TRANSLATOR

dissabte, 2 de febrer del 2013

Dolmen a Vilassar de Dalt

Avui anem d'excursió en cotxe, cap a Vilassar de Dalt, on hi ha un dolmen conegut a la zona. Pot ser que no ho sigui tant com la Pedra Gentil de Vallgorguina, però, per a mi no hi ha color. Aquest és molt més maco, com a mínim sembla un dolmen!

Per arribar-hi, prenem la carretera de La Roca (BV-5001) direcció el poble que li dóna nom al poble. Abans d'arribar al centre de la vila, a un semàfor, virarem a la dreta, direcció Òrrius. Seguirem per aquesta bonica carretera fins a trobar el GR92, en el que girarem a la dreta, passant per davant de l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes. Tranquils, es pot fer amb cotxe de qualsevol tipus aquest GR, de fet, penso que li falten cartells blaus i peatge per a ser una autopista de terra a Catalunya.

El seguirem un bon tros, fins a veure a mà dreta, el dolmen de La Roca d'en Toni o Can Boquet.



Aquesta galeria catalana data al Calcolític, cap el 2500 - 2100 a.C. La cambra amida 1.40 metres de llarg, per 1.40 d'ample i, com es pot veure, la llosa de coberta és bastant "heavy", fa 2.98 metres de llarg, per 1.50 d'ample i 0.70 de gruix. Com a curiositat, dir que del costat esquerre segons veiem la fotografia, la coberta sobrepassa la paret lateral de la cambra de bon tros. Per últim, dimensionalment parlant, dir que la llargada total del megàlit és de 2.75 metres.

Les excavacions que ha sofert són diverses i la majoria no documentades. Se sap que el Centre Excursionista de Catalunya el va excavar a principis del segle XX, però la documentació està il·localitzable (van trobar coses). Fou excavat de nou per Bosch i Gimpera, sense extreure cap resta. El 1950 per part del grup arqueològic de Vilassar de Dalt, i l'última i també l'única documentada el 1982 per part del Servei d'Arqueologia de la Generalitat, només determinant la tipologia del sepulcre, i pensant en una possible restauració... que clarament s'ha fet efectiva.

Quan ja hem admirat el sepulcre, ens posem en marxa per un camí que surt del megàlit en direcció sud-oest, el seguim i en pocs metres, a la nostra dreta ens trobem amb unes tombes medievals.


La necròpolis de Can Boquet consta de set tombes, entre elles una d'un infant. Es van localitzar l'any 1974 en els treballs de conreu del camp. A una d'elles, es trobà l'esquelet intacte, tal i com el van enterrar, amb les extremitats estirades.


Coordenades:

La Roca d'en Toni: UTM(ETRS89): 31T, 445108, 4598048
Necròpolis de Can Boquet: UTM(ETRS89): 31T, 445085, 4597996 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada