TRANSLATOR

diumenge, 23 de febrer del 2014

Dòlmens a Clariana de Cardener

Cap de setmana a Solsona. Ahir vam veure els dòlmens "piperos" com dic jo i el del Pla de la Fossa. Avui, anem a Clariana de Cardener, que, com el seu nom indica, és a tocar del riu Cardener.

Agafem el cotxe i anem fins a Sant Ponç, a tocar, del pantà... lògicament de Sant Ponç.


Creuem el pantà per la presa i agafem el primer camí que veiem a la nostra dreta als pocs metres de la fi d'aquesta, el seguirem fins arribar a una casa pairal arreglada (de fet estava en obres quan hi vam anar). Allà deixem el cotxe, i, a peu, anem a buscar el megàlit.

Agafarem un camí que surt de la masia paral·lel al riu, fins a arribar a un franja enmig del bosc de matolls feta per passar el corrent elèctric. La seguirem cap a la nostra dreta i al cap d'uns quants metres, quan siguem més a prop del riu que en tot el camí, a mà dreta, enganxat a una torre elèctrica, trobarem el dolmen de Santa Constança I.


La cista solsoniana de Santa Constança I és datada al Neolític mig, vora el 3000 a.C. Les mides no les vam prendre (a partir d'ara portarem un metre), però segons Serra Vilaró, el megàlit tenia 2.14 metres de llarg, 1.30 d'amplada i 1.19 metres d'alçada.

Ara, a uns 15 metres "camp a través" cap a l'est, trobarem la cista solsoniana de Santa Constança II. És més petita i difícil de veure, però busqueu bé i la trobareu.


També és datada, com la companya, al Neolític mig i segons Serra Vilaró al costat nord té dues lloses de 1.25 i 0.47 metres, que jo diria que la de 1.25 ha caigut (no ho recordo bé), i una tercera a l'oest de 0.85 metres. L'alçada d'aquesta cista solsoniana és de 0'70 metres.

Vistos els dòlmens, tornem cap a Mollet, però ens parem abans de Cardona a veure el pont de Buidasacs, que segons la seva morfologia és datat d'entre els segles XVII - XVIII.


Admirem una estona el pont (és força espectacular), l'aigua del Cardener fresca i viva, donem un volt per la zona admirant l'antic molí i tirem cap a casa.
Coordenades:
Santa Constança I: UTM(ETRS89): 31T, 384585, 4645667
Santa Constança II: UTM(ETRS89): 31T, 384600, 4645670

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada