TRANSLATOR

dimecres, 22 de març del 2017

Dòlmens a Toledo

Aquest cop, decidim anar a Portugal, concretament a l'Alentejo, però, de camí, fem nit a Espanya, i ja que hi som, visitem algun dels megàlits que tenen conservats... En veurem dos el d'Azután, que rep el nom del municipi on es troba, i el de La Aldehuela, a La Estrella, tots dos a la província de Toledo.

Al primer d'ells, hi arribarem tot prenent la carretera CM-4101. En arribar a El Puente del Arzobispo, girarem a l'esquerra prenent la CM-4100, que creua el poble direcció La Estrella. Aproximadament a un quilòmetre de passar el desviament a la nostra esquerra de la CM-4104, trobarem a la nostra dreta a la part alta d'un petit promontori el dolmen d'Azután... el cotxe, l'aparcarem endinsant-lo en un camí sorrenc que surt també a la nostra dreta uns 300 metres després del megàlit. A peu, tornem enrere, per admirar l'estructura i les restes del megàlit d'Azután.


Un magnífic sepulcre, amb una estructura prou peculiar pel que estem avesats nosaltres. Estructura típica dels dòlmens de la zona de la península on ens trobem, sent aquest el primer localitzat a la zona sud de "la Meseta".


Podem veure a la fotografia superior els dos anells de contenció envoltant la cambra de forma pentagonal arrodonida, i que en certa manera també recolzaria part del corredor d'accés d'aquesta sepultura. Aquesta és datada, segons C-14, al Neolític mig de la zona, vers el V mil·lenni a.C. i utilitzada fins al Calcolític, vers el III mil·lenni a.C.

Consta d'un túmul de 18.5 metres de diàmetre. D'altra banda, la cambra té unes dimensions d'uns 5.10 metres de longitud, per 4.90 d'amplada i una alçada conservada de 2.20 metres. Del cromlech o peristàltit, podem dir que resten 21 lloses, d'inferior alçada que la cambra.

Cal destacar la gran quantitat de troballes que han vist la llum en aquest sepulcre, degut a les diverses i continuades excavacions que ha sofert el megàlit des dels anys 80 fins al 2001. Les troballes documentades consisteixen en diversos elements d'indústria lítica, indústria òssia, diversa ceràmica i alguna dena de collaret.

A part d'això, cal remarcar l'impressionant treball existent a les lloses. Avui en dia costa molt de veure res, però feu-li una ullada al següent enllaç Model 3D Azután,que tampoc és que es vegi molt, però bé, com a mínim el web està treballadíssim. En total, es documenten 84 cassoletes, 1 antropomorf, 3 gravats esquemàtics amb línies i quadrats, un d'el·líptic, i una gran i profunda línia, repartida en 26 de les lloses del monument... algunes a la cambra, altres al peristàltit, al corredor, i al túmul, de fet, se'n veu una a la foto superior.Fins i tot, conté alguna pintura a la part interior de la cambra. 

També es documenta que dins la cambra s'hi va trobar algun menhir, a mode escultòric. A la fi, un dolmen que es mereix una visita acurada i amb temps. Malauradament, nosaltres no en disposem de gaire, hem d'arribar a Portugal avui i volem visitar el megàlit que tenen al següent poble, La Estrella.

Així doncs, tornem al cotxe i seguim en la direcció que hem arribat fins a trobar el poble de La Estrella. Trobareu amb facilitat el dolmen de La Aldehuela, ja que és anunciat des del poble.

Estructuralment parlant, és clavat al seu company Azután, la qual cosa em fa dubtar de les datacions que li donen al monument, ja que li suposen una antiguitat de vers el 2500 a.C... Si l'altre és del V mil·lenni a.C., aquest no pot ser 2500 anys més jove. A més, he trobat informacions contradictòries... val a dir que res del que he trobat és oficial.


El que sí sembla verídic és que a l'excavació es va trobar divers material d'era Neolítica, i fou utilitzat com a sepulcre col·lectiu fins a l'era Calcolítica.



En aquesta fotografia, podem veure com realment l'estil constructiu és idèntic al d'Azután, al voltant de la cambra sepulcral hi ha dos anells cromlechs que fan de peristàltit, i inclús també té lloses amb gravats igual que el company. Segons he pogut saber, són gravats esquemàtics d'homes, però no els vam veure.

El que sí ens va cridar l'atenció, va ser una llosa col·locada a l'entrada del megàlit, com si fos d'un antic corredor amb terra enllosat (es pot veure a la primera fotografia del dolmen)... és un suposar, no he trobat cap informe que digui res d'això.



Completades les visites, continuem el camí cap a Portugal.


Coordenades:

Azután: UTM(ETRS89): 30S, 316029, 4405616
La Aldehuela: UTM(ETRS89): 30S, 317699, 4392926

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada