TRANSLATOR

diumenge, 27 de juliol de 2014

Fortalesa Ibèrica dels Vilars d'Arbeca

Hora de vacances, la idea és anar cap a Astúries, als "Picos de Europa" i les platges del mar Cantàbric, però anem fent ruta amb el cotxe, per així poder aprofitar a veure quelcom que ens pugui interesar... sobretot si és prehistòric. Així doncs, ens vam marcar com a parada obligatòria, Els Vilars d'Arbeca ja que passàvem no gaire lluny de l'indret.

Aquest poblat es començà a construir cap el 775 a.C. i va ser abandonat cap el 325 a.C., sent tota una fortalesa Ibèrica. Hi vivien unes unes 175 - 200 persones, que amb el pas del temps i la falta d'espai urbanitzable, van començar a crear petits poblats als cims de les muntanyes dels voltants. Possiblement per aquesta raó, van acabar per abandonar el poblat, no fou cap guerra ni res per l'estil.

Aquí tenim la primera fotografia del poblat. No sembla gran cosa, però déu n'hi do com estava de defensat el poble per als atacs d'invasors.


Aquí teniu un escanejat d'un tros del full explicatiu de la visita guiada que vam fer:


No explicarem gaire d'aquest dia ja que no som uns experts en el tema, però recomanem, que feu la visita guiada si aneu per allà, és molt interessant.

Pengem unes fotografies del poblat. La primera del pou - cisterna central.


Aquesta segona és de les vivendes que hi havia enganxadas al mur del poblat.


I aquesta fotografia del mur frisi, sistema defensiu, pel meu gust molt ben pensat, consistent en plantar rocs de punxa a la part exterior de la muralla. Quan els atacants estaven pujant per les escales o escalant el mur i eren a dalt de tot, els habitants de la fortalesa sortien de la part de darrere del mur i els tiraven. Era una mort segura.Coordenades:

Fortalesa dels Vilars: UTM(ETRS89): 31T, 329317, 4603984

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada