TRANSLATOR

dimarts, 7 d’agost del 2018

Dolmen al districte de Porrentruy I

Després d'un dia de descans de "pedres", més que res per no agobiar als nens amb el tema i fer que ells també tinguin dies del seu rol, anem al Jura a visitar la llosa que queda del megàlit de la Pierre Percée.

Concretament, anem vers el poble de Courgenay. Per arribar-hi, és ben fàcil, només hem d'emprendre la carretera número 16 i sortir-nos a la sortida 6. En sortir, ens dirigim al poble, que queda a mà dreta després de la corba de sortida de la carretera. Als 2.2 quilòmetres d'anar rectes per ella, veiem a la dreta a la llosa dempeus que queda del dolmen.


Clarament, és de l'estil típic d'aquesta zona, el Schwörstadt. La llosa de l'antic megàlit fa 2.60 metres de longitud, tot i que hem trobat informació sobre un antic dibuix d'ella al que li atorguen deu peus d'alçada, és a dir, a uns 3.30 metres del terra. L'amplada de la llosa es canviant: fa 2.57 a la base, mentre que a la part inversa amb prou feines arriba als 2.30 metres. El seu gruix mig és de 0.45 metres.

Ens crida l'atenció que la primera excavació documentada que hi ha d'aquest sepulcre col·lectiu és del 1715, i que va patir d'altres a principis del segle XIX pel sotsprefecte de Porrentruy, M. Daubers. De la primera excavació, no hem trobat cap tipus d'informació, i, de la segona, només en sabem que es va confirmar que era un dolmen, pel que devien d'haver-hi les parets laterals de la cambra, però no es va localitzar res de res.

El forat per on s'introduirien les restes humanes fa 50 centímetres de diàmetre a la seva part sud i 40 a la part nord; les vores són arrodonides i les parets polides.

Tot i que a nosaltres ens va semblar molt clarament un sepulcre tipus Schwörstadt, alguns autors creuen en la possibilitat que realment sigui un menhir, degut a la seva hipotètica alçada d'aquell antic dibuix que hem dit abans.

Pel que fa a la data de construcció, els dòlmens tipus Schwörstadt s'han datat entre el 3500 - 3000 a.n.e..

Amb aquesta única visita, tanquem el dia dolmènicament parlant i anem a veure i dinar al poble de Saint Ursanne. Per completar el dia i de tornada a l'allotjament, a la tarda anem a fer un passeig per les gorges de Verena (Verenaschlucht). Totes dues visites són 100% recomanables!


Coordenades:

Pierre Percée: UTM(ETRS89): 32T, 358073, 5252007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada