TRANSLATOR

diumenge, 22 de febrer de 2015

Estela-menhir-dolmen a Seró

Cap de setmana per la Noguera que, òbviament, vam aprofitar per a veure megalitisme per la zona. Ens dirigim a Seró, un poble petit d'aquells que m'agraden, que pertany a Artesa de Segre. Mireu si és petit, que la població a l'any 2009 era de 93 habitants.

Però la troballa més impressionant, prehistòricament parlant, ha estat localitzada aquí. Per això, li dediquem una entrada a part dels altres megàlits que vam veure aquell cap de setmana. Arribem al poble tot agafant la C-14, des d'Agramunt a Artesa de Segre, girant a la dreta per la LV-3021 i passant per davant de Tudela de Segre. El següent poble és Seró. Sense baixar del cotxe en ple carrer principal veurem un escrit (Túmul / Dolmen megalític) en un mur que envolta un parc. A aquest parc, es troba el Museu amb el megàlit.

Aquí el teniu...

Tranquils, té una certa explicació la disposició de les lloses. Explicaré la mateixa història que ens van explicar a nosaltres...

Tot va començar quan iniciaren les obres per a la construcció del canal Segarra - Garrigues, que havia de portar aigua del Segre. Fent una rasa, a tres metres de profunditat, va aparèixer mig sepulcre, l'altra meitat se l'havia endut la màquina pel davant (tranquils que no se'l va carregar). Pararen les obres i excavaren el lloc, veient que totes les lloses eren gravades (centímetre a centímetre), per davant, per darrere, als costats... a la fi, tot!!! Estaven davant d'una cosa molt i molt estranya, diferent, única, un sepulcre amb totes les seves cares completament gravades. Per cert, aquest sepulcre tenia unes dimensions de 1.80 metres de llargada per 1.40 d'amplada. A l'excavació, es va trobar divers aixovar: ceràmiques, botons d'os de diferentes formes, més de 400 denes de collarets, nuclis i puntes de sílex, etc. Tot això acompanyant a diverses restes òssies humanes.

Van desmuntar el megàlit i documentar i examinar totes les lloses, veient que realment aquestes lloses eren, juntes, dues gegantines esteles i una altra de més petita. La primera faria uns 7 metres d'alçada, la segona mesuraria prop de 3 metres, mentre que la petita, que es conserva íntegra, fa 1.10 metres. L'estela més gran del conjunt està catalogada com l'estela més gran d'Europa.

Pel grup de prehistòria de la Universitat de Lleida

Se suposa que en algun moment del Neolític final - Calcolític es van destruir les esteles i van fer amb elles el sepulcre. Té tota la pinta d'una guerra entre tribus, però també podria ser un canvi religiós o quelcom així.

Totes les visites són de pagament (5 €) i guiades, per tant, si el voleu visitar,  millor mireu el web: http://www.seroespaitransmissor.cat. Nosaltres us recomanem la visita, tant perquè els megàlits són espectaculars, com també perquè el recinte ha rebut premis per la seva arquitectura i disseny innovador.


Coordenades UTM(ETRS89):

Reguers de Seró: Espai transmissor, a Seró, 31T 343089 4637659

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada