TRANSLATOR

dimarts, 5 d’agost del 2014

Dòlmens i túmuls del Monte Areo

Després d'uns dies pels Picos de Europa, ens dirigim a passar un parell més a l'oest d'Astúries. De camí, però, ens aturem a Carreño a visitar la necròpoli del Monte Areo, molt propera a Gijón. Carreño en sí, semblava fàcil de trobar, però igual que ens havien explicat al "concejo" de Cabrales, Carreño en sí no existeix... Vam sortir de l'autovia cap a Candás / Luanco, vam dirigir-nos cap a Candás sense que aparegués Carreño, així que ho vam buscar al gps, que ens va dur, per una altra carretera diferent a la mateixa sortida de l'autovia... Una vegada fet "el primo", decidim que és millor posar directament Monte Areo al gps i llavors, sense cap tipus de problemes, arribem a la muntanyeta a través de la carretera CE-6.

Un cop a Monte Areo, els dòlmens i túmuls no tenen gaire pèrdua, ja que es troben senyalitzats. En total, s'han localitzat més d'una trentena de túmuls, alguns dels quals s'han excavat i ens mostren els dòlmens o restes existents i d'altres han tornat a tapar-se. Hi ha dues zones visitables rellevants: la de Les Huelgues de San Pablo i el Cierru Los Llanos.

Com anem malament de temps i aprofitant que les pistes són boníssimes, pugem amb el cotxe fins a cadascuna de les àrees, començant per la del Cierru Los Llanos, agafant la pista cap al Monte Areo a l'alçada de Fancornio. Allà hi trobem un dolmen, unes roques amuntegades que formaven un dolmen i un parell de túmuls interessants.

Primer de tot, ens acostem al més visible del conjunt, el dolmen de Los Llanos (Monte Areo XV).


Es tracta d'un maco dolmen de corredor datat cap a l'any 3000 a.C. No hem trobat les mides del megàlit, però és una dada rellevant que la llosa de coberta pesa entorn els 2900 kg.

Davant d'ell, es troben les restes consolidades d'un dolmen que no s'ha restaurat i que ha estat espoliat diverses vegades. No té nom propi, però se l'identifica com a Monte Areo XVI.


Per les restes que el composen, sembla tractar-se d'una cambra de planta rectangular amb possible corredor d'entrada, també datat cap al 3000 a.C. No hem trobat informació sobre les dimensions del megàlit, únicament que la llosa que es veu en primer terme a la fotografia pesa uns 5000 kg.

Tornem al cotxe i anem cap al conjunt de San Pablo, on hi trobem identificats un dolmen i uns quants túmuls més.


El dolmen de San Pablo (Monte Areo VI) és una estructura simple que ha estat restaurada i s'ha tapat parcialment per un túmul, deixant només accessible l'entrada. Pel que fa a les seves dimensions interiors, la cambra té una alçada entre 1 i 1,20 metres i una amplada d'uns 2 metres.

A aquesta zona, els panells informatius ens mostren també l'existència de diversos túmuls, com el Monte Areo IV.


Les fotos no fan mai gaire justícia, així que no s'acaba d'observar la curvatura del túmul tot i que és força pronunciada.


Coordenades:

Necròpolis de Los Llanos: UTM(ETRS89): 30T, 274605, 4822900
San Pablo: UTM(ETRES89): 30T, 276705, 4823803

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada