TRANSLATOR

dijous, 2 d’agost del 2018

Inscultures i sepulcre al districte de Jura-Nord vaudois III

Nova ruta pel cantó suís de Vaud. El primer que vam anar a veure van ser unes inscultures que es troben al jardí de l'església del poble de Rances. No teníem ni idea de com eren, ni d'exactament on eren, però són prou evidents.


Just a la dreta d'aquest roc en veiem un altre amb gravats bastant més desgastats.


Aquestes dues pedres es van dipositar en aquest lloc l'any 1945, quan les van trobar en les obres de construcció d'una carretera.

Ara anem a veure un possible paradolmen, que havent-lo vist confirmo, al meu parer, la seva autenticitat.

Des del poble de Rances, prenem la carretera secundària de Le Noux en direcció L'Abergement, La Mathoulaz i Le Souchet. La seguim fins a la seva fi, on girem a l'esquerra direcció L'Abergement. Uns 900 metres més tard topem amb el desviament cap aquesta població a la dreta i allà aturem el cotxe.

A peu, tornem enrere uns 100 metres tot resseguint la  carretera per un bonic prat que hi ha, a la fi del qual veiem un ample camí a la nostra esquerra que s'endinsa al bosc. Als pocs metres d'anar per ell, veurem a la dreta un corriol desdibuixat que porta directe a un imponent aflorament rocós en pocs metres. Just davant d'aquest, veiem això...


Seguim mirant-nos el roc i ens adonem de que es troba completament treballat, ple de cassoletes i cavitats a la roca no naturals.


Donant-li la volta al megalític roc, veiem el que els experts de la zona cataloguen com a més que possible paradolmen, el paradolmen de Bon Château. En té molta pinta, sobretot per la gran quantitat de gravats que hi ha a la seva coberta, i si, imaginàriament, col·loques un parell de lloses treballades queda una cambra sepulcral perfecta.


Un cop a casa, hem pogut confirmar la nostra opinió amb la bibliografia, ja que l'arqueòleg Victor-Henri Bourgeois indica que es tracta d'un paradolmen al seu llibre del 1926 "Les monuments mégalithiques le long du Jura suisse". A més, comptabilitza les cassoletes en un total de 38 cassoletes.


Coordenades:

Cúpules RancesUTM(ETRS89): 32T, 311436, 5181574
Possible paradolmen Bon châteauUTM(ETRS89): 32T, 308966, 5181514

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada