TRANSLATOR

diumenge, 10 de febrer del 2013

Cròmlec de Pins Rosers i dòlmens i menhir al Corredor

Ens llevem el diumenge d'horeta, que tenim cita a Aigües del Ter Llobregat de Cardedeu - Llinars per a visitar el Cròmlec de Pins Rosés o Rosers, situat dins de les instal·lacions de la planta de tractament d'aigües. Per a arribar-hi, anem fins la rotonda que dóna accés a l'autopista AP-7 a Cardedeu i agafem el camí de les aigües que surt de la mateixa rotonda fins que arribem a l'entrada de les instal·lacions. Donem els noms al vigilant, que verifica que som a la llista i ens acompanya fins el cercle de pedres. Si no heu demanat cita prèvia a l'empresa, el més segur és que no us deixin entrar!!


El cròmlec, no us feu il·lusions, no és pas Stonehenge, però té el seu interès. Actualment, no queden més que tres pedres dretes i 8 de tombades, de les vint que tenia originàriament, col·locades entre plantetes decoratives... per dir-ho d'alguna manera...

Segons el cartell informatiu, està datat entre el 3400 i el 2200 a.C. i segons hem pogut esbrinar el cercle té uns trenta metres de perímetre. Va ser excavat i publicat l'any 1879 per Joaquim Mercader de Bell-lloc i també va rebre la "visita" de GESEART l'any 1991.



Per acabar d'aprofitar el matí, marxem cap el parc del Corredor per la banda de Dosrius i fem el camí cap al santuari fins on vam deixar el cotxe quan vam anar a Ca l'Arenes. A aquella alçada, a la dreta del camí i pujant pel turonet, es troben les restes caigudes del "dolmen" de Ca l'Arenes II.


No hi ha gaire informació sobre aquest "megàlit", trobant com a data de construcció l'extens període que va del 3500 al 650 a.C. Però hi ha fonts que contemplen la possibilitat que es tractés d'elements d'una pedrera no gaire llunyana. Per tant no seria un dolmen... no sé jo.

Pujant cap al santuari des de la banda de Vallgorguina, passat el dolmen de la Pedra Gentil, i a 250 m a l'est de la masia que li dóna nom al sepulcre que visitarem,  veiem a l'esquerra del camí, en un petit turó enboscat, el dolmen del Trull.


Amida 1,70 m de longitud, 1,40 m d'amplada i 1 m d'alçada i sembla que era una galeria catalana, ara completament destruïda, però que devia ser impressionant quan encara es trobava sencera. Segons Francesc Baldrís, data d'entre el 2200 - 1800 a.C. A la seva prospecció, no es trobar res.

Un temps més tard, vam saber de l'existència d'un menhir just allà que nosaltres no havíem vist aquest primer dia. Per tant, tornem fins al lloc amb la intenció de cercar-lo. El vam trobar just un metre sota del dolmen!!! Com pot ser que no l'haguéssim vist???


Aquest menhir caigut rep el nom de menhir del Trull. No hem trobat les mides, però és força gran. Alguns autors el tracten com a possible menhir i d'altres com a possible part del dolmen. Per nosaltres, veient les seves dimensions, bastant més grans que la resta de lloses del dolmen, i que no acabaria d'encaixar-hi fent una reconstrucció mental del megàlit, ens inclinem més cap a que és un menhir.

Volíem acabar la jornada visitant el menhir Mañé, que no és a gaire distància de la masia del Trull, i també el possible menhir de Ca l'Arenes III, però la pluja fa acte de presència i pensem que és millor deixar-los per a un altre dia.


Coordenades:

Cromlech de Pins Rosers: (Aigües del Ter Llobregat)
Ca l'Arenes II: UTM(ETRS89): 31T, 455128, 4607497
El Trull: UTM(ETRS89): 31T, 457295, 4609635
Menhir del Trull: UTM(ETRS89): 31T, 457294, 4609643

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada