de San Salvador.

També descobert per Ramón Roy el desembre de l'any 1995. Sembla ser que ens trobem davant d'un dolmen simple, amb un túmul molt ben conservat d'un diàmetre de 7-8 metres, i una alçada màxima conservada de 40 centímetres, al centre es localitza una cambra sepulcral que amida 1.40 metres d'ample i 2.10 metres de llarg. A l'interior, hi ha una llosa que sembla que serien les restes de la de coberta.

No ha estat mai excavat, però com el seu proper germà és datat, segons la Diputación de Huesca, vers el III mil·lenni a.n.e., a finals del Neolític, inicis del Calcolític.

Aquesta és la planimetria que presenta Luis Millán a la seva fitxa.

Un cop visitat el megàlit, anem a per l'últim dolmen de la ruta, el de Mas Balón. És per suposat el més difícil de localitzar, ja que no hi ha camí definit, com a mínim quan el vam visitar. Aquest es troba tot seguint rectes pel camí on hem arribat a San Salvador i, com als 450 metres, ens desviarem a la dreta pel mig del bosc, fent ús del G.P.S. i buscant el pas més practicable fins a trobar el dolmen de Mas Balón.

I com no, fou descobert per Ramón Roy, abans del 1995, quan el va donar a conèixer. Es tracta d'un sepulcre estrany, com a mínim per a nosaltres, consta d'un túmul de 7 metres de diàmetre, i que conserva una alçada màxima de 60 centímetres, d'una cambra sepulcral de forma poligonal bastida per 8 lloses, que amida interiorment 1.65 metres per 1.95 metres.

I aquí bé el que jo deia estrany, a l'interior de la cambra hi ha una altra llosa clavada que divideix l'estança de forma longitudinal segons alguns autors; segons altres, serien les restes de la coberta que, a dia d'avui, no s'ha localitzat.

Com sempre que podem, inserim una planimetria per veure més clarament el sepulcre. Aquesta és la que presenta Luís Millán a la fitxa del corresponent jaciment.

En aquest sí que hem trobat quelcom arqueològic:  es documenta una punta de sageta en coure o bronze, recuperada a l'entorn immediat de la tomba.

Amb aquest sepulcre visitat, tornem cap el cotxe amb la sensació de que per aquí n'hi ha d'haver més, sempre que els hagin respectat, però que bé, té bona pinta.


Coordenades UTM(ETRS89):

Menhir de Mas del Abad: 31T 288392 4664632
Mas del Abad: 31T 288378 4664657
San Salvador: 31T 289142 4663925
Mas Balón: 31T 289980 4663753

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada