TRANSLATOR

dimarts, 28 de març del 2017

Megàlits a l'Alentejo VI

Últim dia a l'Alentejo portuguès, de fet, ja anem de tornada, tot anant direcció Toledo, on havíem reservat una habitació en un hotelet proper al centre històric de la ciutat (maco per cert).

Igualment, per al primer megàlit ens vam desviar de l'itinerari marcat... des de Torre de Coelheiros vam empendre per la M521 direcció Sud, uns 11 quilòmetres, fins trobar la N384, on girarem vers la nostra dreta i la seguirem 13.7 quilòmetres, arribant a Viana do Alentejo i, posteriorment, a Aguiar, un nucli de Viana do Alentejo. Als afores, a la primera rotonda que trobarem, just al costat d'un supermercat, seguirem rectes direcció el nucli, tornant-se la carretera en la N257. Aquesta carretera volteja el nucli de cases arribant a dues rotondes, en les que prendrem direcció a la N254. Per ella, seguirem tot rectes uns 6.5 quilòmetres fins als afores d'Aguiar, on trobarem una nova rotonda en la que prendrem la tercera sortida. Seguirem per aquesta desviació 140 metres, trobant un camí sorrenc a la nostra esquerra que ens portarà a l'Anta de Vila de Aguiar o do Zambujeiro o do Ferragial do Aguiar en 160 metres més.


Conserva les 7 lloses de la cambra in situ i la coberta, tot i que caiguda a la part posterior de la cambra. Són perceptibles les restes del corredor.

Gràcies a un plànol acotat, podem extrapolar unes dimensions d'uns 5 metres de longitud amb corredor inclòs, i una amplada d'uns 3.50 metres a la cambra. 

Per molt increïble que sembli, d'aquest conegut megàlit no hem aconseguit cap tipus d'informació, l'únic que hem trobat, és que és datat vers el Neo-calcolític portuguès, cap al 2600 a.C.

Com a curiositat, es pot indicar que l'anta ha sobreviscut a la construcció del cementiri de la població (a només 95 metres de la tanca). Cal agrair als constructors que, tot i necessitar força pedra per a edificar-ne el tancat, no van destrossar el megàlit per a aprofitar-la.

Disposats a tornar a casa tornem a la N254 i girem l'esquerra creuant pel vell mig el nucli d'Aguiar. De fet, per arribar al sepulcre només hem de seguir aquesta carretera uns 18 quilòmetres des de la visitada anta, i quan veiem l'aeròdrom d'Évora a l'esquerra, aturarem el cotxe al voral dret de la carretera. L'Anta da Herdade das Azinheiras es troba allà al mig del camp on pasturen les vaques, al costat dret de la carretera tal i com hem arribat.



No ens vam poder apropar, anàvem justets de temps, però bé, ja es veu la seva grandiositat, a tenir en compte que es troba a uns 325 metres de la carretera. Hi ha un camí que surt just davant de l'edifici de l'aeròdrom que t'hi apropa més, encara que l'últim tram l'has de fer, a peu, entre vaques i braus.

Aquest megàlit va ser estudiat pel matrimoni Leisner. Ells documenten sis lloses, possiblement set de la cambra sepulcral i vestigis del corredor. Pel que hem pogut trobar, la coberta del sepulcre resta estintolada a l'interior de la cambra. Es diu que existien dues antes molt properes a la que visitem; els Leisner no documenten res de res.

Amb motiu de la carta arqueológica d'Évora, va ser objecte d'una propecció el 2008 per part de Mário José Barata Rodrigues de Carvalho, de la qual no hem trobat cap tipus d'informació.

Després d'aquestes dues breus visites, ens dirigim a la següent etapa: Toledo.


Coordenades:

Anta de Aguiar o do Zambujeiro: UTM (ETRS89): 29S, 589949, 4249653
Anta da Herdade das Azinheiras: UTM (ETRS89): 29S, 597361, 4266190

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada