TRANSLATOR

dijous, 31 de juliol del 2014

Dolmen a Cangues d'Onís

Ja som a Astúries, ens allotgem a Cangues d'Onís (Cangas de Onís). La llengua asturiana no és oficial així que encara que el títol sigui en asturià, l'anomenaré en espanyol, que sí que és l'oficial de la zona.

Cangas de Onís no és un poble molt gran, tot i que va ser capital del regne asturià fins l'any 774. Particularment, no és que m'agradi gaire... potser massa turístic... però sí que s'han de veure certes coses.

La primera, el Pont romà, que no és romà... és medieval (romànic), però bé, li diuen "el Puente Romano".


La creu que penja és "la Cruz de la Victoria", que és la creu que hi ha a la bandera d'Astúries.

Tothom ha vist aquest pont encara que sigui en fotografia o per la tele algun cop, és un dels emblemes de la província. A més, normalment està pleníssim de gent, nosaltres vam ser llestos i la foto la vam fer a les 7 del matí, on a tot el pont nomès hi és la Cris, al bell mig. Aquell dia vam fer la Ruta del Cares... Poncebos - Cain - Poncebos, uns 24 quilòmetres, en 5 hores i mitja, i calia matinar.

Tornem a Cangas de Onís després de la ruta i ens dirigim a l'ermita de "Santa Cruz".


L'ermita en si no té res de valor arquitectònic, ja que l'original va ser destruïda durant la guerra civil i el que veiem ara és una rèplica. Per a accedir-hi, s'han de pagar dos euros d'entrada per persona... per l'ermita en sí, encara que dos euros no és gaire, tampoc val gaire la pena pagar-los. De tota manera, l'ermita conserva el valor històric dels fets que allà s'esdevingueren i sí té valor el que hi ha dins, el dolmen de Santa Cruz. Es troba sota l'església. És un magnífic megàlit, amb pintures rupestres a les seves parets, encara que a la fotografia malauradament no es veuen. Molt és el fer una fotografia del dolmen ja que està prohibit fer fotos dins l'ermita. Ens hauria agradat poder baixar a veure el dolmen, però tampoc es pot... pobre amb tants anys i acabar empresonat!! I a més amb una ermita a sobre, prova de la cristianització del sepulcre.


De dades, sabem que el sepulcre és de sobre el 3000 a.C. i que té unes dimensions de 3 metres de llarg i 1.5 d'ample, l'alçada no l'hem trobat pas, si pogués, jo mateix l'hauria mesurat!! Viquipèdia esmenta que l'alçada de la llosa de capçalera, la dels gravats, té una alçada de 2.25 metres.


Coordenades:

Santa Cruz: Sota l'ermita de Santa Cruz a l'avinguda Contranquil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada