Avui cap al Moianès, en concret al terme municipal de la seva capital, Moià. El principal jaciment que volíem visitar eren les coves prehistòriques del Toll. Per arribar-hi, cal anar fins a Moià per la C-59, i al semàfor de Moià girar a la dreta direcció Vic per la carretera N-141c. Les coves es troben tot anat per a un desviament a la dreta que hi ha a uns sis quilòmetres del semàfor, està indicat no te pèrdua.
Al mateix camí de les coves a 750 metres del trencall de la carretera, a mà dreta del camí trobarem el sepulcre Del Cuspinar. Quan el vam visitar el primer cop, el 08/12/2012, estava en excavació, i el segon, cinc anys més tard, o encara i era o s'havien deixat la lona.
Es tracta d'un dolmen simple bastit al Calcolític, vers el 2700-2200 a.n.e., que rep el nom del Cuspinar o Pla del Cuspinar, i consta d'una cambra sepulcral que amida interiorment 2.10 metres de longitud, 1.90 metres d'amplada i 1.40 metres d'alçada.
El megàlit fou excavat durant els anys 1954 i 1957 per Josep Serra i Ràfols i Ricard Batista, que van donar a llum diverses restes, tant antropològiques com arqueològiques, tot i això a l'excavació efectuada l'any 2012 per Jofre Costa i Cristina Casinos es van trobar 8 fragments ceràmics 5 peces de sílex, fragments de carbó, 13 petxines, 17 fragments ossis, 2 fòssils marins, 1 cassoleta, 14 peces de quars, 2 denes i 1 plom, que es sumen a la quantitat de ceràmica, 5 botons amb perforació en "V", 22 fragments de sílex, 16 denes de discoïdals de diferents materials, 1 penjoll amb una dent humana perforada, 384 dents humanes d'adult, 8 de nen i diversos trossos de esquelet post cranial trobats per Ràfols i Batista.
Amb aquestes restes podem afirmar que com a mínim, el sepulcre contenia 8 cossos humans adults i un de nen. Totes les restes recuperades a la tomba resten dipositades al Museu de Moià.
Tornem al cotxe i seguim per la pista fins a la seva fi, que baixa vers la vall. Val a dir que el lloc és preciós, és molt humit, amb el que això vol dir en quant a vegetació. Ara sí ens trobem davant d'un dels jaciments més importants a nivell català, les Coves del Toll.
Es tracta d'un conjunt de coves que fan un total 1.148 metres, que gràcies a les troballes d'un fogar i diverses peces de sílex, es pot assegurar que foren ocupades pel Neandertal durant el paleolític mitjà, ara fa uns 100000 - 40000 anys.
A elles, van trobar ossos d'hipopòtam, rinoceront, os de les cavernes, lleó de les cavernes, hienes, bou primitiu, isards, entre d'altres, com a representants del Mosterià, una era Paleolítica que com hem dit abans va del 100000 al 40000 a.n.e., i també s'hi ha trobat restes d'època epipaleolítica, neolítica i de l'edat del bronze (un cos humà sencer entre elles). Totes les troballes obtingudes es troben exposades al Museu de Moià.
Pots fer una visita guiada a la cova més llarga, que té uns 150 metres visitables i consta d'un riu interior. Cal dir que els ingressos de les entrades són destinats a la conservació de les coves.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada