TRANSLATOR

dissabte, 3 d’agost del 2013

Dòlmens i vil·la romana al Pla de l'Estany

Aquest cop anem a Banyoles. Fem una visita a les Estunes que té la capital del Pla de l'Estany, deixant el cotxe a tocar de l'estany més gran del país, i fent una caminadeta d'una mitja hora com a molt!!

Recomano fer una visita a aquesta curiositat natural en forma d'esquerdes a la roca que originen cavitats subterrànies. Sempre vigilant, no desllorigar-se un turmell, és molt fàcil aquí.


Si vols, et pots endinsar pel mig de les anomenades estunes. Jo, de fet, no em vaig poder resistir, maleint no haver portat el frontal per endinsar-me més i més.


Després d'admirar el racó, tornem al cotxe i anem direcció Pujarnol per la GI-524, parant  a la vil·la romana de Vilauba. Bé, comentem com arribar-hi. Sortint de Banyoles justament pel mateix carrer que hem seguit abans per anar a les Estunes i girant cap a la dreta a l'alçada de la font Pudosa, que ja la tindrem ubicada per la ruta d'abans... (si t'hi apropes, s'olora, però és quan s'acaba la ciutat, per si no heu anat a les Estunes) i s'ha d'agafar el segon trencall a l'esquerra, endinsant-nos per la GI-524, fins que veiem la vil·la.

La visita a Vilauba la vam fer a mitjans del 2013 i en aquells temps la carretera passava pel mig d'ella. Pel que tenim entès, ara han canviat el recorregut de la carretera, per a poder excavar aquesta zona, ja que les termes excavades de la vil·la han resultat ser de les més importants de Catalunya i es trobaven just sota la carretera. Segons el que he llegit, han variat la GI fent-la passar uns metres més avall.

  
Aquesta construcció és datada al segle I de la nostra era, tenint diverses actualitzacions de la vil·la durant el segon i el tercer segle.

Un cop feta la paradeta i la visita, seguim per la GI-524 en la mateixa direcció que portàvem. Seguirem per la carretera fins a trobar un desviament a la dreta amb el rètol indicatiu del dolmen de les Closes i un altre de Puigsuris. Al poc d'agafar el desviament, en un revolt a l'esquerra, veurem a la part dreta de la corba, una senyalització del dolmen. Allà deixarem el cotxe i saltant el filat del camí que surt de la mateixa corba, ens posem a caminar per ell, i en dos minuts (com a molt) veurem en pocs metres a la dreta d'aquest el dolmen.


A les excavacions al sepulcre, no s'hi ha trobat cap resta conservada de la seva primera època, calculada pel tipus arquitectònic. Té unes dimensions de 1.35 metres de longitud, una amplada de 1.30 i una alçada de 1.25 metres. És datat, segons el rètol informatiu, perquè no hem trobat cap tipus de datatge per internet, del 3000 - 2000 a.C.

Anem a fer l'entrepà, que ja hi ha gana!!

Tornem al cotxe i anem cap al poble de Sant Martí de la Mota, i tot anant per GIV-5191, a 2.5 quilòmetres del poble, trobarem el rètol indicatiu del dolmen del Turó de Sant Dalmau o de la Mota. Es troba a una parcel·la de la urbanització.


El megàlit fou erigit al Neolític final cap al 2700 - 2200 a.C., i va ser descobert l'any 1974. Fa uns quatre metres i és construït sobre la roca mare.

Les excavacions fetes al sepulcre de tipus galeria catalana van permetre trobar diferent i variat aixovar i restes òssies.

Vist el sepulcre, recollim i cap a casa.
Coordenades:
Les Closes: UTM(ETRS89): 31T, 477813, 4660783
Turó de Sant Dalmau: UTM(ETRS89): 31T, 480940, 4656184

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada