TRANSLATOR

divendres, 26 de juliol del 2013

Dolmen a Collsuspina

Avui anem a Collsuspina, a veure si trobem les restes del sepulcre Calcolític de L'Espina.

Així doncs emprenem la C-17 direcció Vic, des de Mollet del Vallès fins la sortida de Taradell-Collsuspina-Moià. Passem Collsuspina i ens desviem cap a la urbanització de Puigsagordi fins a trobar la casa de la Collada, on agafarem el desviament de la dreta direcció el Serrat Rodó. Per aquest camí en el que es pot passar amb cotxe seguirem fins que desaparegui la cinglera de la nostra esquerra, on el camí es fa un pèl més ample i no gaire després trobarem tot d'esplanades de gespa amb un petit bosquet a mà dreta del camí. El dolmen de l'Espina es troba dins d'aquest bosquet.

Ens trobem davant de les runes d'una cista de planta trapezoidal, jo diria que d'unes dimensions considerables, de la que es documenten in-situ totes les lloses, això si, caigudes a terra. Aquesta cista va ser estudiada per Ricard Batista l'any 1961, tot i que tampoc aporta gaire, ja que diu que és difícil determinar les dimensions del sepulcre, i li atorga una obra tumular circular i molt erosionada, sense donar dimensions.

Però cal dir que si que aporta una planimetria, de les restes del antic sepulcre.

Segons el centre excursionista de Vic, que el va excavar al 1920, per les troballes aconseguides, el dolmen fou erigit al Calcolític 27000-2200 a.n.e., i tenia unes dimensions de 2 metres de llarg per 1.50 d'ample i una alçada màxima de 2 metres.

D'aquestes troballes hem trobat documentades un total de 138 fragments ceràmics de diferents estils calcolítics, 26 botons prismàtics, 1 de piramidal, 1 fragment de punxó, 3 denes de collaret en os, 1 fragment de punxó de coure i antropològicament parlant van sorgir dues falanges, 2 queixals d'adult i 2 fragments cranials.

Recomanem al fer aquesta ràpida visita al sepulcre de Collsuspina, anar a veure els dòlmens a Balenyà.


Coordenades UTM(ETRS89):

L'Espina: 31T 432019 4629145

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada