TRANSLATOR

divendres, 16 d’agost del 2013

Dolmen a Torrent

Anem a veure els meus pares al camping, i aprofitem que estem pel Baix Empordà per localitzar i visitar algun sepulcre.

Agafem la C-66 direcció La Bisbal i ens desviem a la primera rotonda cap a Torrent, seguint per la carretera, agafarem el primer camí que veurem a l'esquerra, asfaltat i a uns 300 metres de la rotonda. Seguirem el camí asfaltat fins al final, on veurem una rotonda, en la que girarem a la dreta, i al poc veurem un camí de terra, allà aparquem el cotxe. A peu, seguirem el camí de terra i, quan aquest es divideix en dos, si ens fixem, veurem com entre ells hi ha un turó. El dolmen del Cementiri dels moros o Puig Roig és a dalt de tot.

Recomano intentar la cerca del sepulcre pel camí de l'esquerra i intentar pujar fins al turó, vas directe. Nosaltres vam donar un munt de voltes.


Aquest dolmen a mi em va agradar molt, no només per les seves dimensions (13 metres de llargada per 2.5 d'ample), sinó per la seva morfologia, construcció i conservació. Tot i que l'estat del dolmen és d'abandó total.

Crida l'atenció que entre el corredor i la cambra gairebé no hi ha diferència d'amplada, ni d'alçada (galeria coberta), el què el fa visiblement molt majestuós. Té un túmul visible de forma el·líptica de 22 metres per 16, el que vol dir que és un dels túmuls més grans de Catalunya. I com a cosa espectacul·lar, per si amb les dues dades que he aportat no n'hi ha prou, consta d'un munt de lloses col·locades radialment des del dolmen.


La vegetació tapa un pèl aquests radis, però bé, per a que us feu una idea, fixeu-vos en les lloses aixecades, totes mirant al dolmen.


Aquí se'n veu una de gran, entre les plantes amb el dolmen al fons.


I aquesta de la part del davant del dolmen, on també es veu una gran llosa a la part dreta de la fotografia.

A aquest sepulcre, s'hi han trobat diverses i nombroses restes, com a destacable, les més de 1200 peces dentals, fet que atorga al sepulcre la quantitat d'entre 100 i 120 inhumacions. Pel que fa a la seva cronologia, Pericot el situa al Calcolític, entre el 2000 - 1800 a.C.

(Dia 26-11-2017) Avui fem una actualització de l'entrada, degut a que tenim noves fonts d'informació i ens en fiem més d'aquestes que de les d'en Pericot, no per desmerèixer a l'arqueòleg, més aviat perquè han passat quasi 80 anys, i, òbviament, tot evoluciona.

Segons Xevi Niell Ciurana, la llargada interior del megàlit és de 12.70 metres i 2.50 metres d'amplada, i té un túmul ovalat de 22 per 16 metres. A l'interior del túmul, hi ha, com hem vist a les fotografies, segons ell, 37 filades de lloses radials.

Pel que fa a troballes, documenta les 1200 peces dentàries i el nombre de 100 - 120 inhumacions, milers de fragments ceràmics, centenars de denes d'esteatita i cal·laïta, molts botons d'os, 8 vasos, 4 plaquetes de pissarra polida, 2 ganivets de sílex, 2 punyals també de sílex i 5 puntes de segeta del mateix material; també sorgiren diverses peces fetes amb petites làmines d'or.

Per la seva morfologia i el seu aixovar, en Xevi li otorga una datació d'entre el 3000 i el 2500 a.C.


Coordenades:

Cementiri dels Moros: UTM(ETRS89): 31T, 509640, 4645428

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada