TRANSLATOR

dissabte, 22 d’octubre del 2022

Hàbitat a Sant Llorenç de Montgai (Camarasa): La Roca dels Bous

Ens trobem a Camarasa i ens desplacem a un dels seus nuclis, Sant Llorenç de Montgai, a visitar el jaciment més important de la zona: La Roca dels Bous.

A Camarasa, prenem la C-13 en direcció a Balaguer i agafem al poc la LV-9047 cap a Sant Llorenç de Montgai. Després de recórrer 2.7 quilòmetres, veurem a l'esquerra una zona per a aparcar i, poc després, un caminoi a la dreta per a accedir a un aparcament de sorra més gran. Deixant el cotxe a qualsevol dels dos, ja veurem el cartell identificatiu del campus d'arqueologia de l'UAB, gestora del jaciment. Per accedir al jaciment, s'ha d'entrar al caminoi del parking gran i seguir les indicacions a la dreta per anar pujant per la muntanya suament acompanyats pels escaladors a les verticals parets de la Cascalda i els reflexes dels núvols sobre les calmades aigües de l'embassament de Sant Llorenç.

Tot i que es pot arribar fins al jaciment i veure'l parcialment des de la tanca, nosaltres vam optar per la visita guiada, on el primer tros es fa seguint el camí, les indicacions d'una tauleta digital i uns plafons informatius que et van posant en situació sobre l'entorn i el jaciment.

La Roca dels Bous és un jaciment en forma d'abric que servia de vivenda temporal als neandertals de fa 60000 anys que viatjaven entre els Pirineus i la plana de Lleida. Aquesta presència temporal s'ha determinat arran de la distribució anàrquica i superposició existent dels fogars, estratègicament enganxats a la paret i que, a més de servir per cuinar, donarien més escalfor als habitants de l'abric durant la nit.

Pel que fa a la datació, la gran quantitat de material lític de tipus mosterià (sílex i quarsita) i els ossos dels animals que els servien d'aliment han permès definir que els habitants de l'abric van ser, com hem comentat, neandertals, durant el Paleolític mig, mentre que anàlisis de carboni 14 sobre els ossos d'animals trobats als diferents estrats ha revelat una ocupació discontínua de fins el 36000 a.n.e. Aquesta data indica que és una de les últimes ocupacions neandertals, ja que els sàpiens ja habitaven aquesta zona durant aquell període. De fet, l'arqueòleg que ens va acompanyar durant la visita i que ha estat excavant al jaciment durant 3 campanyes ens va comentar que sembla que, a la Roca dels Bous, es podrien haver produït troballes neandertals - sàpiens, donant lloc a hibridacions entre ambdues espècies.

El fet de trobar restes d'entre el 60000 i el 36000 a.n.e. és excepcional i permet veure les evolucions dels neandertals en les seves diverses estades a l'abric.

El jaciment fou descobert a principis dels 1970 per Enric Sunyer i Coma, que el va excavar i en va publicar una memòria el 1973. Posteriorment, el Departament d'Història de les Societats el va excavar de nou entre el 1987 i el 2000, amb excepció del 1993. Des del 2001, el jaciment és exacavat cada any per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va ser declarat BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional) el 2015.

Per a acabar la visita a Sant Llorenç de Montgai, es pot fer una ruta circular al pantà, passant per la presa i pel turó del Monteró, que queda davant de la Roca dels Bous i on hi ha restes d'un poblat ibero-romà. 

Prop d'aquest jaciment, i també gestionat pel campus de l'UAB, es troba la Cova Gran de Santa Linya (entrada pendent de fer).


Coordenades UTM(ETRS89):

Habitat de La Roca dels Bous: 31T 321277 4638067

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada