TRANSLATOR

diumenge, 24 de juliol del 2022

Dolmen a Riba-roja d'Ebre

A la fi, comencem les esperades vacances; anirem cap a Nafarroa, fent parada i visites a Osca, però el primer que visitem és un sepulcre català, el més meridional, el recentment trobat túmul de Saira.

Per arribar-hi des de Cardedeu, emprenem l'AP-7 i després l'AP-2 en direcció Lleida, i la deixem a la sortida número 6. Al poc, emprenem la C-12 a la nostra dreta, que passa per sobre de l'autopista tot dirigint-se a Maials. Entrem al poble seguint la C-45 i seguim rectes a dues illetes. A uns 450 metres de la segona, girem a la nostra esquerra emprenent la LV-7046 i avancem 2.1 quilòmetres, on virem a l'esquerra per un camí sorrenc que va entre camps d'arbres fruiters. No recordo quins eren exactament, però, bé, eren arbres joves.  Seguim per la pista fins que trobem una edificació a la nostra esquerra, on nosaltres vam deixar el cotxe. Des d'allà, vam seguir per la mateixa pista uns 150 metres, lloc on, al vèrtex interior de la corba a la dreta, hi ha trobarem el Túmul de Saira.

És un dels megàlits trobats més recentment a Catalunya, concretament l'any 2019 per Joan Francesc Martí Aresté, veí de Maials.

Es tracta d'una dolmen tipus cista de l'estil caixa megalítica tancada, que conserva part de l'enllosat de la cambra sepulcral. Aquesta té unes dimensions internes de 1.50 metres de llarg, 1.15 metres d'ample i 82 centímetres d'alçada, continguda a un túmul de 9-10 metres de diàmetre, sense restes d'anell peristàltic.

El sepulcre ha estat excavat per Xavier Bermúdez i Cristina Belmonte en dues ocasions i s'hi han pogut recuperar restes òssies humanes pertanyents a un infant, que ara mateix es troben en procés de datació per C14, i un fragment de ceràmica a mà llis.

Pel tipus de megàlit, Tarrús i Carreras el daten al Calcolític recent - Bronze antic, vers el 2700-1800 a.n.e.

Visitat el sepulcre, tornem al cotxe i seguim camí a Osca, però, abans d'arribar a destí, ens aturarem tres cops més per a veure poblats prehistòrics. A ells, els hi dedicarem una altra entrada.


Coordenades UTM(ETRS89):

Túmul de Saira: 31T 287878 4578801

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada