TRANSLATOR

dissabte, 12 d’agost del 2017

Dolmen a Queralbs

Això sí que és sortir de casa per anar a veure un dolmen, bé, i passar un dia en família lluny dels cotxes i el rebombori de la ciutat. Prenem la C-17 i la seguim fins a Ribes de Freser; un cop allà, ens desviem cap a Queralbs. Entrant a Queralbs i passant per sota del cremallera que porta a Núria, veurem als pocs metres una corba molt pronunciada a la dreta on s'emprèn una carretera, que després és pista, això sí, molt ampla, que porta a Fontalba en 11.7 quilòmetres. La seguim fins la seva fi, on trobarem una zona per aparcar, normalment plena de cotxes d'excursionistes que fan l'últim tram fins al Puigmal o els pics propers, o a la Vall de Núria tot seguint el GR11. Allà, mirant cap al conegut cim de 2910 metres, veurem, a uns 10 metres de l'aparcament, la cista del coll de Fontalba.

Sorpresa la nostra quan ens la trobem així...

Es troba en excavació... tant de temps volent veure-la, i quan per fi ens decidim a pujar, ens la trobem així, bé, és el que hi ha. Com comprendreu, la informació de la que podem disposar del megàlit és mínima, però almenys l'amic Manolo ens ha donat permís per inserir una de les seves fotos de Flickr sense les lones, i ens podem fer una millor idea de com és.

Fotografia de Manuel Lara

Estrany megàlit... és com una petita cista enllosada, amb els ortòstats que formen la cambra sepulcral poc o gens treballats.

Només hem trobat una referència al resum publicat per la Tribuna d'Arqueologia de la Generalitat dels anys 2014 - 2015, on s'indica que s'ha intervingut a aquesta cista... i de fet, per les lones, encara deuen d'estar a mig intervenir. Quan tinguem més informació, l'actualitzarem.

A dia 30-10-2021, actualitzem l'entrada, ja que hem trobat publicats els resultats de l'excavació efectuada per l'arqueòloga Esther Medina. No hem trobat la memòria d'excavació, però sí un informe seu presentat a les tretzenes jornades d'arqueologia de les comarques de Girona. A més, la Generalitat en fa un resum de l'excavació a la seva pàgina de patrimoni, dient que es tracta d'un sepulcre utilitzat del Neolític final al Calcolític, vers el 2500 a.n.e. i fins al 1800 a.n.e. De fet, el 2003, quan encara no s'havia excavat el megàlit, Josep Tarrús, tenia la mateixa teoria, pel que és de suposar que la datació és obtinguda segons l'estil arquitectònic.

Planimetria extreta de l'estudi "La cista del coll de Fontalba", d'Esther Medina Guerrero

La cista fou descoberta per l'estudiós Emili Ametller. L'any de la troballa no l'hem trobat, però la primera publicació que hem trobat de l'antiga tomba és de Josep Tarrús  l'any 1986. Tot i això, no ha estat excavat fins als mesos d'agost i desembre de l'any 2015, podent-li atribuir una obra tumular ovalada d'uns 8.30 metres de llargada, 5.40 metres d'amplada i amb una alçada conservada que ronda els 40 centímetres. Pel que fa a la cambra sepulcral, amida 2.60 metres longitudinalment, i entre 50 i 42 centímetres d'amplada. També sabem, ara, que hi ha dues lloses amb una cassoleta ritual a cada una d'elles, una amb perforació total de la llosa.

A l'excavació del megàlit, no s'hi ha trobat cap resta arqueològica, degut al clar espoli i utilització de l'espai per diversa fauna i l'home modern, ni cap resta òssia dels enterraments que s'hi van dur a terme temps ençà. Aquest últim fet, degut a l'acidesa del terreny. Amb la falta d'aquests tipus de restes, i les seves petites dimensions ens inclinem a pensar que es podria tractar d'una tomba individual.

Fent l'estudi, hem trobat que a uns 20 metres al nord hi ha gravats rituals (una cassoleta aïllada i dues cassoletes unides per un regueró). Haurem de tornar, per les inscultures i per fer-li una nova foto al sepulcre.


Coordenades UTM (ETRS89):

Cista del coll de Fontalba: 31T 430162 4690870

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada