TRANSLATOR

dilluns, 13 d’agost del 2018

Dolmen al districte de Tournon-sur-Rhône I i hàbitat al districte de Valence I

De tornada cap a casa, tot venint de Schweiz (Suïssa), fem la segona ruta d'aquest departament francès, l'Ardèche. Va ser prou novedós i interessant per nosatres, tot i que només vam visitar dos jaciments... precisament, el segon fou el que ens va fer "flipar" més.

El primer que veiem és el dolmen de Chabot o Chabaud, al que arribem partint des de Tornon, una població a la vora del riu Rhône, que en aquest tram fa de frontera natural entre Ardèche i Drôme. La ciutat es troba uns 20 quilòmetres al nord de la també ciutat de Valença. Explicarem com arribar des de Tornon, tot i que nosaltres vam anar per una altra via, ja que veníem de Suïssa.

Sortim de Tornon per la D-532, deixant enrere les cases del nucli i un parell de càmpings. Al poc de deixar-los a l'esquena, la carretera per la que anem gira vers la nostra dreta, però nosaltres seguim rectes per la D-534 que va en direcció Lamastre i Colombier le Vieux. 1.5 quilòmetres més tard, just havent passat un pont sobre el riu Duzon, girem a l'esquerra per la D-238 direcció Colombier le Jeune. Als 10.5 quilòmetres d'anar per ella, poc abans d'entrar al poble esmentat, girem a la dreta per una carrretera anomenada Pierrebonne. Seguint-la 1.2 quilòmetres, en aquest punt s'acaba l'asfaltat i veurem una casa a l'esquerra amb un camí sorrenc que li dona accés. Aquí deixem el cotxe, arribant-nos a peu al dolmen que es troba a uns 50 metres anant per aquest camí, a mà dreta.


Sobre aquest sepulcre fet en granit local només hem pogut trobar una datació neolítica, que es va excavar el 1880 i que es troba a una propietat privada.

Com anàvem sobrats de temps (és un dir), anem al que a nosaltres ens va semblar realment molt interessant, l'hàbitat de Roches qui Dansent. Hi arribarem tornant a Tornon per la D-532, refent el camí que hem seguit per arribar aquí. Ja anant per la zona de cases de la perifèria, ens desviem a la dreta direcció sud-est per la D-86, carretera que ens duu al centre de Tornon, tot vorejant el Rhône. Al poc, veiem un pont només per a vianants que el creua i, mig quilòmetre més tard, trobem una rotonda amb accés a un nou pont que el creua, aquest per a automòbils. Per ell creuem el riu i, just fer-ho, seguim cap a la dreta. Als 100 metres, virem de nou, aquest cop a l'esquerra, tot seguint la D-241. Al poc, trobem una nova rotonda on sortim per la primera, fent via per la D-532a i creuem unes vies de tren. Tot seguint recte, topem amb una nova rotonda, en la que sortim per la tercera, ara anant per la D-109. Als 7.7 quilòmetres, girem a l'esquerra en una bifurcació i als 750 metres virem de nou a l'esquerra, creuant l'A-7. La carretera per la que anem va paral·lela a aquesta A-7 i la seguim uns 1.5-2 quilòmetres, fins a trobar un desviament a l'esquerra uns 200 metres abans de creuar de nou l'A-7. Per ell, ens endinsem virant a la dreta per la primera carretera que ens trobem, la D-163, que seguim 1.1 quilòmetres, lloc on virem a l'esquerra seguint un antic asfaltat. 1.5 quilòmetres més tard, girem a la dreta per una nova pista asfaltada que creua l'hàbitat de Roches qui Dansent.


També conegut com el conjunt de pedres de Douévas, es troba dins del bosc de Quinze Ans. Es tracta d'un conjunt de blocs erràtics que podrien tenir uns 180 milions d'anys, alguns dels quals arriben als 10 metres d'alçada.


Un estudi del segle XIX de M. de Colonjon descriu l'indret documentant menhirs, dòlmens, un trílit, un cròmlec i un altar rocós. Sincerament, havent vist el lloc i llegint estudis porteriors, no sembla pas coincidir la realitat amb aquell estudi. També hi ha constància d'actuacions de pica-pedrers... així que vés a saber si tot això descrit el segle XIX era cert i ha desaparegut amb el pas dels anys.

El que sí se sap és que aquest jaciment va ser utilitzat per la tribu gal·la dels Al·lòbroges (Allobroges en francès/llatí), poble contemporani a les diverses tribus iberes. 


El nom de les Roques que ballen es deu a una de les múltiples llegendes del lloc, que diu que aquestes roques ballen la nit de Nadal mentre les fades les protegeixen.


Visitat el lloc i amb la pluja com a companya, retornem a l'allotjament per a preparar la bossa per a tornar a casa... les vacances ja s'acaben! 


Coordenades:

Chabot: UTM(ETRS89): 31T, 634057, 4986658
Hàbitat Roches qui Dansent: UTM(ETRS89):31T, 646174, 5002483

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada