TRANSLATOR

dissabte, 15 de març del 2014

Dolmen al Brull II i menhir a El Muntanyà

Diumenge al matí, i amb ganes de caminar una mica, però no gaire que també s'han de fer coses a casa... així que anem direcció El Brull, el passem i arribem a Collformic, allà deixem el cotxe i ens posem a caminar pel GR 5-2 que mena al Pla de la Calma. En arribar a una gran esplanada (El Pla de l'Ase Mort) amb un turó a mà dreta de la pista. La deixem i, per un corriol molt desdibuixat, pugem una mica per la falda del turó fins a una petita esplanada a l'esquerra del corriol, allà trobarem el que queda del dolmen del Pla de l'Ase Mort, darrere d'uns matolls.


D'aquest sepulcre megalític només en resta una llosa, i una pedra i, almenys quan hi vam anar nosaltres, el terra d'on era situat el sepulcre es mostrava molt remogut, no sé si a causa d'alguna inspecció o de què? No hem trobat informació sobre aquest sepulcre, només una autentificació com a sepultura megalítica per part de dos arqueòlegs.

70 metres més al nord hi ha una roca amb gravats que nosaltres, per ara, no hem trobat, però tot es farà... jejeje.

Tornant, ens dirigim a la urbanització El Muntanyà, i al costat de l'ermita de Santa Madrona trobem el menhir de Perafita, també anomenat La Garriga del Solei.


Aquest menhir fa 3.10 metres d'alçada i 60 - 90 centímetres de gruix, és gairebé circular. Com molts megàlits, aquest menhir va ser cristianitzat fixant-hi una creu de plom al cim del roc, avui en dia, per sort, desapareguda. Amb el pas del temps, el menhir cada cop es troba més inclinat, es diu que per la suposada excavació de l'amo del terreny, encuriosit per la seva llargada total, l'any 1870. A la cara oest hi ha una creu gravada al roc (no cristiana).

No hem trobat "l'edat" d'aquest menhir, ja que no hi ha cap altre jaciment prehistòric a prop, que sapiguem!!


Coordenades:

Pla del Ase Mort: UTM(ETRS89): 31T, 445408, 4627120
Menhir de Perafita: UTM(ETRS89): 31T, 437865 4627403

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada