Avui comencem ruta dolmènica prop de Gorafe, de nou. Tot anat per la GR-6100 direcció a l'esmentat poble, agafem el trencall que indica "Parque Megalítico" just abans de la primera corba tancadeta i aparquem a la zona habilitada a la nostra esquerra. Travessem l'asfalt i seguim el camí sorrenc. Anant per aquest camí, ample i molt còmode per a fer a peu, podem veure 13 dòlmens i si seguim una mica més en veurem un altre bastant destrossat (el número 101) que nosaltres no vam visitar.
Al poc de caminar, veurem al marge esquerre del camí el dolmen de Gorafe Llano de Olivares 118.
Amb planta pentagonal, la cambra d'aquest megàlit amida 1.65 metres de llargada per 1.50 d'amplada i disposa d'una alçada conservada de 95 centímetres. No ens consta cap troballa arqueològica.
Continuem caminant per l'ample camí i, en uns 50 metres, veurem també al marge esquerre (com tots) el dolmen 117.
Aquest sepulcre, com es pot veure a la imatge, està del tot derruït, només resta el corredor, alguna petita llosa i el forat on anava la cambra, encara que, per estrany que sembli, hi ha informació sobre les dimensions del megàlit que també era pentagonal i amidava 1.80 metres de llarg, per una amplada de 1.25 i una alçada de 1.10 metres. S'entén que al megàlit no s'hi trobés cap tipus de resta prehistòrica.
Seguim caminant per visitar el veí dolmen de Llano de Olivares 116.
Aquest consta d'una cambra en forma rectangular de 1.80 metres de llarg per 1.25 d'ample i una alçada de 1.10 metres. A la seva excavació, s'hi van localitzar dues puntes de fletxa, un fragment de ganivet de sílex, dos peduncles, un punxó de coure, restes ceràmiques i restes humanes pertanyents a de deu cossos.
Arribem a la zona on hi ha el mirador, on a més de les vistes del congost de Gor, veurem un conjunt dolmènic de cinc exemplars seguits, començant pel sepulcre número 113.
Aquest és pentagonal i fa 1.80 metres de llargada per 1.70 d'amplada i una alçada de 0.90 metres. A la seva excavació, només s'hi troben restes d'ossos humans.
Al costat, veurem el dolmen de Llano de Olivares 112.
El megàlit 112 és de cambra rectangular de 1.60 metres de llarg per 1.10 d'ample i consta d'una alçada d'1 metre. Al seu interior, es va localitzar una destral, una pedra pulida, onze puntes de fletxa i fragments de dos ganivets de sílex i ceràmics, a banda de restes òssies humanes sense determinar.
Als pocs metres, trobem el sepulcre número 111.
Aquest és de cambra pentagonal de 2.20 metres de longitud. La seva excavació no va obtenir cap troballa.
Ens apropem al quadrat dolmen de Llano de Olivares 110.
Amb mides de 1.40 metres de llargada per 1.60 d'amplada i una alçada conservada de 1.10 metres. Al seu interior, s'hi van recuperar nombroses restes humanes i una petxina tipus Pegellida (els barretets de tota la vida).
De dolmen en dolmen, i llenço perquè... arribem al 109.
El 109, en el que només s'hi trobaren restes òssies, consta d' unes dimensions de 1.60 metres de llarg, per 1.45 d'ample, sent la cambra pentagonal d'una alçada de 95 centímetres.
I un pèl més enllà, just abans de començar l'espai conreat, trobem el dolmen número 108.
El megàlit és pentagonal, amb unes dimensions de 1.40 metres de llargada per 1.15 d'amplada, per una alçada màxima conservada de 95 centímetres. Al seu interior, es descobriren dos penjolls i restes humanes de vuit individus.
Ara, el més sensat és seguir caminant (1.800 metres) fins a veure el 106, però nosaltres volíem anar a veure els de Baños de Alicún i ens vam aventurar a tornar al cotxe, visitar la necròpolis d'Hoyas del Conquín i tornar fins a Gorafe, a pujar per una carretera que surt del mateix poble vers el final de la ruta del Llano de Olivares. L'havíem vist el dia anterior des de Majadillas. Però si em voleu fer-nos cas no ho feu, "la carretera", de lluny sembla molt maca, però no ho és gens. Fàcil de conduir, però la Cris i jo ens vam acollonir (rodolí).
Així que inseriré els dòlmens, tal i com els vam veure; començant pel 102.
De planta rectangular de 2 metres de llarg per 1.15 d'ample i una alçada de 1.10, fou excavat en diverses ocasions, presentant unes troballes de cinc puntes de fletxa, dos ganivets de sílex, fragments de tres vasos ceràmics, cinc fragments d'un collaret i restes humanes.
A l'excavació del belga Louis Siret les restes humanes trobades no es van poder identificar. Però 20 anys després fou re-excavat per Manuel García Sánchez i Jean-Christian Spahni, trobant restes òssies de deu adults i tres nens.
A continuació, visitarem una de les dues noves incorporacions a l'inventari dolmènic de Gorafe, el dolmen de Llano de Olivares 240, que fou descobert amb l'inici del projecte Gorafe, d'adequació de dòlmens i explotació turística d'aquests.
Del "nou" sepulcre no hi ha gaire informació, les mides exactes i els resultats de l'excavació no s'han publicat.
Continuem a peu i visitem el número 103.
El company prehistòric es troba en estat ruïnós, a part de que les fotos que es poden fer just al costat del barranc, amb una càmera compacta i el sol tan imponent, no et donen gaire marge (cal dir igualment, que no som massa experts amb això de la fotografia). Es veu clarament el corredor del sepulcre.
En ell s'hi van trobar diverses restes humanes.
Seguim caminant fins a trobar a la dreta del camí l'últim dolmen que veurem a la ruta, el dolmen de Gorafe, Llano de Olivares 106.
El dolmen és de planta quadrangular amb una longitud de 1.50 metres. No queda clara la seva amplada original, però bé, més o menys ja us he dit que és quadrat, i té una alçada de 0.60 metres.
No hi ha dades de troballes arqueològiques.
L'inventari de patrimoni cultural de la comarca de Guadix diu que aquest dolmen està a 400 metres del sepulcre 105 i a 1350 metres del dolmen 107, jo, no vaig veure res, i em sembla recordar que vaig llegir que tots dos estaven destruïts del tot.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada